Grote politie actie tegen oudste Belgische Cannabis Social Club Trekt Uw Plant: 3 bestuursleden nog vast

Bij een grootschalige politie actie zijn afgelopen vrijdag 5 mei achttien huiszoekingen gedaan bij leden en bestuursleden van Trekt Uw Plant, de oudste en grootste Cannabis Social Club van België. Drie mensen, onder wie stand up comedian Manu Moreau, zitten nog steeds vast.

De huiszoekingen vonden in en buiten Antwerpen plaats, onder meer in Brussel en Hasselt. Michel Degens, oprichter van Mambo Social Club in Hasselt en sinds kort woordvoerder van Trekt Uw Plant werd om zes uur ’s ochtends thuis gearresteerd. Drie dagen eerder sprak Degens, een van de bekendste cannabis activisten van België, in het Europees Parlement in Brussel, tijdens een hoorzitting over de toekomst van cannabis in Europa. Via Facebook liet Trekt Uw Plant vrijdagavond weten:

Beste leden,
Vrijdagochtend om 6u heeft er een razzia plaatsgevonden in het kader van een grootschalig onderzoek naar de werking van Trekt Uw Plant. Hierbij werd alle kweekmateriaal alsook de planten van de leden in beslag genomen. Wij willen jullie melden dat het secretariaat voor onbepaalde tijd niet beschikbaar zal zijn. Wij hopen tegen woensdag meer informatie te kunnen verstrekken.
Wij zouden willen vragen deze mail te kunnen doorsturen naar alle leden van TUP die jullie kennen mits wij voorlopig niet de mail van TUPinfo kunnen gebruiken.
In het kader van het onderzoek vragen wij de nodige discretie te bewaren.

Manu Moreau, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Antwerpen (© Gonzo media)

Trekt Uw Plant is de oudste cannabis social club van België en werd in 2006 opgericht door Joep Oomen. Al twee keer eerder werd TUP vervolgd, maar beide keren werd de club vrijgesproken. In België geldt namelijk sinds 2005 een ministeriële richtlijn, die stelt dat volwassen Belgen drie gram cannabis of één cannabisplant mogen bezitten zonder dat ze worden vervolgd. Leden van TUP laten die ene plant verzorgen in collectieve kweekruimtes door plantverzorgers van de club. Trekt Uw Plant heeft zo’n 400 leden, verspreid over heel België.

via Twitter

Na de achttien huiszoekingen zijn vijf personen voorgeleid, waarvan er drie zijn aangehouden verklaarde de Antwerpse justitie tegen de Gazet van Antwerpen. Zij zitten op dit moment nog steeds vast. Een van de “TUP 3” is Manu Moreau, stand up comedian en presentator van de Belgische Cannabis Bevrijdingsdag, die TUP op 20 mei in Antwerpen organiseert. Zijn collega, de in Vlaanderen zeer bekende comedian Nigel Williams lanceerde op zondagmiddag de hashtag #freemanumoreau op Twitter.

Het VOC protesteert met klem tegen deze buitenproportionele, intimiderende aanval op Trekt Uw Plant. VOC voorzitter Derrick Bergman: “Dat de Vlaamse politie in tijden van terreurdreiging zoveel tijd, energie en belastinggeld verspilt aan een hobbyclub van volwassen burgers die veilige cannabis willen consumeren is absurd en gevaarlijk.”

Morgen, dinsdag 9 mei, beslist de onderzoeksrechter of de TUP 3 nog langer vast blijven zitten. Vanaf 13.00 uur is er een actie bij het Justitiepaleis, Bolivarplaats 20 in Antwerpen.

Comments (2)

  • Jos Nijsten 18/05/2017 at 9:12 pm Reply

    Ondertussen werd de aanhouding met een maand verlengd. De reden: wegens mogelijke “recidive”. Even wat meer uitleg over “recidive”. Een voorbeeld: De banken plunderen in 2008 de bevolking. Niemand wordt aangehouden voor die grote bankroof want bankiers mogen de boel ongestraft oplichten (behalve in IJsland). In 2018 zullen de bankrovers dan ook opnieuw toeslaan en dat komt gewoon omdat in 2008 niemand in de gevangenis moest “wegens kans op recidive”. Moesten die bankiers toen aangehouden zijn voor hun cravattencriminaliteit, zou recidive in 2018 uitgesloten zijn, maar dat is dus niet het geval. Zo zie je maar wat ervan komt als je de criminelen niet in de gevangenis steekt. Volgend jaar zitten we terug in 2008.

  • Jos Nijsten 19/05/2017 at 6:28 pm Reply

    2017 05 19 Piqueur hoeft niet in de cel, krijgt zelfs geen enkelband
    Voormalig Optima-baas Jeroen Piqueur is door de rechtbank veroordeeld tot 4 maanden effectieve gevangenisstraf voor grootschalige financiële fraude (20 miljoen euro). Maar wat blijkt: hij hoeft niet naar de gevangenis; hij krijgt zelfs geen enkelband om.
    Dat komt omdat de man meer poen heeft dan TUP-leden om rechters om te kopen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*