Zuid Afrikaans gerechtshof: verbod op gebruik, bezit en thuisteelt cannabis ongrondwettelijk

Opnieuw een historische mijlpaal op weg naar wereldwijde legalisering van cannabis, deze keer in Zuid Afrika. Het Hooggerechtshof van de provincie West-Kaap bepaalde vandaag dat gebruik, bezit én teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik en binnenshuis voor volwassenen in Zuid Afrika is toegestaan. In het vonnis wordt gesteld dat het verbod ongrondwettelijk is voor zover het inbreuk maakt op de privé situatie van volwassen burgers. De regering van president Zuma heeft nu maximaal 24 maanden de tijd om de wetten aan te passen. 

Garreth Prince (Foto: Twitter)

Activist, Rastafari en advocaat Gareth Prince, die de rechtszaak aanspande met actiegroep The Dagga Party, zei in een eerste reactie tegen de Zuid Afrikaanse nieuwswebsite IOL: “Hoewel het Hooggerechtshof van de West-Kaap vandaag dit vonnis heeft geveld, is het volgens onze wet nodig dat dit bevestigd wordt door het Constitutionele Hof. We gaan dus uiteraard terug naar dat Hof voor die bevestiging. Maar we geloven dat dit een slam dunk is, het besluit is unaniem. Drie rechters hebben verklaard dat het verbod ongrondwettelijk is.”

Op de vraag hoe er de komende tijd omgegaan zal worden met deze nieuwe realiteit verklaarde Prince: “Technisch gesproken gebeurt dit pas op de dag dat het Constitutionele Hof haar oordeel velt. In de 24 maanden die daaraan vooraf gaan… in feite zeggen de rechters dat als de politie je aanhoudt, je de mogelijkheid hebt om als verdediging aan te voeren dat je cannabis bezit voor persoonlijk gebruik.”

Na het historische vonnis van het Mexicaanse Supreme Court, dat in november 2015 bepaalde dat het verbod op bezit, gebruik en thuisteelt van cannabis voor volwassenen in strijd is met de Mexicaanse grondwet, is het vonnis van vandaag opnieuw een mijlpaal op weg naar het einde van het wereldwijde cannabisverbod. Het nieuws levert fraaie krantenkoppen op als ‘Forget about Zuma – time to smoke a zol (at home)‘ en ‘All is not lost, South Africa – Dagga is now legal in your own home‘. Hopelijk dringt het ook aan de tafel van de formateurs in Den Haag door…

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*