Sluiting coffeeshop De Apotheker Eindhoven nieuw dieptepunt in failliete Hennepoorlog

De nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) sluit één van de oudste coffeeshops in de stad, De Apotheker, voor een jaar. Reden: in het woonhuis van één van de eigenaren in het nabij gelegen Nuenen is vorig jaar een voorraad van honderd kilo cannabis aangetroffen door de politie. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een stash op flinke afstand van de coffeeshop -en in een andere gemeente- aanleiding is voor een zo drastische maatregel. Een nieuw dieptepunt in de failliete Hollandse Hennepoorlog, die geen problemen oplost maar juist problemen veroorzaakt.

Coffeeshop De Apotheker, Eindhoven (© Gonzo media)

De Apotheker is vooral bekend onder de naam De Bakkerij. Sinds de verplichte keuze tussen alcohol en cannabis, is de verkoop van cannabis verhuisd naar een aparte ruimte naast de kroeg, met de naam De Apotheker. Het is één van de oudste en drukst bezochte coffeeshops van Eindhoven, gelegen aan het Stratumseind, de grootste uitgaansstraat van Nederland. Café De Bakkerij mag open blijven, maar de sluiting van De Apotheker voor een jaar lijkt onvermijdelijk.

De politie trof de voorraad hasj en wiet aan op 13 december vorig jaar, waarna de burgemeester van Nuenen de woning liet sluiten en de huur opzegde. Met het besluit van de Eindhovense burgemeester om ook de coffeeshop een jaar te sluiten, is er feitelijk sprake van twee keer straffen voor hetzelfde delict, iets dat in ons land niet is toegestaan.

Coffeeshop De Apotheker, Eindhoven (© Gonzo media)

Belangrijker is het feit dat hier een nieuwe grens wordt overschreden: tot nu toe ging het in zaken over de voorraad van coffeeshops altijd om stashes in, boven of vlakbij de coffeeshop. In dit geval lag de stash op ruim tien kilometer afstand van de coffeeshop en ook nog eens in een andere gemeente.

De gevolgen van de sluiting zijn voorspelbaar: de Eindhovense coffeeshops die nog open zijn, zullen het nog veel drukker krijgen. Ze kunnen de vraag nu al nauwelijks aan, omdat zo’n beetje de hele regio in Eindhoven wiet komt kopen. Vrijwel alle omliggende gemeenten, behalve Helmond, hebben een zogenaamde “nul optie” en schuiven hun verantwoordelijkheid dus af op Eindhoven. De vorige burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) heeft zijn collega’s daar regelmatig -maar zonder resultaat- op aangesproken.

Door de maatregel van de nieuwe burgemeester, VVD’er John Jorritsma, zal de toeloop naar de andere coffeeshops dus nog groter worden, zodat ze nog meer moeten inkopen en nog grotere voorraden moeten aanleggen om aan de vraag te kunnen voldoen. En nu er op het Stratumseind nog maar één coffeeshop over is (Upstairs), breken er voor straatdealers weer gouden tijden aan. Ondertussen rookt niemand er een gram minder om, maar verliest een deel van het personeel van De Apotheker wel zijn of haar baan. Is dit nou wat de VVD “slim reguleren” noemt?

John Jorritsma (VVD), burgemeester van Eindhoven

De Apotheker moet binnen twee weken besluiten of ze een voorlopige voorziening (kort geding) aanvragen of een bezwaarprocedure starten. In dat laatste geval zal de shop hoe dan ook een tijd lang haar deuren moeten sluiten.

De hele kwestie laat opnieuw pijnlijk duidelijk zien hoe hard reële regulering nodig is, of anders gezegd: wat een puinhoop het coffeeshopbeleid op dit moment is. Dat is niet de schuld van de coffeeshopondernemers, van de consumenten of van de cannabisplant, dat is de schuld van de politiek. Als het burgemeester Jorritsma ernst is met de openbare orde en veiligheid in zijn stad, dan moet hij zijn besluit heroverwegen. Sluiting van De Apotheker lost geen enkel probleem op, maar veroorzaakt juist meer problemen.

Derrick Bergman
Voorzitter stichting VOC en sinds 1987
bezoeker van De Bakkerij

 

Comments (5)

 • Doede 31/03/2017 at 7:40 pm Reply

  Met de komst van deze anti liberale burgemeester, John Jorritsma, is Brabant blijkbaar verworden tot het morele afvalputje van Friesland. En wat zijn wij blij dat wij verlost worden van dit soort regenteske figuren.

 • Han dielese high times 01/04/2017 at 10:41 am Reply

  Hoi derrick in je arikel lees ik dat 2 keer straffen niet mag echter het ene nuenen valt onder het damocles beleid het andere bestuursdang onder de criteria,s.( voor mij hoef dat ook niet) en dan de rechter nog voor het bezit van.
  Lees de laatste week nogal eens van 1 jaar sluiting dat is vanaf 2013 al veranderd in 12 maanden oa in de staffel van de b5 gemeente volgens mij staat een maand juridiche altijd voor 30 dagen joritsma heeft hier alleen een betere uitleg aan gegeven .
  Verder een heel goed artikel van jou het word eigenlijk weer eens tijd de discussie onder de aandacht te brengen dat wij eindhoven heel de regio verzien omdat de rest achteroverleunend het lekker aan eindhoven overlaat waardoor en een .te grote druk op eindhoven ligt we hebben al eens 3 avonden georganiseerd waarin de gemeente raden van de 20 omliggende dorpen zijn uitgenodigd door de vce om te kijken of zei bereid waren de 0 optie eens nader te bekijken van gijzel was heel blij met dit iniatief.
  Gr han

 • Peter 01/04/2017 at 4:37 pm Reply

  Weten we alles betreffende deze sluiting? Er zijn kennelijk in Nuenen ook wapens aangetroffen. Wellicht heeft Jorritsma ook andere redenen..

 • J.G.B.Wiggers Enschede. 10/04/2017 at 5:05 pm Reply

  Maak duidelijk wat wel en niet mag.Is het b.v. toegestaan om vijf planten in je tuin te
  Wordt het niet hoog tijd om burgers die af en toe een jointje willen roken,geen overlast bezorgen hebben? Wel voor eigen gebruik.Niet voor verkoop,te decriminaliseren.Er is zelfs televisie reclame van een energie leveransier die een wietplantje met een lampje er boven toont.Je kunt en mag de zaden kopen .Waarom is het planten dan verboden.Kweken,puur natuur.Je weet wat je laat groeien en hoe je het verzorgd.Geen herbiciden of andere giften zoals pesticiden.Krijg je ook geen dode of zieke konijntjes in je tuin.

 • Pieter X 15/05/2017 at 12:57 pm Reply

  Met logisch nadenken en kijken naar ervaringen in andere landen, kun je voorspellen wat er gebeurt. Als de Hollandse Hennepoorlog doorgaat:
  – zullen er steeds minder coffeeshops openblijven (ideaal van OM: nul)
  – zullen er meer belemmeringen worden bedacht: leeftijdsgrenzen, wietpassen, minder koper per klant (geen 5 gram, maar 3 gram), kortere openingstijden, rechercheren bij de achterdeur om de bevoorrading af te knijpen, enz. enz.
  – kan men ook kopers gaan lastigvallen: innemen van gekochte hasj of wiet; nemen van vingerafdrukken; enz.
  – door de jacht op de kwekers zullen de prijzen van wiet nog verder stijgen

  Het wordt kortom lastig en duur om in coffeeshops te gaan kopen. De vraag zal gaan verschuiven:
  – meer kleine zelftelers. Hoe duurder de wiet, hoe rendabeler het is om zelf te gaan telen. Dat is nu al gaande. Mede mogelijk gemaakt door handige, energiezuinige kweekkasten
  – verdere verschuiving van wietproductie van Nederland naar Oost- en Zuid-Europa. Dit soort handel is wat te groot voor Jan Modaal, dus dit ligt in handen van wat grotere jongens die meer risico durven te nemen. Al met al het wegvallen van de “middenmaat” kwekers en groei van kleine thuistelers EN van grote importeurs.
  – meer handel “om de coffeeshop heen”. Nu levert een kweker bijvoorbeeld wiet voor €5,- per gram aan de coffeeshop, die deze verplicht voor het dubbele (dus €10) moet verkopen. Als kweker en koper elkaar rechtstreeks vinden (WhatsApp, internet, straat) en een prijs overeenkomen van €7,50 zijn ze beide beter af. Bovendien zullen de micro-kwekers regelmatig product overhebben, dat ze willen ruilen of verkopen.
  – als de wiet in prijs blijft stijgen, wordt hasj relatief aantrekkelijker. Dan kun je dus meer import van hasj verwachten. Die dus ook voor een steeds groter deel buiten de shops om verkocht zal worden.

  De netto effecten van de Hollandse Hennepoorlog zijn dus:
  1. minder coffeeshops; meer hash- en wiethandel via informele circuits.
  2. minder grote telers in Nederland maar meer kleine telers
  3. stijgende prijzen van wiet en hasj
  4. meer wiet-import (door grote spelers)
  5. meer hasj-import (door grote spelers)

  Als ik een grote jongen was in deze markt, zou ik dit een prima zaak vinden
  – stijgende prijzen !
  – wegsnijden tussenhandel (coffeeshops) !
  – “oprollen” van de concurrentie (middensegment kwekers) door de politie, die dit gratis voor je doen !

  Dit is de voor een citaatje van Milton Friedman, Nobelprijswinnaar voor Economie:
  “See, if you look at the drug war from a purely economic point of view, the role of the government is to protect the drug cartel. That’s literally true.”

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*