Cannabis en de speekseltest 3: weigeren en wilde acties

Sinds 1 juli controleert de politie met een speekseltest op gebruik van cannabis en een aantal andere illegale drugs door verkeersdeelnemers. De straffen zijn hoog, de methode is omstreden en de politie en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) spreken elkaar tegen. In drie artikelen beschrijft Mario Zwart de problemen rond de speekseltest en manieren om je als cannabist te beschermen.

NB: Dit is deel 3. Deel 1 vind je door hier te klikken, deel 2 vind je hier.

Cannabis en de speekseltest 3: weigeren en wilde acties

Door Mario Zwart

Het is nog niet geheel duidelijk hoe de straffen exact uitpakken. Eerder gaven we al aan dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat de informatieverstrekking zeer karig is.

In dit deel speculeren we over wat gevolgen, we hopen dit in de komende tijd te kunnen aanvullen en verbeteren. We geven deze informatie zonder enige juridische garantie en puur al gedachtenexperiment.

 1. Weigeren van de speekseltest en/of bloedtest


  Je kunt de speekseltest weigeren. Je kunt ook wel de speekseltest doen maar de bloedtest weigeren. Je zult nu de maximale straf krijgen en ook bij het CBR worden aangemerkt als “verdacht van druggebruik”, waarna je rijbewijs wordt ingetrokken. Voordeel is dat nergens zwart op wit is gemeten dat je THC in je bloed had. Voor het CBR maakt dit niet uit, die nemen ook op basis van verdenkingen je rijbewijs af. Maar als je regelmatige cannabisconsument bent, heb je volgens ons niks te winnen met een bloedproef. Dus kun je die net zo goed weigeren.

 2. Wegrennen


  Je kunt als je een controle ziet natuurlijk de benen nemen. Als er in de auto geen verdachte spullen liggen, is er dan geen enkel bewijs van cannabisgebruik. Zorg dat je ver wegrent en weg blijft. Mogelijk krijg je dan “ontlopen van alcoholcontrole” aan je broek, maar die straf is minder erg dan die op druggebruik (want: alcohol is minder erg, weet je nog?)

 3. Alcohol als afleider


  Misschien de ultieme afleiding. Zorg dat je wat drankflessen naast je hebt liggen, en neem een flinke teug zodra je de politie ziet. Je zult worden getest op alcohol en waarschijnlijk een boete krijgen. Dat is goed nieuws, want die straf is minder zwaar dan die op cannabis.

Mocht het plan falen en je óók op THC worden getest, geen punt. Voor THC krijg je toch altijd de maximale straf, dat er alcohol bij zit maakt dan ook niet meer uit.

Lees ook: ‘Overleef de speekseltest: 20 paranoïde tips van Mario Zwart

Comments (16)

 • Hans 24/07/2017 at 3:48 pm Reply

  Jullie zijn nog een belangrijk “detail” vergeten namelijk de autoverzekering. Wanneer je betrapt wordt met THC in het verkeer dan zal je verzekeraar de polis opzeggen en krijg je dus geen verzekering meer. Eigenlijk wordt je twee maal gestraft.

 • Ingrid 25/07/2017 at 10:04 am Reply

  Hallo, ik drink elke avond een kopje thee van een kwart gram dutch hope als pijnbestrijding. Hoe zit het dan daarmee? Ik ga altijd pas de volgende ochtend de auto in. Heeft het zin om.bv via de huisarts een.bloedtest te doen om te kijken hoe hoog het gehalte normaal is? Zijn er alternatieven zoals bv cbd olie?

 • klaas 25/07/2017 at 5:58 pm Reply

  Misschien iemand even Pechthold aan de mouw trekken. Als het een beetje mee zit zullen de D66 nu eindelijk wat voor het zeggen krijgen en kunnen ze het beleid van de doelmatige frustratie van de rechten en het leefgenot van cannibisgebruikers eindelijk bijsturen in een eerlijkere en doelmatigere koers.

 • Ries 10/08/2017 at 1:28 pm Reply

  Ik zit nog met de vraag. Je wordt aangehouden en positief bevonden omdat je een week terug een klein jointje hebt gerookt. Hoe groot is dan de kans dat je bloed boven de wettelijke marge komt? Als ik het hier zo lees kun je dus nooit incidenteel eens een klein jointje roken en later rijden. Iemand hier ervaring mee?

 • anonimus 20/08/2017 at 8:32 pm Reply

  Hallo Ries, ik las dat 15 uur in speeksel terug te vinden is. Ook bij een regelmatige blower.

 • anonimus 20/08/2017 at 9:01 pm Reply

  Nieuws 03-07-2017
  Geen speciale fuiken

  ‘Maar we gaan geen speciale fuiken opzetten om te controleren op drugsgebruik in het verkeer, zoals we wel bij alcoholcontroles doen’, zegt landelijk projectleider verkeer Egbert-Jan van Hasselt van de politie. Het is eerder een extra middel dat de politie kan gebruiken om middelengebruik op te sporen, vertelt hij.
  Eerst verdenking drugsgebruik

  Een agent zal eerst een verdenking moeten hebben van drugsgebruik alvorens hij de test uit zijn handschoenenvakje tevoorschijn haalt, legt Van Hasselt uit. ‘Wat voor een oogopslag heeft iemand? Zijn z’n pupillen vergroot? Maalt hij met zijn kaken? Dat zijn allemaal kenmerken waaraan je kunt zien of iemand onder invloed is.’
  Mijn advies:
  Vraag naar de aanleiding voor de speekseltest, als het tot een test komt.
  Werk liever niet mee aan een bloedtest. Je kan altijd nog na de afname onderzoek weigeren of met een advocaat weigeren.
  Laat niks van (rook)attributen liggen in de auto. Bij vermoeden van drugs neemt poilitie zelfs bloed af als je buiten bewustzijn zou zijn na een aanrijding. Welke je ook weer kan weigeren naderhand.
  Vraag een urinetest aan in plaats van bloedafname of vraag een deugdelijk speekseltester als in Engeland.
  Rij nooit weg voor controles. Dat levert gevaarlijke situaties op.!

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:36 pm Reply

  @Ingrid – jij hebt helemaal gelijk, en als je eraan gewend bent kun je gewoon autorijden. Dat zegt ook het CBR nog steeds! 15 dagen gewenning, en in overleg met de arts mag je dan rijden. Maar nu vindt Justitie het nodig om de strenge drugsbestrijder uit te hangen, ten koste van o.a. patiënten.

  Je zou kunnen laten testen, weet niet of dokter dat kan, maar je kunt vast wel plekken vinden, kost wel wat (ik zou op minimaal €100 rekenen). Maar ik kan je de uitkomst al voorspellen: jij zit boven die norm.

  En Justitie denkt heel simpel: boven de norm is *per definitie* dusdanig onder invloed dat je niet meer kunt rijden.

  Gewenning bestaat niet, volgens Justitie. En alle “drugs” zijn gevaarlijker dan alcohol (wat geen drugs is maar gewoon een gezellig dingetje dat je voor de smaak drinkt). Totale flauwekul, aantoonbare flauwekul, maar zo is de wet nu.

  Afwachten tot ze de wet aanpassen. Ik vermoed pas nadat ze door de rechter op hun flikker hebben gekregen 🙁

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:38 pm Reply

  @Ries – hoe meer gram per week jij rookt en hoe langer je dat al doet, hoe meer THC in je bloed zal zitten. En na stoppen duurt het dan een paar weken tot je weer veilig zit.

  Als je maar incidenteel blowt, zal een jointje van een week terug niet te zien zijn.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:40 pm Reply

  @anonimus: “…ik las dat 15 uur in speeksel terug te vinden is. Ook bij een regelmatige blower.”

  Ik heb behoorlijk gezocht, en ik kom de meest uiteenlopende cijfers tegen. Van 6 uur tot aan 24 uur…… Schandalig natuurlijk om burgers zo in onzekerheid te laten, maar ja, het is “drugs” hè, dus met dat tuig hoef je weinig medelijden te hebben… 🙁

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:47 pm Reply

  @ anonimus “Een agent zal eerst een verdenking moeten hebben van drugsgebruik alvorens hij de test uit zijn handschoenenvakje tevoorschijn haalt, legt Van Hasselt uit. ‘Wat voor een oogopslag heeft iemand? Zijn z’n pupillen vergroot? Maalt hij met zijn kaken? Dat zijn allemaal kenmerken waaraan je kunt zien of iemand onder invloed is.’

  Die aanleiding is boterzacht. Een “sterke wietlucht” kan iedere agent fantaseren en “hij reed wat onzeker” ook. Bingo, daar is je aanleiding.

  “Mijn advies: Vraag naar de aanleiding voor de speekseltest, als het tot een test komt.”
  EENS !

  “Laat niks van (rook)attributen liggen in de auto. Bij vermoeden van drugs neemt poilitie zelfs bloed af als je buiten bewustzijn zou zijn na een aanrijding. Welke je ook weer kan weigeren naderhand.”

  EENS ! En mocht je toch eens wat moeten vervoeren, zoek dan een goede verstoppplek in je auto. Honden vinden alles, maar voor een mensen kun je best wat verstoppen. Wees creatief

  “Vraag een urinetest aan in plaats van bloedafname of vraag een deugdelijk speekseltester als in Engeland.” Hmmm… Ik weet niet. Je hebt niet de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je getest wilt worden. En een urinetest is vaak slechter. Die toont afbraakproducten van THC aan. Dit is alleen beter als je bijna nooit blowt, maar nu net wel (dus wel THC in bloed, maar nog geen afbraakproduct in urine). Maar vaak is het slechter (je hebt niet geblowd, er zit maar weinig THC in je bloed, maar je hebt wel afbraakproducten in je urine van het blowen van vorige week).

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:48 pm Reply

  @Hans “Jullie zijn nog een belangrijk “detail” vergeten namelijk de autoverzekering.”

  Goede aanvulling! Het is nog erger, als je een ongeluk krijgt en ze vinden later THC dan zal verzekeraar geen schade vergoeden. Kan dus een zeer dure grap worden…..

 • Frasier 09/11/2017 at 9:31 pm Reply

  @Mario en/of elke andere belanghebbende: Het feit alleen al dat regelmatige blowers, die nuchter zijn wettelijk bestraft worden omdat ze nu eenmaal thc in hun bloed hebben omdat dit zo lang in hun lichaam blijft zitten is een grove schending van de mensenrechten. Want dit betekent bv namelijk ook dat iedereen die een regelmatige blower is en nuchter een dodelijk ongeval veroorzaakt (met de auto of de fiets), hiervoor onverzekerd is.

  Wat je kunt doen is de staat aanklagen bij het college van mensenrechten. Dit is voor burgers en is geheel gratis. Sinds 2016 heeft de staat het VN-verdrag van de mensenrechten geratificeerd en ze zijn verplicht om zich daar aan te houden. Zover ik weet, is het college van mensenrechten ook een orgaan van de VN. Hoewel niet wettelijk bindend, heb je dan toch een uitspraak van de VN die toeziet op de mensenrechten. Google er maar eens op.

  Hiermee zou je vervolgens een rechtszaak kunnen aanspannen. Of niet, het kan ook worden gebruikt als communicatiemiddel. De brancheorganisatie van de coffeeshophouders of anderen belanghebbenden zouden deze strategie kunnen hanteren. Het is nieuws en je komt er bij de tv-zenders mee aan tafel.

 • Hattoo 24/06/2018 at 5:47 pm Reply

  O en wie o wie controleert de blowende politie agenten. Want die schijnen overal mee weg te komen. Tegenwoordig heb je zelfs mensen die dit soort werk doen als hun vrijetijdsbesteding als vrijwilliger. Voor 7 euro bruto. Mensen lastig vallen.

 • groningen 04/07/2018 at 11:55 pm Reply

  3 Week geleden ben ik in een algemene controle beland,
  Daar werd eerst een blaastest van mij afgenomen en voor ik het wist werd deze speekseltest al door mijn mond gehaald,
  na 10 minuten kwam er nog geen rood streepje bij cc te staan wat dus duid op” THC ”
  Dit betekende dus dat ik werd aangehouden en mee mocht naar het bureau daar werd vervolgends een bloedmonster van mij afgenomen en is mijn rijbewijs ingevorderd en dus verstuurd naar het CBR.
  ik had op het moment niet geblowt maar ben wel een regelmatige blower en gaf toe aan hun weekends wel te roken .
  zonder dat ik dus onder invloed was ben ik als crimineel behandeld in een politiecel gestopt en is mijn rijbewijs mij afgenomen en krijg ik te horen dat ik en notering op mij strafblad zou krijgen die nog leeg is tot dusverre!
  ik heb contact met een advocaat op genomen maar die zegt ook niks te kunnen doen verlopig .
  als er verder uitslag bekend is zal ik jullie op de hoogte houden in verwacht niks goeds !

 • bt 18/07/2018 at 7:24 pm Reply

  ik wordt ook steeds aangehouden op.me snorscooter,zelfs in de middaf als uit de albert hein kom. agent ziet me houdt me aan voor wat anders en de speekseltest wordt er gewoon bij gedaan,niks aanleiding etc, gewoon wetende dat vast wel blow.

  nu is de bloedtest negatief gebleken uit het rapport.. tweede x.

  haat die tering agent. loopt gewoon mij te terroriseren en kan steeds mee om bloed te geven.. ik ga hem zeker aanklagen..zulke mensen mogen geen politie zijn..

 • Paul 17/11/2018 at 5:13 pm Reply

  Tip, stap uit en steek een joint op voor ze de speekseltest willen afnemen. Zo kunnen ze niet meer aantonen dat je voor of tijdens het rijden geblowd hebt.
  Nadeel is dat je dan wel je auto moet laten staan en je eventueel naar huis moet lopen. Maar ja, wat is je liever, een keertje wandelen of je rijbewijs kwijt?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*