Europese aanbesteding BMC: Westland klaar om cannabis te telen

Brekend nieuws uit het Westland: één glastuinder mag medicinale cannabis gaan telen “voor wetenschappelijk onderzoek”. Na veertien jaar komt het monopolie van Bedrocan dus -stilletjes- ten einde.

Sjaak van der Tak (Foto: Wikimedia)

Eén Westlandse teler mag cannabis telen’ kopte de website GF actueel.nl deze week en had daarmee de landelijke primeur. Het artikel is gebaseerd op de beantwoording van vragen van lokale partij ‘Westland Verstandig’ door de burgemeester van de gemeente Westland, CDA-er Sjaak van der Tak. “Het gecontroleerd legaal telen van medicinale cannabis met ontheffing van het ministerie van VWS leent zich goed voor grootschalige teelt in (Westlandse) kassen, maar wel onder stringente voorwaarden”, schrijft Van der Tak. “In de kassen bestaat een stabiel klimaat waar de kweker de protocollen goed kan na leven, zodat de farmaceutische kwaliteit gegarandeerd wordt. Op dit moment is er in de gemeente Westland één ondernemer die een ontheffing heeft om medicinale cannabis te telen.”

Na veertien jaar alleenheerschappij is het monopolie van Bedrocan dus -stilletjes- ten einde gekomen. Het BMC (Bureau Medicinale Cannabis) is een Europese aanbesteding voor medicinale teelt gestart, meldt GF actueel, en dat biedt kansen voor de glastuinbouw. “Het BMC hoopt op tuinders bij de aanbesteding. De laatste aanbestedingen kwam er steeds maar één reactie en één prijs uit de aanbesteding van een ‘binnenteler’. Het BMC moet ook nog overtuigd worden van de kwaliteit van de teelt in kassen.” Hoeveel cannabis de gelukkige tuinder mag gaan verbouwen kon een woordvoerder van het BMC niet zeggen.

Foto © Gonzo Media

Wat in de brief van burgemeester Van der Tak opvalt is zijn positieve toon over medicinale cannabis en de nood van patiënten. Wellicht heeft zijn aanstaande vertrek hier iets mee te maken: per 1 oktober wordt hij voorzitter van belangenorganisatie LTO Glaskracht Nederland.

“We onderkennen de toenemende vraag naar medicinale cannabis”, schrijft Van der Tak. “Er is een grote groep mensen die veel baat heeft bij het gebruik van medicinale cannabis en gedwongen wordt om dit illegaal voor eigen gebruik thuis te telen. Het is aan de Rijksoverheid om de thuisteelt mogelijk te maken.” U leest het goed: een CDA burgemeester roept de Rijksoverheid op om thuisteelt van cannabis mogelijk te maken. (klik hier voor de volledige brief van Van der Tak en de vragen van Westland Verstandig)

Niet alleen de tuinders, ook de kassenbouwers hebben ontdekt dat de cannabisteelt een gigantische groeimarkt is, die juist ons land grote kansen biedt. Vorige week nog kopte het Financieele DagbladCannabis is nieuwe goudmijn voor kassenbouwers’. Henk Verbakel, directeur van kassenbouwer Havecon zegt in het artikel: “In 2016 riep ik nog dat ik niet in die handel wilde, maar ik heb mijn mening inmiddels bijgesteld. Toen ik in gesprek raakte, bleek het om gewone, beursgenoteerde bedrijven te gaan die veel geld in de projecten willen steken.”

Zie ook: Overheid geeft tuinder Westland licentie voor mediwiet-teelt (CNNBS.nl, 20 september 2017)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*