Cannabis en de speekseltest 2: bescherm jezelf

Sinds 1 juli controleert de politie met een speekseltest op gebruik van cannabis en een aantal andere illegale drugs door verkeersdeelnemers. De straffen zijn hoog, de methode is omstreden en de politie en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) spreken elkaar tegen. In drie artikelen beschrijft Mario Zwart de problemen rond de speekseltest en manieren om je als cannabist te beschermen.

NB: Dit is deel 2. Deel 1 vind je door hier te klikken.

Cannabis en de speekseltest 2: bescherm jezelf

Door Mario Zwart

Cannabis en de speekseltest -2: bescherm jezelf

Eerder zagen we dat de speekseltest de nodige problemen met zich meebrengt. Een regelmatige cannabisconsument test eigenlijk altijd positief, ook als er niets mis is met zijn rijvaardigheid. Hij krijgt dan een zware straf: een boete van duizenden euro’s, verlies van het rijbewijs, hoge kosten om dit terug te krijgen en de facto een verbod van 5 jaar om ooit cannabis te gebruiken.

In Nederland werd tot 1 juli 2017 de gebruiker van cannabis nog niet gestraft. Justitie richtte zich vooral op kwekers en importeurs. Dat is nu veranderd. Verkeersveiligheid is de stok om de cannabisgebruiker te straffen. Terwijl daar qua verkeersveiligheid geen reden voor is. Cannabis heeft een kleinere invloed op het rijden dan alcohol.

Om deze zinloze lijdensweg te voorkomen moet de cannabisconsument zichzelf dus beschermen. We geven geen garanties maar leggen hier uit hoe de testen werken en wat (een beetje) bescherming kan bieden.

1. Dit gebeurt als je blowt

Je inhaleert de rook van een joint. Via de longen komen de werkzame stoffen (waaronder THC) in het bloed en vervolgens in de hersenen. Daar ontstaat de ‘high’. Nu is THC is een vettige stof, die zich gemakkelijk hecht aan lichaamsvet. Een deel van de THC blijft ergens “plakken” in het lichaamsvet. Na een tijd wordt de THC afgevoerd en afgebroken. De afbraakproducten pis je uit. In je urine zit dus geen THC, wel afbraakproducten. Maar: je pist niet alles uit: vanuit de nieren wordt een deel van die (niet psychoactieve) afbraakproducten weer in het bloed opgenomen en vervolgens óók in het lichaamsvet opgenomen.

Wat is er dus aan stoffen aan te tonen in het lichaam?

– in het bloed is THC te vinden. Het meeste komt van het jointje dat je net rookte, maar een deel kan “oud” THC zijn dat wordt afgegeven door lichaamsvet. Het is dan THC van jointjes van dagen of weken geleden. In het bloed zitten ook wat afbraakproducten van THC. Ook dat kan van je laatste joint zijn, of van eerdere jointjes
– in de urine zijn afbraakproducten van THC te vinden (vooral THC-COOH).
– in het speeksel zit THC. Het overgrote deel daarvan is neergeslagen rook. Een heel klein komt vanuit uit het bloed. De overdracht van THC vanuit het bloed naar het speeksel is minimaal. Bij cocaïne, speed, xtc en opiaten ligt dat anders; die zijn in water oplosbaar en komen daarom ook gemakkelijker in het speeksel.

Het “vettige” karakter van THC werkt meestal in ons nadeel, omdat de stof daardoor lang in het lichaam blijft hangen en dus lang is aan te tonen. Maar bij de speekseltest hebben we er eindelijk eens voordeel van! Want: er “lekt” maar weinig THC vanuit het bloed naar het speeksel. Het overgrote deel van de THC komt direct door de rook zelf. De THC zelf plakt, zeker als het gemengd is met allerlei verbrandingsproducten. Het goede nieuws: schoonspoelen van je mond is bij THC heel zinvol.

Een geregelde blower gaat bij de bloedproef sowieso voor de bijl, al heeft hij 2 weken niet geblowd. Dat moet dus kost wat kost worden voorkomen. Een goede ( “negatieve”) uitslag van de speekseltest is dus harde noodzaak. Dit lijken de beste methodes, gebaseerd op het doornemen van een meter aan wetenschappelijke studies. De beste proef zou een experiment met een groot aantal Dräger 3000 testen zijn, hopelijk komt dat er eens van.

2. Zo krijg je het minste THC in je mond

Foto: The Stoned Society

1. Het beste: edibles. Wie cannabis-olie in een capsule doet en heel doorslikt, krijgt geen THC in zijn speeksel. Een stuk spacecake héél doorslikken zal ook veel minder THC achterlaten dan het roken van een joint.
2. Goed: Vapen. Je weet dat vape “damp” minder sterk ruikt dan de rook van een joint. De geur blijft ook minder “hangen”. In je mond geldt hetzelfde.
3. Redelijk: een puur pijpje wiet (hasj is plakkeriger). Bij een puur pijpje vermengt de THC zich niet met tabaksrook, en blijft dus minder plakken
4. Slecht: een jointje met tabak.

3. Schoonmaken van je mond

Beschouw de speekseltest maar als mondhygiëne-test. THC is een vet. Vetten lossen niet op in water, wel in andere vetten en in oplosmiddelen. De moeite waard zijn ook stoffen die zich zowel aan vet als aan water binden. De werking van zeep is er op gebaseerd: Zeepmoleculen hechten zich met hun kop vet, en met hun staart aan water. Op die manier spoel je met zeep en water dus kleine druppeltjes vet weg. Stoffen die hetzelfde doen zijn emulgators. Het zijn bindmiddelen, die olie en water aan elkaar te verbinden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in mayonaise, pindasaus en sla-dressings. Een bekende emulgator is Lecithine.

Je kunt het THC ook afbreken in je mond, zodat de drugstest het niet meer als THC herkent.

Ik had mezelf een paar voorwaarden gesteld bij de selectie van middelen. Ze moeten (in elk geval in theorie) werken; betaalbaar zijn; niet de rest van je mond vernielen (daarom vallen chloor en zoutzuur af); leiden tot een keurig negatief testresultaat (en geen verdachte “hier is iets raars aan de hand” uitslag.

De basis van alles is trouwens gewoon goed tandenpoetsen en flossen. Poets heel regelmatig je tanden en flos goed tussen tanden en kiezen. Pak ook voorzichtig het tandvlees, wangen en tong mee. Hoe schoner, hoe minder THC er aan zal kleven. Na het blowen ook goed handenwassen, zo komt er geen wiet/hasj weer in je mond terecht.

Vervolgens komen de volgende middelen in aanmerking.

a) lecithine. Lecithine is een emulgator, die zich bindt aan vet en aan water. Spoel je mond vóór het roken of vapen hiermee. Na afloop spoelen met water. Eventueel herhalen.
b) alcohol. Spoel na het roken/vapen met Listerine Original (bevat 23% alcohol, let op: andere soorten Listerine bevatten géén alcohol). Een waaghals kan eventueel ook spoelen met verdunde Isopropanol (verkrijgbaar bij de betere drogist). Dit lost nog veel beter THC op, maar is giftig en agressiever. Zeker niet doorslikken!
c) olie. Spoel met olie. Minst vies, en wel effectief is kokos-olie, maar ook olijf- of zonnebloemolie doen het. Oppassen met gorgelen, want olie in je longen kan longontsteking veroorzaken. Google op “oil pulling” voor meer informatie.
d) perioxide. Dit breekt de THC af. Het beste gecombineerd met een enzym dat de werking van de peroxide versterkt (peroxidase). Dit zit onder andere in appel en radijs. Dus: gorgelen met perioxide en daarna een appel eten.
e) papaïne en/of bromelaïne. Dit zijn enyzmen uit respectievelijk papaya en ananas. Je kunt die vruchten eten, of je kunt het in poedervorm kopen. Het wordt gebruikt als vleesverzachter voor lekker malse stukken vlees. En: het breekt vetten af. Waardoor het niet meer als THC wordt herkend. Overdrijf niet, want het maakt ook je tandvlees zachter….
f) voor de nerds: anti-lichamen. De speeksel-test is een lateral flow immuno assay test, die werkt met stoffen (antilichamen) die zich aan de THC hechten. Een THC-anti-lichaam is een soort legoblokje dat precies op een THC-molecuul past. De truc is om de THC in je mond zélf al te gaan binden. Dan zien de anti-lichamen van de test geen THC meer. Deze antilichamen zijn online te koop, helaas zijn ze erg duur. Je lost ze op in water, of in een spray. Als er ergens een cannabisgebruiker/biochemicus in het land is die hiermee wil experimenteren: deel je ervaringen!

4. Noodoplossingen

Stel, je zit op een festival en hebt een snelle noodoplossing nodig. De volgende dingen helpen:

Noodoplossing #1. Foto: Frietopia

drink een pilsje. Maak je geen zorgen over de straf voor gecombineerd cannabis plus alcoholgebruik: als je voor de bloedproef moet, ben je sowieso de sjaak en ben je je rijbewijs voor een jaar kwijt. Dat pilsje maakt dan ook niet meer uit. Hou je niet van alcohol: spoel je mond dan gewoon met bier, of met andere alcoholisch drank.
– eet vet en emulgators. Een patatje oorlog is uitstekend. Een chocoladereep, pinda’, ijs. Kaas, hamburgers.
eet appel, radijs, papaya, ananas
spoel goed met water
tandenpoetsen, flossen
– vies maar effectief: afwasmiddel of Biotex

Samenvatting: een patatje oorlog met een pilsje, goed naspoelen met water.

5. Gedrag in en rond de auto

Zorg dat je geen aanleiding geeft voor een speekseltest. Dus:

– rij op de maximumsnelheid of ietsje er boven, zeker niet veel te langzaam
– geen vloei, pijpjes, zakjes wiet in het zicht. Ben je paranoïde, maak dan een goede verstopplek in je auto zodat er ook bij (vluchtige) doorzoeking van je auto niets te zien is. Ook geen afgescheurde pakjes vloei e.d. op zak
– mocht er toch iets worden gevonden, geef dan niet aan dat dit van jou is. Het allerbeste antwoord is: ik wens geen verklaring te geven. Alles wat te zegt kan tegen je gebruikt worden. Als het nodig is kun je later altijd nog met een verklaring komen.
– geef ook NOOIT aan dat je wel eens cannabis gebruikt of gebruikt hebt. Of welk ander middel dan ook. Ook niet vroeger, ook niet op een feestje.
– blijf rustig en beleefd.
– uiteraard niet blowen in de auto, en geen joint-peuken in de asbak.
– gelezen op een Amerikaans forum: ga niet rijden op momenten dat alcomobilisten rijden en er dus veel controles zijn.

6. Geen garantie!

Ik heb mijn best gedaan om oplossingen te vinden. Maar pas op, de testen zijn zéér gevoelig. We hebben het over 15 miljoenste gram per milliliter speeksel. Eén druppeltje THC tussen je tanden kan je al nekken. Ik kan dus geen garantie geven.

Klik hier voor deel 3: Cannabis en de speekseltest 3: weigeren en wilde acties

Comments (32)

 • Treeskuh 21/07/2017 at 4:22 pm Reply

  Thx nice artikel, misschien dat chocomel ook een product is om eens mee te testen 😉 kun je ook mee gorgelen lol…..eet nu een vettige hap…

 • Modepolitie 22/07/2017 at 1:15 pm Reply

  Dit advies is anders dan de adviezen van die Duitsers geven en daar wordt al jaren gecontroleerd.
  Zij zeggen , doe niet mee wan de speekseltest etc want die is bijna altijd positief als je in de afgelopen maand geblowd hebt. Vraag om bloedtesten en alleen me gerechtelijk bevel. Je hoeft namelijk niet zomaar DNA af te staan.
  De bloedtesten zullen wel thc laten zien, maar ook dat t te weinig is m onder invloed te zijn. Ik vind dat je niet onder invloed moet rijden, maar de personen die weten dat ze onder invloed zijn, moeten deze tips maar uitproberen.

 • Natjuh 24/07/2017 at 7:51 am Reply

  Beste allen,

  Ik vraag me af of t eten van sla en vooral de ijsbergsla niet kan helpen. Hier zit veel lecithine in namelijk. Breekt t vet dus af. Ik zelf kan t niet testen maar ik heb t ooit met voedingsleer gehad. Of misschien het extraheren en er een drankje van maken Wie weet .
  Succes allen !

 • Hans 24/07/2017 at 3:59 pm Reply

  Het gebruik van Listerine werkt niet meer bij de hedendaagse speekseltest. Zeker niet bij regelmatige gebruikers. Appels, radijzen enz. evenmin. Je bent gewoon de sjaak wanneer ze je testen.
  Welke politici zijn verantwoordelijk voor deze krankzinnige wetgeving ?

 • anonimus 20/08/2017 at 8:36 pm Reply

  Ik vind het niet normaal dat je een bloedtest riskeerd bij een jointje.
  Het is softdrugs en de maatregel om bloed af te nemen heeft met harddrugs te maken.

  In Engeland kan de finale test ook via speeksel dus vind ik dat overheid daarin moet investeren voor deze maatregel in kan gaan.

 • Peter 20/08/2017 at 9:12 pm Reply

  Ik ben HEEl erg benieuwd naar de anti-lichamen oplossing uit het artikel. Waar zijn deze anti-lichamen te koop wasrmee je een spray oid kunt maken? Ik heb me rot gezocht maar kan er echt niets over vinden. Ik wil dit wel eens gaan testen en een aantal speekseltesten kopen om het resultaat te meten.
  Als iemand het weet hoor lees ik het graag!

  Grt

 • anonimus 21/08/2017 at 7:50 pm Reply

  Hoi Peter, ik las dat vette producten het thc uit je mond krijgen of alcohol houdend (listerine is gemiddeld 23% alc.h.) of zeep(de zeepmoleculen houden thc vast omdat deze vet is net zoals vette producten,kaas,chocolade,vloeibaar vet). Wel erna spoelen met water want voor alcohol gecombineerd met cannabis of drug gelden (1/3) lagere toleranties. Ook moet je het vet of zeep met thc eraan wegspoelen. Onder de tong ook goed spoelen.
  Alcohol kan wel de mond schraal maken en zo gevaar op ziekte als kanker veroorzaken.
  Wat ook iets helpt is tandenflossen en goed poetsen en 2x spoelen met water na alles.
  Lichaamsvetten slaan ook oude thc op. Deze zijn niet te verwijderen met spoelen en poetsen. Vooralsnog las ik dat zonder deze maatregelen de thc 14 uur na gebruik niet meer in speeksel is terug te vinden.

 • Peter 24/08/2017 at 10:41 pm Reply

  Hoi, bedankt voor je reply.
  Allereerst lijkt het me handig om te zeggen dat begrijp dat rijden onder invloed een serieuze zaak is en ik niet als doel heb om mensen stoned de weg op te krijgen. Ik denk zeker dat een beleid hebben altijd goed is in een gemeenschap. Het gaat me dan ook niet om het omzeilen van de regels maar wel een mogelijkheid creeren waarbij ik denk dat een blower weer normaal functioneert onder invloed. En dat is zeker niet pas na 14 uur. Dat weet iedereen die vaker heeft gerookt en de wetenschap ook. Door de illegaliteit van drugs in het algemeen en dus ook THC op dit moment is de stelling; verboden dus strafbaar tijdens verkeersdeelname. Begrijpbaar standpunt want het is illegaal dus waarom moeilijke berekeningen creeren die het een soort van gedoog beleid maken om Cannabis te gebruiken bij verkeersdeelname. Bij alcohol(de legale drugs) wordt wel een limiet bepaald. Als Cannabis legaal wordt zal dit wellicht ook in verkeer beter worden bepaald.

  Zover is het nu nog niet. Nu dus geen limiet en altijd meteen strafbaar terwijl het effect van blowen na 2-4uur zeker vergelijkbaar is als 2 glzen alcohol na 2-4 uur. Als je nu ‘s avonds gerookt hebt mag je de volgende ochtend niet naar je werk rijden. Dat noem ik echt waanzin en eigenlijk ook verschrikkelijk voor diegene die straks zijn rijbewijs, baan en ander levensonderhoud verliest in een scenario als deze. Wat een ramp en ik persoonlijk kan dat risico niet kan nemen. Dus stoppen met blowen is eigenlijk de enige optie voor heel blowend en werkend Nederland.

  Ik ben trouwens hoog opgeleid, heb kinderen, zeer gelukkig getrouwd. Maar ook een blower. Geen drinker en af en toe wat recreatieve drugs op een feestje. Ook daar mag ik wel drinken maar zero tolerance op Cannabis. Ook zo’n waanzin. 🙁 Andere discussie.


  De oplossingen van vet eten, tanden poetsen etc zijn leuke suggesties die ik eerder gelezen heb ook. De Anti-lichamen waarover geschreven wordt in het artikel lijken me een betere methode omdat deze zich hechten aan de daadwerkelijke THC begrijp ik. Ik wil juist dit testen. Ik ben bereid om een groot aantal Drager 3000 testen aan te schaffen en de mogelijkheden van de verschillende methodes te onderzoeken.

  Ook wil ik dan onderzoeken wat het echte verschil ik tussen verdampen en roken. Misschien werkt bijvoorbeeld via de neus inhaleren. Niet dat ik dat persoonlijk prettig zou vinden met mijn Vulcano maar ik zie dat als een optie om de rook niet via het speeksel of wangslijm te laten gaan.

  Ik verwacht dat er vast ook wel een wetenschappelijk onderlegde blower opstaat om dingen verder te onderzoeken maar omdat die Drager 3000 testen zo duur zijn zal dit een lastig proces zijn voor de gemiddelde mens en daardoor zal dit langzaam op gang komen ben ik bang. Vandaar dat ik zelf het initiatief wel wil nemem en hier geld voor over heb.. Ik hoop dat de artikelschrijver meeleest en iig de webshop of persoon kan aanwijzen waar deze anti-lichamen te koop zijn.

  Misschien zijn er andere locaties waar deze discussie beter gevoerd kan worden? Dan hoor ik het graag!
  Grtz Peter

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 11:46 am Reply

  @Peter: Google op THC Antibodies

  Je kent het principe van deze testen? Je speeksel kom op een wattenstaafje, en dat wordt in een apparaatje gestoken. In dat apparaatje zit vloeistof. Jouw speeksel lost daar in op. De vloeistof trekt van het begin naar het einde door de test. De test heeft twee lijnen: een testlijn (als daar een streep zichtbaar wordt zit er THC in het speeksel) en een controlelijn (als daar een streep zichtbaar wordt, zat er géén THC in het speeksel.

  Een belangrijke rol in de test spelen “antilichamen”. Dit zijn stoffen die zich heel specifiek aan bepaalde moleculen kunnen hechten. Een antilichaam voor THC gaat uitsluitend aan THC vastzitten, niet aan andere stoffen.

  Ik zal eerst de spelers in dit toneelstuk noemen, daarna leg ik het uit.
  ———————————————————-
  * THC: kan zich aan 2 dingen tegelijkertijd vasthechten. Met de kop aan een antilichaam en met de staart aan “test-lijm”
  * test-lijm: alleen THC plakt hier aan vast
  * antilichaam: kan zich met de staart hechten aan óf THC óf “controlelijm”. De antili
  * controle-lijm: alleen antilichamen plakken hier aan vast
  ———————————————————-

  In de vloeistof van de test zitten antilichamen met een kleurstof er aan. Een antilichaam is een molecuul dat zich, net als een magneet, kan vasthaken aan (in ons geval) een THC-molecuul.

  De antilichamen in deze test kunnen zich met hun kop en met hun staart aan iets hechten. Aan de kop zit al kleurstof geplakt. Aan de staart kunnen twee verschillende stoffen plakken: óf THC, óf “controle-lijm”.

  OK, genoeg theorie. Wat gebeurt er nou als er een wattenstaafje van een ‘blower’ in de test wordt gestopt? Stel, er zit THC in het speeksel. In de testvloeistof komen dan dus THC-moleculen te zweven. Die zullen zich hechten aan de antilichamen. Er onstaan dus “klontjes” van [THC-antilichaam-kleurstof].

  Op de testlijn zit een stof, laten we dit “testlijm” noemen. THC kan zich met de staart aan deze testlijm hechten. Als er “klontjes” van [THC-antilichaam-kleurstof] langskomen, gaat de THC zich óók aan die testlijm hechten.

  De THC is dan de verbindingsschakel tussen de “testlijm” en het antilichaam met kleurstof. Van beneden naar boven heb je dan:

  BENEDEN
  – het plastic van de test
  – een streep “test-lijm”
  – een THC-molecuul
  – een antilichaam
  – kleurstof
  BOVEN

  Omdat dit hele circus zich afspeelt op een smalle strook, zie je (als er THC in het speeksel zat) na een tijdje een streep ontstaan. Exact boven de testlijm. Als je deze streep ziet, weet je dat er THC in het speeksel zat.

  Wat nu als er géén THC in het speeksel zit? Nu kunnen de antilichamen met kleurstof zich NIET hechten aan de testlijm. Want: alleen THC plakt aan de testlijm.

  Als je een test zonder controle-streep zou hebben, was het nu klaar. In dat geval was de test eenvoudig: of je ziet een streep (er zit THC in het speeksel), of je ziet géén streep (er zit géén THC in het speeksel).

  Maar dan zou er ook iets anders aan de hand kunnen zijn. Een test die niks laat zien, betekent dat: “geen THC”? Of betekent het: “deze test is stuk, hij doet niks”? Om zeker te weten dat de test het wél doet, maar dat er géén THC is gevonden, is de controle-streep bedacht.

  Op de controle-streep zit een stof die ik “controle-lijm” noem. De klontjes [THC-antilichaam-kleurstof] gaan niet aan deze lijm plakken. Maar [antilichaam-kleurstof] wél. Als er géén THC in het speeksel zat, hebben de antilichamen zich dus niet aan THC gebonden. Ze zijn dus nog vrij beschikbaar, en zullen zich aan de controle-lijm hechten. Nu ontstaat er een gekleurde lijn bovenop de “controle-lijm”. van beneden naar boven heb je hier:

  BENEDEN
  – het plastic van de test
  – een streep “controle-lijm”
  – een antilichaam
  – kleurstof
  BOVEN

  Je ziet een streep ontstaan bij de controle-lijn. Je weet dan: de test doet het wel, maar er is géén THC aangetroffen.

  ============================================================

  Na dit college 😉 nu de vraag: wat kunnen wij met antilichamen?

  Stel, je sprayt wat anti-lichaam in je mond, voor de test. Dit bindt het THC. Vermoedelijk (!) kan het anti-lichaam van de test zich nu niet meer aan de THC hechten, omdat deze plek al bezet is met ons eigen anti-lichaam. Het is een beetje als je eigen wielklem op je wielen zetten, dan kan de parkeerwachter er niks meer mee 🙂

  (Maar, een slag om de arm: als de antilichamen op verschillende plekken aan het THC molecuul gaan vastzitten, dan kan het misschien wél. Als ze elkaar niet in de weg zitten. Je zou dus liefst hetzelfde antilichaam gebruiken als Dräger. Ik heb alleen niet kunnen achterhalen welk type zij gebruiken. Maar, laten we er vanuit gaan dat het wel werkt.)

  De antilichamen van de test (met kleurstof) hebben dus geen plek meer om zich te hechten aan ons THC, dus kunnen ook niet op de testlijn vastplakken! Wat komt daar wel op? Ons THC plus onze eigen antilichamen, *zonder kleurstof*. Er komt dus geen streep bij testlijn. Goed nieuws!

  De testlijn komt er zó uit te zien:

  TESTLIJN
  BENEDEN
  – het plastic van de test
  – een streep “test-lijm”
  – een THC-molecuul
  – een antilichaam ZONDER KLEURSTOF! Geen lijntje dus !!
  BOVEN

  Maar een probleem is de controle-lijn. Met wat pech hecht de THC plus onze eigen antilichamen zich aan die lijn. Aan ons antilichaam zit geen kleurstof vast, dus wat je krijgt is dit:

  CONTROLELIJN
  BENEDEN
  – het plastic van de test
  – een streep “controle-lijm”
  – een antilichaam
  – THC
  BOVEN

  Als je méér antilichaam in je speeksel had gesprayd dan je THC had, is er dus antilichaam “over”. Dan ziet de controlelijn er als volgt uit:

  CONTROLELIJN
  BENEDEN
  – het plastic van de test
  – een streep “controle-lijm”
  – een antilichaam
  BOVEN

  Ook hier: géén streep. Geen ruimte meer voor de [antilichamen plus kleurstof] uit de test! Dus er komt géén controle-lijn!

  PROBLEEM: de test laat géén testlijn zien, maar ook geen controlelijn. Conclusie van de politie: “hier wordt gerommeld!”

  Mogelijke oplossingen:
  – een antilichaam vinden dat niet aan de controlelijn plakt
  – ??

  Hier weet ik het ook niet meer. Ik ben geen bioloog of chemicus, had al veel moeite om het bovenstaande zelf te begrijpen 😉

  =========================================

  Extra problemen met antilichamen:
  – ze zijn erg duur
  – ze moeten gekoeld worden bewaard

  Ideaal zou zijn, een stof die zich goed aan THC hecht, maar verder niet klooit met de test. Ik heb deze nog niet gevonden. Maar volgens sommigen doet papaïne dat. Dat wil zeggen, het is nog niet duidelijk of papaïne THC afbreekt (zodat de test het niet meer herkent) of dat het zich aan THC hecht (zodat antilichamen er geen plek meer op vinden).

  Kortom, ik kom er niet meer uit, maar het is zeker veelbelovend allemaal.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 11:52 am Reply

  @modepolitie

  “Dit advies is anders dan de adviezen van die Duitsers geven en daar wordt al jaren gecontroleerd.” – dat klopt, maar de wetten zijn daar wel wat anders hè?

  “Vraag om bloedtesten en alleen me gerechtelijk bevel. Je hoeft namelijk niet zomaar DNA af te staan.” – is in NL anders. Voor bloedtest is bij ons geen gerechtelijk bevel nodig. En je krijgt sowieso een bloedtest aangeboden als de speekseltest positief was! En de uitslag van de bloedtest is bindend.

  “De bloedtesten zullen wel thc laten zien, maar ook dat t te weinig is m onder invloed te zijn.” – dit zou kunnen als je bijna nooit blowt. Stel je hebt net een trekje genomen en in je bloed zit bijna niks. Dan is de speekseltest positief maar de bloedtest negatief.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 11:53 am Reply

  @Treeskuh Sjokomel of chocoladerepen lijken mij prima! Is vet, lost dus THC op.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:07 pm Reply

  @Hans – “Het gebruik van Listerine werkt niet meer bij de hedendaagse speekseltest. Zeker niet bij regelmatige gebruikers”. Weet je het zeker? Ik weet wel dat Listerine niet (schijnt vroeger wel) THC * maskeert*. Maar het gaat mij om de alcohol. Listerine Original heeft 23% alcohol, en dat is gewoon een oplosmiddel dat THC oplost. Gaat dus niet om de test te saboteren door Listerine er in te spugen of zo, maar om het reinigen van de mond!

  Appels en radijzen: was bedoeld als aanvulling op de waterstofperoxide, om zo de afbraak van THC te versnellen. Effect is er in theorie wel. Maar ja, waterstofperioxide werkt het beste bij hoge temperatuur + UV licht. En in je mond is het niet heel warm. En donker 🙁

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:19 pm Reply

  @ Peter: “Ook wil ik dan onderzoeken wat het echte verschil ik tussen verdampen en roken. Misschien werkt bijvoorbeeld via de neus inhaleren…..ik zie dat als een optie om de rook niet via het speeksel of wangslijm te laten gaan.”

  Ik zat ook al die kant op te denken! Er komt dan alleen wat THC van de rook/damp die je uitblaast. Plus, zo groot is je mond/keel ook weer niet. Snot komt ook in je keel terecht, dus THC ook….. Maar het helpt zeker 🙂

  Ik zat zelfs al te fantaseren over een soort rubber slangetje dat je diep in je keel steekt….Jammer dat je dan het heerlijke aroma wat mist…..

  Verschil roken/ dampen zou ik ook willen weten. Mijn theorie (op basis van heel veel lezen) is dat tabaksrook erg “plakt”. Zie een woonkamer waar flink gepaft wordt. Stinkt naar rook. Ik denk dat een tabak/wiet joint ook zo blijft meuren, omdat de plakkerige tabaksrook de wiet-geur “vastplakt” op de gordijnen, de muren enz. Een puur pijpje wiet stinkt al veel minder, en dampen nog minder…..

  Als dat klopt, is “dabben” of het verdampen van wax, shatter enz. misschien het beste. De minste ballast, die alleen maar kan plakken.

  Als je een mailtje stuurt naar VOC dan kunnen zij ons misschien met elkaar in contact brengen. Ik heb ook ideeën. Probleem is dat de testen duur zijn. En je hebt er best veel nodig, als je veel dingen wil testen. Effect van diverse schoonmaakmiddelen, dampen versus roken, peroxide, testen na een half uur en na 2 uur, enz enz.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 1:15 pm Reply

  Beste prijs die ik kon vinden is €22,75 voor de Dräger 3000. In Australië, dus komt verzendkosten en BTW overheen.

 • Mike 08/10/2017 at 1:58 pm Reply

  Mensen als Mario de Zwart hebben wij veel te weinig rondlopen. Of het nu om cannabis of onderwijs gaat.. De overheid is allang niet meer in dienst van de burger. Het word tijd dat mensen samen komen en een einde maken aan de macht. Bitcoin, decentrale geld stromen. Encryptie. Het zijn enkele tekens dat er grote veranderingen aan gaan komen. Zodra men beseft dat wij het voor het zeggen hebben en niet een kleine centrale overheid met de meest verschrikkelijke beleidsplannen is het over met deze wantoestanden.

  Niemand wilt dat personen high in de auto zitten. Maar met droge ogen durven zeggen dat cannabis nog dagen na gebruik je rijvaardigheid beïnvloeden is kolder en bovendien een leugen. Je hebt allang geen recht meer om over jezelf te beslissen – de overheid bakt zoete koekjes met tabaks industrie – maar als je elke avond blowd ben je een junk. Alcohol en tabak mogen gewoon verkocht worden, via de accijnzen wordt ook het salaris van meneer agent en mevrouw de rechter betaald. Indirect dus over de rug van longkanker patiënten en terminale alchololisten. Deze hypocriete houding zal hopelijk binnen 10 jaar de grond in gestampt worden samen met alle mensen die dit ondersteunen.

  War on drugs heeft gefaald. Deze laatste stuiptrekkingen van de overheid gaan daar niets aan veranderen. Er is immer nog nooit niemand overleden aan een overdosis thc. Het stoot alleen maar nog meer mensen tegen de borst. Ik wacht op de dag dat ze zo ver alles hebben doorgeregeld in Europa dat men in opstand komt. Tot die tijd, succes allemaal met de gestoorde regels van onze overheid.

 • john 25/01/2018 at 8:58 pm Reply

  steek gewoon een sigaret in je mond kauw een beetje uitspuwen en dan ben je safe! zelf geprobeert, mondwater helpt niet !

 • Daniel 12/03/2018 at 9:38 pm Reply

  Van alle schoonmaak opties die worden opgesomd, welke is het meest effectief?

 • esther rosa van gelder 10/04/2018 at 2:02 pm Reply

  als je nou een kunstgebit hebt dan heb je het minst last of niet?

 • bertone1816v 09/07/2018 at 7:17 pm Reply

  dat zou ik nou ook wel eens willen weten, stel dat iemand een blower is en een kunstgebit draagt maar deze niet altijd even netjes schoonmaakt, dan ben je dus automatisch altijd positief of is het juist een opening naar de bloedtest en daarbij speekseltest over te slaan aangezien ze nooit kunnen testen hoe goed het kunstgebit onderhouden word. Is er iemand die hier al ervaring mee heeft gehad?

 • Micheal 20/07/2018 at 10:07 am Reply

  Heb die drugstest al 5-6 keer moeten doen allemaal negatief en ik ben dagelijkse roker, hoe is dit uit te leggen??

 • David 19/10/2018 at 9:17 pm Reply

  Hallo en goedenavond, graag zou ik met Peter en dergelijke mensen in contact willen komen om dit vraagstuk op te lossen.
  Sta net zo in het leven, werk kinderen gezinsleven en echt afhankelijk van mijn auto qua werk, dus ook mijn rijbewijs.
  Reeds 30 jaar recreatief genieter en nog nooit enkel incident of wat dan ook meegemaakt op de openbare weg.

 • Kathy 13/11/2018 at 1:05 pm Reply

  Ben 3 dagen geleden aangehouden en dit na 18 jaar lang blowen ben er nog niet overheen…nu dokter gebeld alternatieven zoeken zo gestrest
  Ik zou mijn rijbewijs na 15 dagen mogen ophalen
  Maar vrees dat me dan ook een test zal laten doen die ik vrees nog steeds positieve zal ..ik probeer te stoppen met eenvoudig is dit niet maar het moet

 • igor van hest 02/12/2018 at 7:46 pm Reply

  en dan die pillen industrie is dat niet veel gevaarlijker op de weg dan cannabis ???

 • Gebruiker 11/02/2019 at 12:54 pm Reply

  DIT DUS NIET DOEN -> Een waaghals kan eventueel ook spoelen met verdunde Isopropanol.

  Je neemt hiervan de variant voor menselijke consumptie, die je bij de alcohol afdeling kan terug vinden. 96% pure alcohol of dergelijke. Je kan ook Stroh Rum 80 nemen.
  MAAR IN GODSNAAM DOE GEEN ISO IN JE MOND!! Doe zelfs rubberen handschoenen aan wanneer je paraphernalia kuist met Iso.
  Dit spul trekt in je huid, droogt deze ook nog eens uit. Je wil dit niet in je lichaam hebben!!

  Leuk al deze tips, tot je leest om met ISO je mond te spoelen?
  Nou dan wil ik verder graag weten vanwaar jullie de andere informatie hierboven hebben.

 • schaduw 19/02/2019 at 4:01 pm Reply

  Hoe zit het met bifi worstjes eten voordat ze een test doen? kan je makkelijk bij de hand houden in de auto

 • Rick 08/05/2019 at 11:23 pm Reply

  Heb 1 trek van assie genoemn hoelang bljf dat un me bloed

 • Stoney 02/08/2019 at 2:55 pm Reply

  Blijkbaar is het in 2014 al eens getest…. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24453092/

  Niks werkt…..

 • Kush 06/11/2019 at 1:22 am Reply

  Ik heb een spray op de markt als je die in je mond sprayt dan slaat de test negatief uit 100% getest.

 • Peter 08/11/2019 at 8:06 am Reply

  Hi Kush,

  Welke spray heb je getest? Kleaner toevallig?
  Is het getest met een controle of zelf.

  Ben benieuwd!
  Grtz

 • ThVB 08/12/2019 at 1:07 pm Reply

  Ik heb in 2015 verrassend genoeg in Belgie eens een negatieve speekseltest afgelegd hoewel ik in de uren daarvoor cannabis en speed had gebruikt.. op het politiebureau werd ik even alleen gelaten toen de agent de betreffende test ging halen in een andere ruimte..ik had al een fouillage gekregen en had al mijn spullen inclusief een Labello lippenbalsen teruggekregen.. radeloos heb ik hier een stuk van afgebeten en kokhalend

 • ThVB 08/12/2019 at 1:09 pm Reply

  Vervolg..kokhalzend afgebeten en laten rondgaan in mn mond.. verbazend genoeg testte ik negatief en mocht ik beschikken..ik rij sindsdien met 3 Labellos in mn wagen rond.. kan het zijn omdat Labello silicone bevat en daardoor niets dedecteerde?? Mvg

 • Oswald 24/08/2020 at 9:54 am Reply

  Ik zag dat je 23% alcohol vernoemde bij Listerine Original.

  Hextril mondspoeling heeft 96% ethanol 😉

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*