Cannabis en de speekseltest 3: weigeren en wilde acties

 • SHARE:
 • Tweet this

July 24th, 2017 | 13:35
Door webmaster

Sinds 1 juli controleert de politie met een speekseltest op gebruik van cannabis en een aantal andere illegale drugs door verkeersdeelnemers. De straffen zijn hoog, de methode is omstreden en de politie en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) spreken elkaar tegen. In drie artikelen beschrijft Mario Zwart de problemen rond de speekseltest en manieren om je als cannabist te beschermen.

NB: Dit is deel 3. Deel 1 vind je door hier te klikken, deel 2 vind je hier.

Cannabis en de speekseltest 3: weigeren en wilde acties

Door Mario Zwart

Het is nog niet geheel duidelijk hoe de straffen exact uitpakken. Eerder gaven we al aan dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat de informatieverstrekking zeer karig is.

In dit deel speculeren we over wat gevolgen, we hopen dit in de komende tijd te kunnen aanvullen en verbeteren. We geven deze informatie zonder enige juridische garantie en puur al gedachtenexperiment.

 1. Weigeren van de speekseltest en/of bloedtest
  Je kunt de speekseltest weigeren. Je kunt ook wel de speekseltest doen maar de bloedtest weigeren. Je zult nu de maximale straf krijgen en ook bij het CBR worden aangemerkt als “verdacht van druggebruik”, waarna je rijbewijs wordt ingetrokken. Voordeel is dat nergens zwart op wit is gemeten dat je THC in je bloed had. Voor het CBR maakt dit niet uit, die nemen ook op basis van verdenkingen je rijbewijs af. Maar als je regelmatige cannabisconsument bent, heb je volgens ons niks te winnen met een bloedproef. Dus kun je die net zo goed weigeren.
 2. Wegrennen
  Je kunt als je een controle ziet natuurlijk de benen nemen. Als er in de auto geen verdachte spullen liggen, is er dan geen enkel bewijs van cannabisgebruik. Zorg dat je ver wegrent en weg blijft. Mogelijk krijg je dan “ontlopen van alcoholcontrole” aan je broek, maar die straf is minder erg dan die op druggebruik (want: alcohol is minder erg, weet je nog?)
 3. Alcohol als afleider
  Misschien de ultieme afleiding. Zorg dat je wat drankflessen naast je hebt liggen, en neem een flinke teug zodra je de politie ziet. Je zult worden getest op alcohol en waarschijnlijk een boete krijgen. Dat is goed nieuws, want die straf is minder zwaar dan die op cannabis.

Mocht het plan falen en je óók op THC worden getest, geen punt. Voor THC krijg je toch altijd de maximale straf, dat er alcohol bij zit maakt dan ook niet meer uit.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.