Cannabis en de speekseltest 2: bescherm jezelf

  • SHARE:
  • Tweet this

July 21st, 2017 | 14:01
Door webmaster

Sinds 1 juli controleert de politie met een speekseltest op gebruik van cannabis en een aantal andere illegale drugs door verkeersdeelnemers. De straffen zijn hoog, de methode is omstreden en de politie en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) spreken elkaar tegen. In drie artikelen beschrijft Mario Zwart de problemen rond de speekseltest en manieren om je als cannabist te beschermen.

NB: Dit is deel 2. Deel 1 vind je door hier te klikken.

Cannabis en de speekseltest 2: bescherm jezelf

Door Mario Zwart

Cannabis en de speekseltest -2: bescherm jezelf
Eerder zagen we dat de speekseltest de nodige problemen met zich meebrengt. Een regelmatige cannabisconsument test eigenlijk altijd positief, ook als er niets mis is met zijn rijvaardigheid. Hij krijgt dan een zware straf: een boete van duizenden euro’s, verlies van het rijbewijs, hoge kosten om dit terug te krijgen en de facto een verbod van 5 jaar om ooit cannabis te gebruiken.

In Nederland werd tot 1 juli 2017 de gebruiker van cannabis nog niet gestraft. Justitie richtte zich vooral op kwekers en importeurs. Dat is nu veranderd. Verkeersveiligheid is de stok om de cannabisgebruiker te straffen. Terwijl daar qua verkeersveiligheid geen reden voor is. Cannabis heeft een kleinere invloed op het rijden dan alcohol.

Om deze zinloze lijdensweg te voorkomen moet de cannabisconsument zichzelf dus beschermen. We geven geen garanties maar leggen hier uit hoe de testen werken en wat (een beetje) bescherming kan bieden.

1. Dit gebeurt als je blowt

Je inhaleert de rook van een joint. Via de longen komen de werkzame stoffen (waaronder THC) in het bloed en vervolgens in de hersenen. Daar ontstaat de ‘high’. Nu is THC is een vettige stof, die zich gemakkelijk hecht aan lichaamsvet. Een deel van de THC blijft ergens “plakken” in het lichaamsvet. Na een tijd wordt de THC afgevoerd en afgebroken. De afbraakproducten pis je uit. In je urine zit dus geen THC, wel afbraakproducten. Maar: je pist niet alles uit: vanuit de nieren wordt een deel van die (niet psychoactieve) afbraakproducten weer in het bloed opgenomen en vervolgens óók in het lichaamsvet opgenomen.

Wat is er dus aan stoffen aan te tonen in het lichaam?

– in het bloed is THC te vinden. Het meeste komt van het jointje dat je net rookte, maar een deel kan “oud” THC zijn dat wordt afgegeven door lichaamsvet. Het is dan THC van jointjes van dagen of weken geleden. In het bloed zitten ook wat afbraakproducten van THC. Ook dat kan van je laatste joint zijn, of van eerdere jointjes
– in de urine zijn afbraakproducten van THC te vinden (vooral THC-COOH).
– in het speeksel zit THC. Het overgrote deel daarvan is neergeslagen rook. Een heel klein komt vanuit uit het bloed. De overdracht van THC vanuit het bloed naar het speeksel is minimaal. Bij cocaïne, speed, xtc en opiaten ligt dat anders; die zijn in water oplosbaar en komen daarom ook gemakkelijker in het speeksel.

Het “vettige” karakter van THC werkt meestal in ons nadeel, omdat de stof daardoor lang in het lichaam blijft hangen en dus lang is aan te tonen. Maar bij de speekseltest hebben we er eindelijk eens voordeel van! Want: er “lekt” maar weinig THC vanuit het bloed naar het speeksel. Het overgrote deel van de THC komt direct door de rook zelf. De THC zelf plakt, zeker als het gemengd is met allerlei verbrandingsproducten. Het goede nieuws: schoonspoelen van je mond is bij THC heel zinvol.

Een geregelde blower gaat bij de bloedproef sowieso voor de bijl, al heeft hij 2 weken niet geblowd. Dat moet dus kost wat kost worden voorkomen. Een goede ( “negatieve”) uitslag van de speekseltest is dus harde noodzaak. Dit lijken de beste methodes, gebaseerd op het doornemen van een meter aan wetenschappelijke studies. De beste proef zou een experiment met een groot aantal Dräger 3000 testen zijn, hopelijk komt dat er eens van.

2. Zo krijg je het minste THC in je mond

Foto: The Stoned Society

1. Het beste: edibles. Wie cannabis-olie in een capsule doet en heel doorslikt, krijgt geen THC in zijn speeksel. Een stuk spacecake héél doorslikken zal ook veel minder THC achterlaten dan het roken van een joint.
2. Goed: Vapen. Je weet dat vape “damp” minder sterk ruikt dan de rook van een joint. De geur blijft ook minder “hangen”. In je mond geldt hetzelfde.
3. Redelijk: een puur pijpje wiet (hasj is plakkeriger). Bij een puur pijpje vermengt de THC zich niet met tabaksrook, en blijft dus minder plakken
4. Slecht: een jointje met tabak.

3. Schoonmaken van je mond

Beschouw de speekseltest maar als mondhygiëne-test. THC is een vet. Vetten lossen niet op in water, wel in andere vetten en in oplosmiddelen. De moeite waard zijn ook stoffen die zich zowel aan vet als aan water binden. De werking van zeep is er op gebaseerd: Zeepmoleculen hechten zich met hun kop vet, en met hun staart aan water. Op die manier spoel je met zeep en water dus kleine druppeltjes vet weg. Stoffen die hetzelfde doen zijn emulgators. Het zijn bindmiddelen, die olie en water aan elkaar te verbinden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in mayonaise, pindasaus en sla-dressings. Een bekende emulgator is Lecithine.

Je kunt het THC ook afbreken in je mond, zodat de drugstest het niet meer als THC herkent.

Ik had mezelf een paar voorwaarden gesteld bij de selectie van middelen. Ze moeten (in elk geval in theorie) werken; betaalbaar zijn; niet de rest van je mond vernielen (daarom vallen chloor en zoutzuur af); leiden tot een keurig negatief testresultaat (en geen verdachte “hier is iets raars aan de hand” uitslag.

De basis van alles is trouwens gewoon goed tandenpoetsen en flossen. Poets heel regelmatig je tanden en flos goed tussen tanden en kiezen. Pak ook voorzichtig het tandvlees, wangen en tong mee. Hoe schoner, hoe minder THC er aan zal kleven. Na het blowen ook goed handenwassen, zo komt er geen wiet/hasj weer in je mond terecht.

Vervolgens komen de volgende middelen in aanmerking.

a) lecithine. Lecithine is een emulgator, die zich bindt aan vet en aan water. Spoel je mond vóór het roken of vapen hiermee. Na afloop spoelen met water. Eventueel herhalen.
b) alcohol. Spoel na het roken/vapen met Listerine Original (bevat 23% alcohol, let op: andere soorten Listerine bevatten géén alcohol). Een waaghals kan eventueel ook spoelen met verdunde Isopropanol (verkrijgbaar bij de betere drogist). Dit lost nog veel beter THC op, maar is giftig en agressiever. Zeker niet doorslikken!
c) olie. Spoel met olie. Minst vies, en wel effectief is kokos-olie, maar ook olijf- of zonnebloemolie doen het. Oppassen met gorgelen, want olie in je longen kan longontsteking veroorzaken. Google op “oil pulling” voor meer informatie.
d) perioxide. Dit breekt de THC af. Het beste gecombineerd met een enzym dat de werking van de peroxide versterkt (peroxidase). Dit zit onder andere in appel en radijs. Dus: gorgelen met perioxide en daarna een appel eten.
e) papaïne en/of bromelaïne. Dit zijn enyzmen uit respectievelijk papaya en ananas. Je kunt die vruchten eten, of je kunt het in poedervorm kopen. Het wordt gebruikt als vleesverzachter voor lekker malse stukken vlees. En: het breekt vetten af. Waardoor het niet meer als THC wordt herkend. Overdrijf niet, want het maakt ook je tandvlees zachter….
f) voor de nerds: anti-lichamen. De speeksel-test is een lateral flow immuno assay test, die werkt met stoffen (antilichamen) die zich aan de THC hechten. Een THC-anti-lichaam is een soort legoblokje dat precies op een THC-molecuul past. De truc is om de THC in je mond zélf al te gaan binden. Dan zien de anti-lichamen van de test geen THC meer. Deze antilichamen zijn online te koop, helaas zijn ze erg duur. Je lost ze op in water, of in een spray. Als er ergens een cannabisgebruiker/biochemicus in het land is die hiermee wil experimenteren: deel je ervaringen!

4. Noodoplossingen

Stel, je zit op een festival en hebt een snelle noodoplossing nodig. De volgende dingen helpen:

Noodoplossing #1. Foto: Frietopia

drink een pilsje. Maak je geen zorgen over de straf voor gecombineerd cannabis plus alcoholgebruik: als je voor de bloedproef moet, ben je sowieso de sjaak en ben je je rijbewijs voor een jaar kwijt. Dat pilsje maakt dan ook niet meer uit. Hou je niet van alcohol: spoel je mond dan gewoon met bier, of met andere alcoholisch drank.
– eet vet en emulgators. Een patatje oorlog is uitstekend. Een chocoladereep, pinda’, ijs. Kaas, hamburgers.
eet appel, radijs, papaya, ananas
spoel goed met water
tandenpoetsen, flossen
– vies maar effectief: afwasmiddel of Biotex

Samenvatting: een patatje oorlog met een pilsje, goed naspoelen met water.

5. Gedrag in en rond de auto

Zorg dat je geen aanleiding geeft voor een speekseltest. Dus:

– rij op de maximumsnelheid of ietsje er boven, zeker niet veel te langzaam
– geen vloei, pijpjes, zakjes wiet in het zicht. Ben je paranoïde, maak dan een goede verstopplek in je auto zodat er ook bij (vluchtige) doorzoeking van je auto niets te zien is. Ook geen afgescheurde pakjes vloei e.d. op zak
– mocht er toch iets worden gevonden, geef dan niet aan dat dit van jou is. Het allerbeste antwoord is: ik wens geen verklaring te geven. Alles wat te zegt kan tegen je gebruikt worden. Als het nodig is kun je later altijd nog met een verklaring komen.
– geef ook NOOIT aan dat je wel eens cannabis gebruikt of gebruikt hebt. Of welk ander middel dan ook. Ook niet vroeger, ook niet op een feestje.
– blijf rustig en beleefd.
– uiteraard niet blowen in de auto, en geen joint-peuken in de asbak.
– gelezen op een Amerikaans forum: ga niet rijden op momenten dat alcomobilisten rijden en er dus veel controles zijn.

6. Geen garantie!

Ik heb mijn best gedaan om oplossingen te vinden. Maar pas op, de testen zijn zéér gevoelig. We hebben het over 15 miljoenste gram per milliliter speeksel. Eén druppeltje THC tussen je tanden kan je al nekken. Ik kan dus geen garantie geven.

NB: Deel 3 is zojuist hier verschenen.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.