Sluiting coffeeshop De Apotheker Eindhoven nieuw dieptepunt in failliete Hennepoorlog

  • SHARE:
  • Tweet this

March 31st, 2017 | 11:51
Door webmaster

De nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) sluit één van de oudste coffeeshops in de stad, De Apotheker, voor een jaar. Reden: in het woonhuis van één van de eigenaren in het nabij gelegen Nuenen is vorig jaar een voorraad van honderd kilo cannabis aangetroffen door de politie. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een stash op flinke afstand van de coffeeshop -en in een andere gemeente- aanleiding is voor een zo drastische maatregel. Een nieuw dieptepunt in de failliete Hollandse Hennepoorlog, die geen problemen oplost maar juist problemen veroorzaakt.

Coffeeshop De Apotheker, Eindhoven (© Gonzo media)

De Apotheker is vooral bekend onder de naam De Bakkerij. Sinds de verplichte keuze tussen alcohol en cannabis, is de verkoop van cannabis verhuisd naar een aparte ruimte naast de kroeg, met de naam De Apotheker. Het is één van de oudste en drukst bezochte coffeeshops van Eindhoven, gelegen aan het Stratumseind, de grootste uitgaansstraat van Nederland. Café De Bakkerij mag open blijven, maar de sluiting van De Apotheker voor een jaar lijkt onvermijdelijk.

De politie trof de voorraad hasj en wiet aan op 13 december vorig jaar, waarna de burgemeester van Nuenen de woning liet sluiten en de huur opzegde. Met het besluit van de Eindhovense burgemeester om ook de coffeeshop een jaar te sluiten, is er feitelijk sprake van twee keer straffen voor hetzelfde delict, iets dat in ons land niet is toegestaan.

Coffeeshop De Apotheker, Eindhoven (© Gonzo media)

Belangrijker is het feit dat hier een nieuwe grens wordt overschreden: tot nu toe ging het in zaken over de voorraad van coffeeshops altijd om stashes in, boven of vlakbij de coffeeshop. In dit geval lag de stash op ruim tien kilometer afstand van de coffeeshop en ook nog eens in een andere gemeente.

De gevolgen van de sluiting zijn voorspelbaar: de Eindhovense coffeeshops die nog open zijn, zullen het nog veel drukker krijgen. Ze kunnen de vraag nu al nauwelijks aan, omdat zo’n beetje de hele regio in Eindhoven wiet komt kopen. Vrijwel alle omliggende gemeenten, behalve Helmond, hebben een zogenaamde “nul optie” en schuiven hun verantwoordelijkheid dus af op Eindhoven. De vorige burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) heeft zijn collega’s daar regelmatig -maar zonder resultaat- op aangesproken.

Door de maatregel van de nieuwe burgemeester, VVD’er John Jorritsma, zal de toeloop naar de andere coffeeshops dus nog groter worden, zodat ze nog meer moeten inkopen en nog grotere voorraden moeten aanleggen om aan de vraag te kunnen voldoen. En nu er op het Stratumseind nog maar één coffeeshop over is (Upstairs), breken er voor straatdealers weer gouden tijden aan. Ondertussen rookt niemand er een gram minder om, maar verliest een deel van het personeel van De Apotheker wel zijn of haar baan. Is dit nou wat de VVD “slim reguleren” noemt?

John Jorritsma (VVD), burgemeester van Eindhoven

De Apotheker moet binnen twee weken besluiten of ze een voorlopige voorziening (kort geding) aanvragen of een bezwaarprocedure starten. In dat laatste geval zal de shop hoe dan ook een tijd lang haar deuren moeten sluiten.

De hele kwestie laat opnieuw pijnlijk duidelijk zien hoe hard reële regulering nodig is, of anders gezegd: wat een puinhoop het coffeeshopbeleid op dit moment is. Dat is niet de schuld van de coffeeshopondernemers, van de consumenten of van de cannabisplant, dat is de schuld van de politiek. Als het burgemeester Jorritsma ernst is met de openbare orde en veiligheid in zijn stad, dan moet hij zijn besluit heroverwegen. Sluiting van De Apotheker lost geen enkel probleem op, maar veroorzaakt juist meer problemen.

Derrick Bergman
Voorzitter stichting VOC en sinds 1987
bezoeker van De Bakkerij

 

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.