Lancering campagne ‘Cannabis en Rijden? Speel op zeker!’ in Eindhoven met speekseltesten en provincie tips

In Eindhovens bekendste coffeeshop Pink vond vandaag de lancering plaats van de campagne ‘Cannabis en Rijden? Speel op zeker!’ en de website www.cannabisenverkeer.nl. De provincie Brabant presenteerde haar campagne ‘Ik rij drugsvrij!’.

Aernout Ackermans (VCE) doet de speekseltest, rechts Bertien Koopman. Foto © Gonzo Media

De posters en flyers van de ‘Cannabis en Rijden? Speel op zeker!’ campagne zijn deze week verstuurd naar alle 573 coffeeshops van Nederland. De Brabantse coffeeshops krijgen ook de poster van de provinciale campagne aangeboden. De coffeeshop campagne is een initiatief van de Verenigde Coffeeshops Eindhoven (VCE), die al in 2009 een soortgelijke lokale campagne ontwikkelde onder de noemer De Groene BOB. Destijds maakte Veilig Verkeer Nederland bezwaar vanwege vermeende auteursrechtenschending. Nu juicht Veilig Verkeer Nederland de campagne wel toe, verklaarde woordvoerder Rob Stomphorst in de Telegraaf: “Alles wat de verkeersveiligheid bevordert is positief, zeker als dat door de branche zelf wordt geïnitieerd.”

Wat is de uitslag? Foto © Gonzo Media

Tijdens de lancering ondergingen diverse aanwezigen een speekseltest van het merk Salivaconfirm, ter beschikking gesteld door de provincie Brabant, die ook tipboekjes heeft laten maken. Opmerkelijk genoeg scoorde niemand positief, ook niet de persoon die twee uur eerder nog een joint had gerookt. In de presentaties van Aernout Ackermans van de VCE en Bertien Koopman van de provincie Brabant kwam het gezamenlijke belang naar voren: bewustwording bij de consument. Want die heeft vaak geen idee wat de regels en risico’s zijn.

Tipjes van de provincie (Foto © Gonzo Media)

In de discussie erkende Charles Dorpmans van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron dat de speekseltest positief kan uitslaan als het effect van cannabis al voorbij is. Zoals de flyer van de campagne ‘Brabant gaat voor nul verkeersdoden’ het formuleert: “chronische blower kan dagen later nog positief testen”. Dit blijft een zwak punt van de testmethode. Daarnaast is er behoefte aan degelijk onderzoek naar het daadwerkelijke effect van cannabis op de rijvaardigheid. De onderzoeken en studies die beschikbaar zijn spreken elkaar tegen, soms is syntethische cannabis gebruikt en in veel gevallen gaat het niet om onderzoek met proefpersonen maar om statistische analyses.

Op de website cannabisenverkeer.nl zijn PDF’s te vinden van de poster en flyer, links naar informatie van de rijksoverheid over de regels en straffen, maar ook kritische beschouwingen van onder meer cannabis onderzoeker Nicole Maalsté en advocaat Maurice Veldman. De site zal regelmatig aangevuld worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn rond de speekseltest en de aangescherpte Wegenverkeerswet. De website van de provincie Brabant is hier te vinden.

De tekst van de vandaag gepresenteerde flyer ‘Cannabis en Rijden? Speel op zeker!’:

De poster van de campagne

Cannabis en verkeer: nieuwe regels

Sinds 1 juli 2017 gelden nieuwe limieten voor het gebruik van drugs in het verkeer, ook voor cannabis. De politie controleert de nieuwe limieten met een speekseltest en een bloedtest. Wat betekenen de nieuwe regels voor de cannabisconsument en de medicinale gebruiker?

De procedure
De politie gebruikt de speekseltest ‘als er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs heeft gebruikt’. Hieronder vallen bijzonder rijgedrag, verwijde pupillen en ‘wegrijden na het bezoek aan een coffeeshop’. Agenten kunnen je verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel. Als de speekseltest positief is, volgt een bloedonderzoek; de uitslag hiervan geldt als enig wettig bewijsmiddel. De politie kan verdachten melden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) die onderzoek kan doen naar je ‘afhankelijkheid van drugsgebruik’. De kosten lopen in de honderden euro’s.

De limiet
Voor cannabis geldt een limiet van 3,0 microgram THC per liter bloed. Voor gebruik van een combinatie van drugs, of drugs en alcohol, geldt een nul limiet. Hiervoor wordt je dus altijd vervolgd.

Een negatieve test uitslag (Foto © Gonzo Media)

De straffen
Op deelname aan het verkeer onder invloed van drugs staan forse straffen: een geldboete die op kan lopen tot €4500, celstraf tot drie maanden en intrekking van je rijbewijs voor maximaal vijf jaar.

Geen uitzondering voor patiënten
Aanvankelijk bestond er in de nieuwe regels GEEN uitzondering voor mensen die medicinale cannabis gebruiken op doktersvoorschrift. Na Kamervragen en kritiek van de KNMP, de brancheorganisatie van apotheken, heeft de minister toegezegd hier een oplossing voor te gaan zoeken.

Discussie over cannabis en verkeer in de Pink (Foto © Gonzo media)

Autoverzekering
Sinds de nieuwe regels van kracht zijn, heeft een aantal medicinale cannabisgebruikers van hun verzekeraar te horen gekregen dat zij onverzekerd rijden als zij dagelijks cannabis gebruiken. Hierover is nog veel onduidelijkheid. Ben je betrokken bij een ongeluk en is vastgesteld dat je onder invloed van drugs was, dan kan de verzekeraar de uitgekeerde bedragen terugvorderen. Ook als de schuld niet bij jou lag.

Speel op zeker
Cannabis blijft tot 14 uur na gebruik aantoonbaar met de speekseltest. Ook als je niet meer onder invloed bent, kun je dus positief scoren bij een controle en bestaat de mogelijkheid dat ook een bloedtest positief is. Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken of geblowd, gebruik het openbaar vervoer, de fiets of een taxi.

Meer informatie
Wil je meer weten, raadpleeg dan de website www.cannabisenverkeer.nl, een initiatief van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Achterkant van de flyer van de campagne ‘Brabant gaat voor nul verkeersdoden’:

Comment (1)

  • Jos Nijsten 25/11/2017 at 10:08 am Reply

    Volgens studies van de Nederlandse overheid rijden 20 procent van de automobilisten onder invloed van LEGALE medicatie. Wat voor zin heeft het als 1 op 5 bestuurders onder invloed mag blijven rijden en ongevallen veroorzaken terwijl jacht gemaakt wordt op bestuurders die 2 weken geleden een joint gerookt hebben en waarbij sporen ontdekt worden van THC. Die THC is uitgewerkt na enkele uren. Er is dus wel nog THC maar er is geen invloed meer op het rijgedrag. Heel dat circus is een aanslag van de farmacistische industrie op de vrijheid van individuen die bewijzen vragen over die bewuste “invloed” van cannabis op het rijgedrag. Ze krijgen mijn middenvinger.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*