Cannabis en de speekseltest 1: de regels en de problemen

Sinds 1 juli controleert de politie met een speekseltest op gebruik van cannabis en een aantal andere illegale drugs door verkeersdeelnemers. De straffen zijn hoog, de methode is omstreden en de politie en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) spreken elkaar tegen. In drie artikelen beschrijft Mario Zwart de problemen rond de speekseltest en manieren om je als cannabist te beschermen.

Cannabis en de speekseltest 1: de regels en de problemen

Door Mario Zwart

De Dräger 3000 speekseltest (Foto: Dräger)

Bijna 43 jaar na de invoering van de alcoholtest in het verkeer is hij er dan nu echt: de drugstest. Per 1 juli 2017 kan de Nederlandse politie speeksel van automobilisten testen, om autorijden onder invloed van drugs aan te tonen. Helaas zitten er voor cannabis forse nadelen aan deze test.

De politie kan de speekseltest afnemen als ze vermoedt dat een automobilist drugs heeft gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit vreemd rijgedrag, een zakje wiet op het dashboard of onsamenhangende spraak. Dat er een concrete aanleiding moet zijn is anders dan bij alcoholtesten, waar in principe iedere automobilist in de ‘fuik’ wordt getest.
Als de speekseltest aantoont dat er drugs is gebruikt (getest wordt op THC, cocaïne, speed, xtc en opiaten), moet je mee naar het bureau, waar een arts wat bloed zal afnemen. Dat wordt onderzocht met veel gevoeliger en nauwkeuriger apparatuur. De bloedproef geeft daarom ook aan hoevéél THC in het bloed zit.
Zowel de speekseltest als de bloedproef hebben ondergrenzen. Bij de speekseltest wordt die bepaald door de techniek. In Nederland wordt de Dräger 3000 test gebruikt. Er zijn uiteenlopende cijfers te vinden voor de ondergrens (de zogenaamde cut-off value) van deze test, vermoedelijk ligt deze bij 15 ng/mL. Dit is dus 15 miljardste (!) gram per milliliter speeksel; ofwel 15 microgram per liter. Bij de bloedtest kunnen nóg veel lagere waardes worden gemeten, maar hier is de norm voor strafbaarstelling gesteld op 3 microgram THC per liter bloed.

Wie te hoog scoort op de bloedproef, kan worden gestraft met maximaal drie maanden celstraf of een geldboete tot €8.200 (!). Ook zal de politie een melding doen bij het CBR, dat het rijbewijs voor minimaal één jaar zal intrekken. Het rijbewijs kun je na een jaar terugkrijgen, op twee voorwaarden:
– je bent een jaar lang ‘clean’ gebleven, te bewijzen met drugstesten;
– er ligt een positief advies van de psychiater met wie je (verplicht) gesprekken voert.

Foto: NKC

De testen en de psychiater moet je zelf betalen, de kosten zitten al snel boven de €1.000. Na teruggaaf van het rijbewijs zul je nog minstens twee jaar lang ‘herkeuringen’ krijgen, waarin wordt gekeken of je toch weer drugs hebt gebruikt. In het CBR-traject wordt gewerkt met urinetesten. Deze hebben voor de cannabist als groot nadeel dat ze ver ‘terugkijken’ omdat ze niet op THC testen maar op het afbraakproduct THC-COOH. Druggebruik van wéken terug is nog aan te tonen.

Als je bent betrapt met teveel THC, betekent dat dus:
– een boete (tot maximaal €8.200) van de strafrechter;
– een jaar lang je rijbewijs kwijt;
– minimaal €1.000 kosten voor CBR-drugtests en psychiaters;
– geen drugs gebruiken gedurende het ‘straf-jaar’, maar ook niet in de 2 tot 4 jaren daarna.
Heftige straffen dus.

Met deze drugstesten is het nodige mis. Zeker als het om THC gaat.

Ross Rebagliati (Foto: Rachael Ashe / Wikipedia)

Probleem 1: zwakke invloed THC- rijvaardigheid

Er is maar een zwak verband tussen de hoeveelheid THC in het bloed en de rijvaardigheid; veel zwakker dan het verband tussen alcohol en rijvaardigheid. Internationaal is er geen consensus over een verkeersnorm. In Nederland ligt de limiet op maximaal 3 microgram THC per liter bloed. In Duitsland op 1 microgram, in Colorado op 5 microgram. Ter vergelijking: in 1998 won de Canadese snowboarder Ross Sebagliati op de Olympische Winterspelen van Nagano de gouden medaille. Bij de dopingtest bleek hij positief op THC: 17,8 microgram/liter. Dat is bijna zes keer de Nederlandse THC-norm voor het verkeer, en achttien keer de Duitse! Dit toont weer aan dat cannabis echt iets anders is dan alcohol. Er is geen wetenschappelijke éénduidigheid over de invloed van THC op het rijgedrag, en de zaak Sebagliati toont aan hoe absurd de regels zijn. Het is ondenkbaar om na 20 biertjes een Olympische finale te winnen. Maar bij cannabis kan dat. Omdat het effect veel milder is.

Een aantal cannabinoïden en hun specifieke werkzaamheid en effect

Waarom is er eigenlijk nauwelijks één norm aan te geven?
a) door de tolerantie van de gebruiker. Een zelfde hoeveelheid cannabis komt bij ervaren gebruikers minder hard aan dan bij nieuwelingen. Voor medische gebruikers wordt dit ook door het CBR erkend: mediwietpatiënten mogen pas rijden als ze dagelijks gebruiken, en dan pas na een gewenningsperiode van 2 weken. Het CBR zegt hiermee dus dat je kunt wennen aan de effecten van cannabis en dat je er prima auto mee kunt rijden – maar vreemd genoeg alleen als je patiënt bent. Wie recreatief regelmatig een jointje smoort heeft namelijk een “verslavingsprobleem” en mag dan juist niet rijden;
b) door de invloed van CBD, CNB, terpenen, flavonoïden. Deze beïnvloeden en dempen het effect van de THC. Een meting van alleen THC zegt dus weinig. Hoeveel CBD zat er bij? En welke terpenen en – andere stoffen? Als het gaat om medicinaal gebruik wordt wel erkend dat het bij cannabis om veel méér dan alleen THC gaat. Niet voor niets levert de firma Bedrocan vijf verschillende soorten mediwiet, met verschillende profielen. En ook geven onderzoeken aan dat natuurlijke cannabis effectiever is en meer wordt gewaardeerd dan pure (synthetische) THC.
c) door de geschiedenis, het lichaamsgewicht en de stofwisseling van een gebruiker. THC hecht zich aan lichaamsvet en wordt daarna langzaam (gedurende vele weken) afgegeven. Een consument die al langere tijd cannabis gebruikt heeft een hogere THC-spiegel. Terwijl hij (zie: tolerantie) juist minder effect voelt.
Toch gaat de wetgever er vanuit dat alléén THC het effect bepaalt, en wordt geen rekening gehouden met tolerantie of met de opslag van THC in het lichaam.

Probleem 2: niet-evenredig bestraft

Hoewel cannabis minder invloed op de rijvaardigheid heeft dan alcohol, wordt het veel zwaarder bestraft. Wie rijdt met teveel drank op, krijgt een boete tussen de €325 en €650, afhankelijk van het promillage. Voor de zwaardere gevallen zijn er ook verplichte cursussen (op kosten van de overtreder). Intrekking van het rijbewijs gebeurt bij alcohol alleen bij heel zware gevallen. Bij alle andere middelen gebeurt dit altijd. Bij alcohol is er maatwerk: hoe zwaarder de overtreding, hoe zwaarder de straf. Bij alle andere drugs (zoals cannabis) is er maar één straf: de allerzwaarste.
Op de website van het OM is het verschil in taal ook opvallend. Over alcohol: “Het is verboden een voertuig te besturen met meer dan 0,5 ‰ alcohol in het bloed. Dit is zo’n 2 glazen alcoholische drank. Het beste is om nuchter achter het stuur te zitten.
Je zou dan over andere drugs iets verwachten als: ‘autorijden is verboden met meer dan 3 ug THC in het bloed. U kunt na een jointje dus beter even wachten’. Maar nee, wat wordt over andere drugs gezegd? “Drugs in het verkeer zijn absoluut verboden. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs zoals cocaïne, XTC en cannabis“.
De boodschap is duidelijk: Een kleine hoeveelheid alcohol kan best, maar een kleine hoeveelheid van ieder ander middel is streng verboden. Dat is raar, want als het om verkeersveiligheid zou gaan, dan zou je juist alcohol het hardste moeten aanpakken.
En wat is het effect van “meteen de allerzwaarste straf geven”? De limieten liggen zo laag, dat iedere regelmatige cannabisgebruiker de klos is bij een bloedproef. Of je nu een week lang niks blowt, of nog tijdens het rijden drie joints rookt: de straf is in alle gevallen gelijk. Intrekking van het rijbewijs plus een hoge boete. Stel dat je altijd een hoge snelheidsboete krijgt, of je nu hard of langzaam rijdt. Dan is er geen enkele stimulans om langzamer te rijden. Zo werkt het bij de cannabis-boetes nu ook. Je kunt net zo goed wél blowen.

De enige manier om legaal auto te rijden is dus: totaal te stoppen met alle andere middelen dan alcohol. Dat is geen realistische verwachting. Het helpt de verkeersveiligheid ook niet. In Colorado is gebleken dat cannabis in het verkeer veiliger is dan alcohol. Het aantal verkeersongevallen is verminderd na de legalisering van cannabis, doordat consumenten méér cannabis en minder alcohol gebruiken. Als het Nederlandse beleid “slaagt” zal er een verschuiving van cannabis naar alcohol plaatsvinden. Dat is dus negatief voor de verkeersveiligheid.

Tramadol en Benzodiazepines (Foto: Tramadol Abuse Help)

Probleem 3: Benzodiazepines gaan vrijuit

Vreemd genoeg heeft de Nederlandse politie gekozen voor een test die benzodiazepines niet aantoont. Deze slaap- en kalmeringsmiddelen worden door 1,7 miljoen Nederlanders geslikt. Ze vallen in de farmacologische groep GABA-agonisten, net als alcohol en GHB. En ze hebben dus dezelfde werking: versuffing, verminderde coördinatie, ontremming, en een katerig gevoel de volgende dag. Onder invloed van benzodiazepines heeft een automobilist een 50 tot 500 procent hogere kans op een ongeval. Het is vreemd dat niet wordt getest op dit middel, dat méér wordt gebruikt dan cannabis én een aantoonbaar negatiever werking op de rijvaardigheid heeft.

Probleem 4: Onduidelijke informatie over ‘rijden met drugs’

Voor alcohol is het overzichtelijk. Er zijn praktische gedragsregels (“drink maximaal 3 glazen drank”) en er zijn tabellen met boetes en straffen, waarin de zondaar precies kan zien wat hem of haar boven het hoofd hangt. Voor de andere middelen ontbreken deze. Bovendien zitten de politie en het CBR niet op één “lijn” (pun intended).

Medicinale cannabis van Bedrocan (Foto: Bedrocan)

De politie zegt: “Drugs kunnen langere tijd in het lichaam aanwezig blijven na het gebruik. Dit is afhankelijk van diverse factoren: het type drugs, de kwaliteit van de drugs, de frequentie en mate van gebruik en individuele kenmerken, zoals de stofwisseling en het gewicht van de betrokken persoon. Deelname aan het verkeer kan ook nog risicovol zijn als de drugs enkele dagen eerder zijn gebruikt.
Als het gaat om medicinaal gebruik is de politie onverbiddelijk: “Geen uitzondering bij medicinaal gebruik. Net als nu al het geval is, geldt er na 1 juli geen uitzondering voor bestuurders die drugs medicinaal gebruiken. Ook niet als zij bij staande houding aan de politie een medische verklaring kunnen overleggen.
Het CBR zegt daarentegen over cannabis: “Dagelijks medicinaal gebruik: de eerste 2 weken niet autorijden. Incidenteel medicinaal gebruik: niet autorijden tot en met 15 uur na gebruik.

Door Veilig Verkeer Nederland verboden campagne van de VCE (Verenigde Coffeeshops Eindhoven)

Dus, volgens de politie mag je met cannabis nooit rijden. Van het CBR mag het wel, mits je er aan gewend bent. En anders moet je vijftien uur wachten. Of was het nou toch “enkele dagen”, zoals de politie zegt?

ADHD-ers die dexamfetamine slikken, of mediwietpatiënten, kunnen de borst natmaken. Het OM gaat ze een boete van meer dan €8.000 opleggen. Terwijl ze van het CBR wél mogen autorijden met deze middelen, als ze dat op doktersrecept doen.

Ook zorgelijk is dat niet duidelijk is wat de ondergrens is van de speekseltest, de Dräger 3000. Een verstandige particulier die zelf wil testen of hij veilig de weg op kan, komt ook bedrogen uit. De test is maar mondjesmaat, en niet in Nederland, te koop, en is erg duur: zo’n €45 per test.

Deze week is ook deel 2 verschenen: ‘Cannabis en de speekseltest 2: bescherm jezelf’.

Comments (30)

 • K.R. Vodegel 19/07/2017 at 5:37 am Reply

  Het is een schande deze manier van doen door justitie en staat. Mensen die baat hebben bij medicinale cannabis worden onterecht gestraft. De politie en deze zeer verkeerd handelende rechtstaat heeft nauwelijks kennis van de werking en gebruik van cannabis. Dictatoriale maatregelen door een niet democratische staat. Maar BigPharma zal hiermee flink zijn geholpen. Conclusie: de staat en het falende politieapparaat steunen hiermee een maffiaFarmabende. Dit is dus Nederland van NU!5

 • Brent Feeney 20/07/2017 at 1:18 am Reply

  Can you publish this. Article in English

 • Doede 20/07/2017 at 10:20 am Reply

  Marihuana zorgt voor meer veiligheid in verkeer.

  Vaak wordt het autorijden onder invloed van cannabis vergeleken met het rijden onder invloed van alcohol. Volledig ten onrechte.
  Dit blijkt overduidelijk uit een onderzoek van de universiteit van Colorado en uit een test die in 1991 in Limburg door een Amerikaanse universiteit werd uitgevoerd. Deze test is toendertijd ook op t.v. geweest. De onderzoekers waren verrast door de uitslag, waaruit bleek dat cannabis niet of nauwelijks de rijvaardigheid van de testpersonen had aangetast.
  ”Het is verbazend hoe weinig men weet over de effecten van marihuana”, merkt Daniël Rees, professor economie aan de Universiteit van Colorado, op.
  Samen met collega Mark Anderson van de Montana State Univerity onderzocht hij het aantal dodelijke slachtoffers in dertien staten, die medische marihuana wetten invoerden tusen 1990 en 2009. Ze vonden dat het gemiddelde aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 9% afnam, nadat medische marihuana legaal werd.
  Het legaliseren van marihuana (wiet) levert een positieve bijdrage tot de verkeersveiligheid en schroeft de bierverkoop terug. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Colorado.
  Autobestuurders onder invloed van alcohol nemen meer risico’s, verduidelijkt Rees. Deze bestuurders worden overmoedig en onderschatten de impact van alcohol op hun rijvaardigheid, waardoor ze sneller rijden en meer risico’s nemen.
  Autobestuurders onder invloed van marihuana worden daarentegen voorzichtiger en nemen aan merkelijk minder risico’s en mochten ze zich niet capabel vinden om te rijden, dan doen ze dat ook niet.
  ‘Je legaliseert marihuana en de snelwegen worden veiliger’, aldus Rees.
  In plaats van zo’n drugstest in te voeren, is het dus eerder legitiem om cannabisconsumenten een korting op hun verzekeringspremie te geven.

  Doede de Jong.
  Biologische wietkweker.
  Appelscha.

 • Nan 21/07/2017 at 12:45 pm Reply

  Zijn er eigenlijk al juristen bezig met dit rare gedoe? Wat is het advies? Weigeren van de speeksel test en zweettest, zoals activisten in Duitsland mensen aanraden?

 • webmaster 21/07/2017 at 3:21 pm Reply

  Ingezonden anonieme comment:

  “dat zegt wel wat over de kwaliteit van de beslissingen van de leden van ons parlement en onze regering. Of zijn ze gewoon corrupt?”

 • Modepolitie 22/07/2017 at 1:04 pm Reply

  Je kunt stoners makkelijk naaien met die nieuwe maatregelen. Ze praten wel over verzet, maar daar lijkt t bij te blijven.
  Ik weet dat ik nu ook niets doe, moet ff nog n paar festivals organiseren. Maar ik heb wel advies voor je en ….Ik mis n beetje advies in alle artikelen en ook de comments, zoals: niet mee werken aan de test om 2 redenen: – hij is omstreden en vaak vals positief
  Plus – men mag geen DNA afnemen zonder gerechtelijk bevel .
  Dus niet aan mee doen, weigeren.
  Je kunt alleen die test veilig nemen als je weken lang niet gerookt hebt. Anders gaat ie gewoon af, ookal is t n paar dagen geleden. Verder leg geen verklaring af. Zeg niets. Zeg alleen dat de smeris een goede reden moet hebben om te denken dat je onder invloed bent en als dat zo is , als hij/zij n reden weet te verzinnen, je nog mag weigeren, omdat er gerechtelijk bevel moet zijn om DNA af te nemen.

  Om je te intimideren kan het zijn dat je mee moet naar t politie bureau. Leg nog steeds geen verklaring af en geef geen bloed , zweet, urine etc af zonder gerechtelijk bevel.
  Keep your cool. Raak niet in paniek. Het kan zijn dat je een nachtje moet blijven , puur uit pesterij. Maar je rijbewijs kwijt is erger.

  Plus als je mee werkt, legitimeer je die regels.
  Hoe vaker ze t zonder verzet kunnen uitvoeren, hoe meer ze zich in het gelijk voelen staan.

  Ik vind het echt een groot falen dat bijv VOC geen advies geeft en niet op roept om in verzet te komen.
  Stoners….

 • Anoniem 23/07/2017 at 12:35 pm Reply

  Ik voel me flink genaaid door de nieuwe wetgeving. Ik blowde al 13 jaar, school netjes afgerond, diploma’s op zak, vast contract bij werkgever, fatsoenlijk huisje etc. maar ik ben volledig gestopt sinds twee weken omdat ik na mijn werk niet meer normaal mijn snaak kan roken op de bank.

  Mijn nummer 1 regel was altijd, snaak roken OK, maar nadat alle ‘verplichtingen’ van de dag zijn afgerond. Dus werk, afspraken etc. dit kan ik niet meer omdat ik dit dagelijks deed zal ik altijd positief testen als ‘chronische gebruiker’.

  Bedankt regering van Nederland!! Waardeloze testen dit, ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik mag wel alcohol drinken ‘s avonds, wat mijn centrale zenuwstelsel plat kan leggen uiteindelijk. Maar een snaak roken en de volgende dag in de auto (nuchter) zitten mag ik niet.

  We waren een voorloper met de wiet, maar Amerika haalt ons in waar langzaam legaal wordt.

 • J. E. 25/07/2017 at 4:15 pm Reply

  Wat is “te veel thc?” Ik gebruik bijna dagelijks Cannabis. Heb zelfs een dokters recept. Betekent dit voor mij dat ik dus geen medicijn meer heb? Ik wil zeer zeker niet terug naar de antidepressiva. (vuile rotzooi van bigpharma en zeeeeeeer slechte (afschuwelijke) ervaringen)
  Ik gebruik nooit (!) Cannabis producten als ik nog moet rijden. Maar met deze straffen die boven je hoofd hangen kan ik als autist niet meer gebruiken. It doesn’t compute. Kan iemand iets duidelijker vertellen bij wat voor gebruik ik eventueel nog veilig zou zijn? Zo als ik het lees kan niemand die wil autorijden nog Cannabis gebruiken?

 • Anoniem blower 15 plus jaar 26/07/2017 at 2:01 pm Reply

  Zoals hier boven al staat geschreven door iemand ander op 23/07/2017 4:15 .

  Voor mij gaat bijna het zelfde ook alles afgerond alleen blow ik ook overdag. Ook vaste baan een koop huis en pas 2 jaar mijn rijbewijs. . Ben ik laat aan begonnen maar onder invloed van wiet gehaald lessen en examen onder invloed ik sta er mee op. Ieder heeft zo zijn eigen redenen ervoor…

  Ik reageer niet knetter stoned zoals iemand die voor het eerst wiet rookt daar zit een heeeeel groot verschil in…
  Echt onrechtvaardig is waar gaat dit heel….?!! Geen kennis onwetend en wetten maken…. Echt belachelijk kan er echt heel boos om worden omdat ik gewoon al voel dat mij onrecht aangedaan zou worden… ik rook al zo lang iedere dag al zal ik nu stoppen blijft je zeker een jaar lang sporen van vinden

 • Maria 31/07/2017 at 4:48 am Reply

  In amerfoort maken ze het nog bonter, geen overtreding , gemaakt alleen het antwoord op de vraag rookt u wel eens een jointje , ja was reden rijbewijs in te nemen 26/6/17. Ook geen test gedaan , bizar . Ligt nu bij de advokaat

 • Paul 20/08/2017 at 12:14 pm Reply

  Ik blow zelf ook regelmatig(niet voor medisch gebruik), tijdje geleden toch eens uitgeprobeerd hoe het is als je stoned bent om te rijden!
  Na 1 minuut ben ik maar weer huiswaarts gegaan ik vond het niet prettig aanvoelen je aandacht word toch verstoord waardoor je(mijn ervaring)niet meer op alles let.

  Wat ik wel bijzonder vind wat Maria zegt dat ze alleen op antwoord ja ik blow wel eens rijbewijs afpakken!
  Dit klopt natuurlijk niet!
  Dus als de politie vraagt drinkt u wel eens en je zegt ja dan pakken ze je rijbewijs af?
  Je wint de rechtzaak met vlag en wimpel politie mag dat niet doen op deze manier waarvoor hebben ze anders die test bedacht?

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:23 pm Reply

  @Maria: klopt. Zo is de wet nu al. 1+1=2. Als ze wiet vinden EN je geet toe dat je wel eens blowt, dan melden ze dat aan het CBR. En dat zijn een soort Jaren ’50 dominees. Iedereen die vaker dan 1x een jointje heeft gerook = dus verslaafd = is dus altijd een gevaar op de weg = rijdbewijs innemen.

 • Mario Zwart 25/08/2017 at 12:27 pm Reply

  @ J.E. Ook voor medicinaal gebruik geldt dit. Is veel overleg over met ministerie, maar die doen of hun neus bloedt. “Zoek het maar uit, kijk maar wat de rechter zegt” zeggen ze.

  Het CBR gaf altijd aan: bij regelmatig (alleen medicinaal, vreemd genoeg) gebruik moet je 2 weken wennen en daarna mag je weer autorijden. In overleg met je arts.

  Dat was prima en in overeenstemming met feiten. CBR heeft die regel nog steeds (!) maar Justitie gaat er nu even superstreng en dom overheen.

  Ik schat dat je een rechtszaak wel wint, maar man man wat een ellende……

 • piet 31/08/2017 at 4:37 pm Reply

  Het gaat hier dan ook weer niet om de veiligheid maar een nieuwe manier van het aanvullen van de staatskas.

 • Reggaewomen 09/11/2017 at 11:55 am Reply

  Weer een belachelijke wetregel in Nederland!
  Als je harddrugs gebruikt zeg ik ok hebben ze gelijk of als je blowd en auto rijd of net erna ook .
  Maar genoeg gebruikt savonds of weekend en dan pas dag erna weer rijden daar zie ik niet zon probleem in (tenzij meer dan 1 gerookt dag ervoor!
  Maar drank mag dus wel 2-3 glazen tewijl dat veel gevaarlijker is , maar dat gebruik/verslaving word vooral in de ‘hogere’ klasse normaal gevonden dus is er niks mis mee blijkbaar!
  Te gek voor woorde dat beetje (relaxt) softdrugs gebruik veeeeeeel strengere straf dan (agressief) alcohol gebruik ??..
  En al de verdovende chemische medicijnen (kalmering/slaap/pijnstillers etc) met vaak sterkere werking mag tot op zekere hoogte wel .???
  Dus mensen die legaal/illigaal het om medische reden gebruiken ook de olie met of zonder thc moeten dan toch maar over op die chemische rommel (medicijnen) met gevolg slechtere resultaten en meer bijwerking en nog meer verslavend ???
  Kromme onterechte wedgeving! Gestoord zijn ze in Den Haag !
  Probleem is ook met canabis dat de staat er niks of weinig belasting aan verdient en alcohol wel dus vooral € probleem daarom deze regel denk ik om t te compenseren !

 • Lorenzo 24/11/2017 at 4:11 pm Reply

  de enige reden waarom dat alcohol minder zwaar bestraft wordt is: Zodat iedereen alcohol gebruiker wordt dus de dealers op straat zouden moeten verdwijnen plus ze vangen nog meer accijns op de alcohol, alcoholisten sterven vaak voor hun pensioen datum! een blower bijvoorbeeld niet. dit is echt een veel te grote poppenkast aan het worden en iedereen gaat er in mee…. stelletje blinden. word wakker

 • Lorenzo 24/11/2017 at 4:17 pm Reply

  btw na ingang van de speekseltest heeft deze jongen zijn auto verkocht ik geniet lekker verder van mn leven en ga wel lekker met thermo kleren aan op de fiets jonge. stik lekker in jullie benzine prijzen, speekseltesten wegenbelasting pistesten bloedtesten boetes mensen get leven moeilijk maken doen ze het liefst jammer joh mij niet gezien

 • Lorenzo 24/11/2017 at 4:19 pm Reply

  als een van jullie medeblowers toch aangehouden word voor zo’n speekseltest vraag ome agent er ook maar een te doen dan!

 • ET 25/11/2017 at 1:27 pm Reply

  Omdat Justitie faalt in de strijd tegen cannabis, naaien ze de gebruikers.
  En dan nog eens te bedenken dat dit eventueel gevolgen heeft voor de baan, de familie etc mocht een persoon gestraft worden.
  Nog even wachten dat iemand met een joint op, wegrijdt voor de politie en iemand dood of invalide rijdt puur vanwege de niet-proportionele straf.
  Welkom in NL (en EU) waar de persoonlijke frustratie van falende bureaucratische pennenlikkers regeert.

 • Rob Houter 30/11/2017 at 4:49 pm Reply

  Praktijk voorbeeld:
  Mijn zoon ging voor zijn werk(hardwerkende Nederlander)nog even naar de coffeeshop om na zijn werk wat in huis te hebben, hij stapt zijn auto in, speekseltest, omdat hij een geregelde gebruiker is, test positief, in de cel, bloedafname, nu zit hij in deze malle molen van justitie, ik hoop dat er een maatschappelijke discussie komt het is nu prijsschieten voor de politie dit doet men dus waarschijnlijk ook om de targets te behalen de cannabis roker is vogelvrij verklaard in het verkeer, je zult maar het rastafari geloof aanhangen, waar is bijvoorbeeld de vrijheid van geloofsovertuiging gebleven in dit verhaal, het Nederlandse culturele erfgoed word met voeten getreden al die oude hippies in hun scootmobiel, achter de rollator niet meer stoned de weg op, het magisch centrum verdwijnt in de mist we worden misschien wel wakker in een nuchtere politie staat.

 • ali 02/12/2017 at 5:47 pm Reply

  ik ben 4 dagen geleden aangehouden puur omdat ik nacht training gin doen bij mijn sportschool wat 24 7 open is was 3uur snachts klaar rij met de auto naar mij huis werd 6min later aangehouden terwijl ik niks verkeerds dee

 • ali 02/12/2017 at 6:25 pm Reply

  ik moest speeksel afleggen terwijl de agent niet eens vraagt voor alcohol test nee gelijk spuug test dat vond ik al raar en het gaf natuurlijk aan dat ik thc positief was dus ik moest me auto midden op de weg laten staan en gelijk werd ik in de boeien geslagen alsof ik een auto hebt gestolen ofzo zo werd ik behandeld ik kwam aan op het bureau en werd eerst gefoulleerd hadden hun niks kunnen vinden want ik had niks bij mij ik had 2dagen voor dat ik ben aangehouden jointje gerookt ik moest 1uur in cel zitten na een uur kwam offecier en vroeg mij of ik een bloed test wou doen en die heb ik gewijgerd omdat ik haat zomaar iemand die mij wilt prikken met een naald om me bloed aftenemen terwijl ik zwak ben tegen bloed al als ik in mijn vingersnij wordt ik spier wit en val ik vlouw zo een hekel heb ik nou met bloed en naalden ik kan er niet tegen dat heb ik vaker verteld maar ik werd niet serieus genomen en werd gedreigd dat hun mij rijbewijs inbeslag zou nemen als ik dat niet zou doen en ik heb het uiteindelijk niet gedaan dus ik heb nu mijn rijbewijs kwijt plus ik moest volgende dag verklaring afleggen waarom ik heb geweigerd de bloed test ik heb een gevoel gekregen dat nederlandse overheid speelt met onze leven kappot maken hoge boete voor wat omdat ik 2dagen geleden een jointje hebt gerookt hoe gek gaat het in NL worden mensen word wakker wij mensen moeten zwaar demostreren voor dit soort onzin tegen de overheid we moeten laten zien dat we sterker staan dan hun alle mensen die blowers zijn moeten opkomen tegen dit onzin beleid verkrachters nemen hun niet zo serieus maar wiet gedoe wel hun zeggen zogenaamd over veilig in het verkeer nee mensen dit gaat om levens kappot maken en geld afpakken met hoge boetes terwijl we al genoeg hoge belasting betalen hebben ze nog niet genoeg hun weten dat 80% mensen blowers zijn en daar gaan hun op werken ik kom uit leiden en hier zijn aardig al wat mensen gepakt politie ziet een jonge gast in auto houd je gelijk aan de kant als of we geen mensen zijn maar ratten in de auto kat en muis spel is het geworden ik hoop dat mensen die dit lezen wat kunnen organizeren zo dat we allemaal naar denhaag voor de 2kamer kunnen gaan staan voor deze groot problemen

 • anoniem 06/12/2017 at 7:04 pm Reply

  Dit is gewoon weer nieuwe bron van inkomst voor de overheid. Canabis beinvloed absoluut niet je rijvaardigheid. ik durf zelfs te beweren dat je er rustiger door rijd. In combinatie met andere drugs als alcohol wel! De reden waarom het opeens als gevaarlijk wordt bestempeld, heeft te maken met de populariteit hiervan want dan wordt het een verdienmodel.
  We worden weer genaaid met een slappe door de overheid.

 • anoniem 02/11/2018 at 2:26 pm Reply

  dit klinkt echt als een dure grap rijbewijs kopen op andere naam klinkt echt wel als een beter alternatief. 5000 euro of moeilijk doen 5 jaar pfff rij al sinds 2009 zonder geldig rijbewijs omdat je blijkbaar ook bestuurder kan zijn als de motor niet draait maar de sleutel in het contact zit

 • annoniem 03/01/2019 at 9:54 am Reply

  Nieuw verdien model voor de cbr maffia. hun schoorsteen moet ook roken mensen. kom niet in de cbr molen want het maakt je leven duur en zuur

 • Vraagje 03/04/2019 at 4:19 pm Reply

  Er is 11 microgram THC op een liter gevonden in Mn speekseltest. Mijn rijbewijs is destijds niet afgenomen. Ik heb een brief gekregen dat ik artikel 8 wegenverkeerswet 1994 heb overtreden. Maar verder dan dat ben in niet geïnformeerd. Ook niet over invordering rijbewijs.

 • luc 15/05/2019 at 8:26 am Reply

  Als advocaat ben ik met een zaak bezig en ben van de ene in de andere verbazing terecht gekomen: wat een onzorgvuldige wet. De 3.0 grens schijnt op grond van onderzoeken tot stand gekomen te zijn maar anderzijds is er geen bewijs voor de mate van gevaarzetting.
  Zie ook de Memorie van Toelichting op artikel 8 lid 5 van de WVW 1994.
  Weet iemand wat meer over de desbetreffende onderzoeken:men schijnt in een Volvo v70 op een afgesloten circuit proeven gedaan te hebben?

 • Mario Zwart 15/05/2019 at 11:53 am Reply

  @advocaat luc: staat mij bij dat dit een onderzoek was van SWOV (?) met synthetische THC. Da’s dus ook al anders dan gewone wiet of hasj, waarin vele cannabinoïden en terpenen zitten.

  In elk geval is er geen duidelijk verband tussen thc en rijvaardigheid.

  Zie onder zeer veel meer: https://aaafoundation.org/evaluation-data-drivers-arrested-driving-influence-relation-per-se-limits-cannabis/

  Conclusies:

  “Based on this analysis, a quantitative threshold for per se laws for THC following cannabis use cannot be scientifically supported”

  “no correlation between blood THC concentration and scores on the individual impairment indicators. Legal limits, also known as per se limits, for marijuana…are arbitrary & unsupported by science”

  Dit zegt de Canadese avocate Annamaria Enenajor erover: “Canada’s new impaired driving laws (formerly Bill #C46) are at odds with science on THC & impairment. What this means is that Harper-era tough on crime posturing wins the day again over evidence-based policymaking… and innocent people will suffer”

  Nog een Canadese zaak: mevrouw spant rechtszaak aan, want ze zegt dat ze niet onder invloed was (wél THC, maar toch rijvaardig)

  https://atlantic.ctvnews.ca/n-s-woman-to-challenge-law-after-testing-positive-for-cannabis-at-checkpoint-1.4362087

  Advocatenkantoor Acumen ondersteunt haar, en schijnt breder bezig te zijn om de onzin van dit soort testen aan te tonen. https://acumenlaw.ca/
  Dit zeggen die advocaten erover: “A “per se” limit for drug impairment is a threshold value, where the government says: if you have this much of this substance inside you, you’re considered impaired by that substance. It makes sense for alcohol, since alcohol remains as alcohol inside the body. But cannabis is different. Your impairment could be affected by your gender, your weight, your age, whether you have diseases and how much tolerance you have.”

  Interessant is ook dat tot deze idiote speekseltest in NL werd ingevoerd, we het deden met de wél wetenschappelijk onderbouwde norm van de apothekers (KNMP) én het CBR (!!!) dat mediwiet-patiënten twee weken moesten wennen en dan gewoon konden rijden.

  Als advocaat luc contact wil met mij, Mario Zwart, dan moet hij maar even een mailtje sturen naar info@voc-nederland.org die sturen het wel door naar mij.

 • Fab 12/02/2020 at 1:54 pm Reply

  Ik word regelmatig gecontroleerd op het werk en ben een dagelijkse gebruiker. Net voor de speekseltest mond spoelen met Listerine of iets anders met alcohol en chocolade eten. Tijdens de test chocolade in de mond laten smelten, hier zit ook lecithine in en legt een film over de tong. Altijd de voorkant gebruiken van de tong, hier blijft het minste thc aan plakken. Ik houd nu meestal 10u voor test geen cannabis aan en dit is voldoende. Ik word getest met de Drugwipe 5s van Securetec.

 • Ferry Stuurman 27/06/2020 at 4:49 am Reply

  ik bedoelde ben het helemaal eens met Lorenzo. ik ben zomaar aan de kant gezet vr op za nacht om 01:00 heb nog niet eens een verkeersovertreding begaan. nu al boete van 410 aan cbr betaald voor opleggingskosten terwijl ik aangeef bij cbr dat ik af zie van het onderzoek dan zou daar weer incasso kosten bij komen. en dan zou ik nog eens 800 zoveel euro moeten betalen voor het onderzoek. ze kunnen de kanker krijgen i.p.v.800 euro. en dan dalijk nog eens justitie erboven op met ongeveer 1000 euro boete. je word als zware crimineel gestraft. ik heb geen slachtoffer gemaakt of iemand in gevaar gebracht

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*