Mario Zwart over staatswiet à la Depla

Mario Zwart gaat dieper in op het kabinetsplan voor experimenten met gereguleerde cannabisteelt en met name op de visie van Paul Depla, burgemeester van Breda en verklaard voorstander van regulering. “De invulling die Depla aan het experiment geeft, combineert in mijn ogen de slechtste kanten van het Nederlandse cannabisbeleid.” 

Staatswiet à la Depla

door Mario Zwart

Paul Depla, cannabis debat The Grass Company Tilburg, 8 december 2016 (© Gonzo Media)

Iedere cannabisconsument weet het inmiddels: Nederland start met gedoogde wietteelt, ook wel staatswiet genoemd. Ik had daar eerder al opmerkingen over. Twee interviews (met L1 en met Radio 2) met Paul Depla, de burgemeester van Breda en één van de voorvechters van dit experiment, maken me nog kritischer. Toch is het startpunt van Depla prima. Hij accepteert dat sommige volwassenen cannabis consumeren, en ziet het belang van een legaal, gevarieerd, aantrekkelijk aanbod. Complimenten!

Maar zoals vaak zit de duivel in de details. En de invulling die Depla aan het experiment geeft, combineert in mijn ogen de slechtste kanten van het Nederlandse cannabisbeleid:

1. zelf wiet telen blijft streng verboden.
2. een monopolist moet de funwiet gaan produceren, net zoals Bedrocan dat doet voor de mediwiet.
3. coffeeshops moeten streng door de overheid worden gecontroleerd. Bovenop de vele regels die er al zijn, komt nu de verplichting om uitsluitend staatswiet te verkopen. En, we zijn nauwelijks verrast, uiteraard is de straf op overtreding van het zoveelste regeltje: sluiting van de coffeeshop.
4. de shops zijn uitsluitend voor Nederlanders toegankelijk, niet voor buitenlanders. Ja inderdaad, die vermaledijde Wietpas.

Al met al blijven we dus stilstaan, in Nederland. Dit is een stap opzij, niet vooruit. Na 41 jaar gedoogbeleid had ik op iets beters gehoopt. Waarom ben ik zo kritisch?

(© Gonzo media)

Thuisteelt verbod bevestigt waanbeeld over wiet en legt onnodig beslag op politie
De overheid lijkt vast te gaan houden aan het verbieden van thuisteelt. Waarom mag een volwassen burger nog steeds niet, in eigen huis, een plantje telen voor eigen consumptie? Waarom mag je wel bier brouwen in je kelder, of tabak verbouwen in je tuin, maar geen wietplantjes hebben? Cannabis is onschuldiger dan bier of tabak en heeft bovendien medicinale kwaliteiten. De overheid blijft dus vasthouden aan de waanbeelden uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De plantjesjacht en de huisuitzettingen blijven doorgaan. Die flauwekul kost nu al 77% van de opsporingscapaciteit van de politie… en verbetering is dus niet in zicht.

Wegens doorslaand succes bij de mediwiet: nu ook voor de funwiet een monopolist!
Mediwietpatiënten kunnen maar op één manier legaal aan wiet komen: bij de firma Bedrocan. Daarover zijn ze niet tevreden. Het assortiment is beperkt en sluit maar matig aan bij de wensen van patiënten. De wiet is gamma-bestraald, waardoor de wiet minder terpenen bevat en dus minder effectief is. En tenslotte is, zoals te verwachten bij een monopolist, de prijs hoog. Staat dat lot ook de gewone wiet te wachten? Amerikaanse staten kiezen een veel betere aanpak: ze gaan werken met bestaande telers, en eerdere veroordelingen wegens hennepteelt (die eigenlijk aantonen dat je ervaring hebt) zijn eerder een aanbeveling dan een bezwaar.

Fijn. Nóg meer regels voor coffeeshops
Er bestaan al heel veel regels voor coffeeshops. Als de burgemeester niet zo van wiet houdt, komen er geen coffeeshops in die gemeente. Als het toch lukt, komen een Bibob-check, een adverteer-verbod, verplichte leeftijds-checks van bezoekers, minimaal 250 meter afstand tot scholen, een verbod op het op voorraad houden van wiet (hoe verzin je het) en maximaal 5 gram verkoop per klant. Uiteraard mogen de sigarenboer en de slijter wél voorraad aanhouden, pal naast een middelbare school zitten, stunten met de Wilde Whisky Weken, straffeloos minderjarigen in de zaak ontvangen en het bier met hectoliters tegelijk verkopen. Maar goed, alcohol en tabak zijn onschuldige pleziertjes, terwijl cannabis een levensgevaarlijk gif is, toch?

Verschillende soorten hasj uit India en Marokko

En daar komt dan nu een regel bij: Gij zult alleen staatswiet verkopen. En anders, daar gaan we weer: sluiting van de coffeeshop. Ook deze regel is weer zinloos. Zolang staatswiet beter en goedkoper is, zullen klanten dat kopen. Als illegale wiet aantrekkelijker is, koopt de klant dát. In de shop, of daarbuiten. Een kwestie van één appje verzenden, en de illegale wiet wordt thuisbezorgd. Alweer zo’n service die de legale shops niet eens mogen leveren. Kortom: staatswiet moet gewoon concurreren op assortiment, kwaliteit en prijs, anders wordt het een flop. En trouwens: we vergeten bijna de hasj. Biedt de coffeeshop geen hasj meer? Dan verplaatst ook die handel zich naar de straat en het internet.

Feest bij de bontkraagjes: “die buitenlandse klanten zijn voor ons!”
Dan het ingezetenen-criterium. Als het aan Depla ligt, is staatswiet alleen voor wien Neêrlandsch bloed door d’ad’ren vloeit. Met andere woorden: als het aan Depla ligt, komt de geflopte Wietpas terug. De wietpas werd een flop omdat de straathandel in wiet sterk toenam. Breda en Tilburg horen bij de weinige gemeenten die de pas nog wel hebben. Tilburg laat op een lollige wijze zien hoe slecht die pas werkt: op dagen dat er veel buitenlandse wiet-klanten worden verwacht, is de wietpas niet van kracht. Dit “om straathandel te voorkomen”. De facto heeft dus ook Tilburg deze pas afgeschaft. De wietpas is dood, haal hem a.u.b. niet terug!

Advertentie van NORML (National Organisation for the Reform of Marijuana Law)

Toch is experiment is een goede eerste stap
Kortom: als het staatswiet-experiment wordt opgezet volgens de ideeën van Depla, dan is de kans klein dat dit een succes wordt. Toch eindigen we positief. Want het experiment is maar een eerste stap richting normalisering. Alle verandering begint met kleine stappen. Ook de (alcohol)drooglegging in de VS werd niet in één klap afgeschaft, maar staat voor staat, en met allerlei tussenoplossingen. Ook dit wietexperiment is een klein stapje naar normalisering. En dat ingezetenen-criterium (de Wietpas)? Het lijkt me sterk dat dit in het hele land wordt ingevoerd. De meeste gemeenten zien niks in die pas.

Onze troefkaart: wij, als consumenten, bepalen wie onze wiet teelt
Ik geef toe, ik droomde even van Nederland als Colorado of Nevada. Waar je fantastische concentraten en een duizelingwekkend aanbod aan organic wietjes kunt kopen, in luxe Cannabis Jewelries. Bij ons zal het eerst wel neerkomen op sufbestraalde Bedrocan-wiet in die sleetse coffeeshop. Maar het positieve is dat het illegale aanbod zal blijven bestaan. Voor ons als consument is dat prima: laat het legale en het illegale aanbod elkaar maar scherp houden. Hoe meer concurrentie, hoe beter. Wij cannabisconsumenten hebben de macht in handen.

Kweektent (Beeld: Growace.com)

Is de staatswiet slecht en duur? Dan kopen we illegale. Of we telen zelf. Dat doen steeds meer cannabisconsumenten: Nicole Maalsté (2017) schat dat al zo’n 200.000 Nederlanders (1 op de 4 cannabisconsumenten) zelf telen. Zelf telen is al snel rendabel. Door de Hollandse Hennepoorlog is de coffeeshop-wiet in tien jaar tijd in prijs verdubbeld. Terwijl de prijs van kweekapparatuur juist is gehalveerd. Bovendien is door de efficiënte ledpanelen en goede geurfilters de kans op ontdekking sterk verkleind. Zelf telen is natuurlijk de ultieme manier om de misdaad te verminderen en gezondere wiet te krijgen. Dus ik zou zeggen: een thuisteler handelt volledig in de lijn van het regeerakkoord! Uiteindelijk bepalen wij, en niet ministers, ambtenaren of burgemeesters!

Omdat we altijd nog het illegale aanbod en zelfteelt achter de hand hebben, kan de overheid de zaak nauwelijks verslechteren. Leidt het staatswiet plan tot doodgereguleerde coffeeshops met slappe staatswiet? Dan wijken we uit naar het internet, de straat of ons eigen kweek-kasje. Komt er wél leuke staatswiet? Nog beter. Dus al met al klinkt het toch als een goede deal. We gaan het zien!

 

Comment (1)

  • Doede 08/11/2017 at 11:00 am Reply

    HIgh on your own supply!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*