Doede de Jong: Beter rijden door cannabis

  • SHARE:
  • Tweet this

September 1st, 2017 | 10:29
Door webmaster

De invoering van een speekseltest om drugsgebruik door weggebruikers te signaleren heeft al tot veel kritiek en discussie geleid. Deze week vroeg apothekersorganisatie KNMP de verantwoordelijke ministers om aanpassing. Ook Doede de Jong, Nederlands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur, is de aangescherpte wetgeving een doorn in het oog. De Leeuwarder Courant publiceerde afgelopen zaterdag zijn opinieartikel ‘Beter rijden door cannabis’.

Beter rijden door cannabis

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)

Dit is een reactie op het artikel ‘Zorgen over blowende automobilist’ (Leeuwarder Courant, 17 augustus). Het verheugende nieuws is dat deze zorg overbodig is, omdat cannabis, in tegenstelling tot alcohol, juist leidt tot veiliger verkeer.

Vaak wordt het autorijden onder invloed van cannabis vergeleken met het rijden onder invloed van alcohol. Volledig ten onrechte. Dit blijkt overduidelijk uit een onderzoek van de universiteit van Colorado en uit een test die in 1991 in Limburg door een Amerikaanse universiteit werd uitgevoerd. Deze test is toentertijd ook op de Nederlandse televisie geweest. De onderzoekers waren verrast door de uitslag, waaruit bleek dat cannabis niet of nauwelijks de rijvaardigheid van de testpersonen had aangetast.

”Het is verbazend hoe weinig men weet over de effecten van cannabis”, merkt Daniel Rees, professor economie aan de Universiteit van Colorado, op. Samen met collega Mark Anderson van de Montana State University onderzocht hij het aantal dodelijke slachtoffers in dertien staten, die medische cannabis wetten invoerden tussen 1990 en 2009. Ze vonden dat het gemiddelde aantal dodelijke verkeersslachtoffers met negen procent afnam, nadat medische cannabis legaal werd. Het legaliseren van cannabis levert een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid en schroeft de bierverkoop terug. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Colorado.

Autobestuurders nemen onder invloed van alcohol meer risico’s, verduidelijkt Rees. Deze bestuurders worden overmoedig en onderschatten de impact van alcohol op hun rijvaardigheid, waardoor ze sneller rijden en meer risico’s nemen. Autobestuurders onder invloed van cannabis worden daarentegen voorzichtiger, nemen aanmerkelijk minder risico’s en mochten ze zich ‘niet capabel vinden’ om te rijden, dan doen ze dat ook niet.

Doede de Jong
Biologische wietkweker
Appelskea

Zie ook: Speekseljacht dupeert honderdduizenden patiënten (door Nicole Maalsté)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.