Negende Cannabis Bevrijdingsdag met tal van internationale sprekers

Voor de negende keer op rij organiseert de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) op zondag 11 juni Cannabis Bevrijdingsdag, het grootste cannabis evenement van Nederland. Met sprekers uit o.a. Spanje, Canada, de VS en Frankrijk belooft het de meest internationale editie tot nu toe te worden. Locatie is opnieuw het Flevopark in Amsterdam.

Grootste cannabis en hennep evenement van Nederland!

Sinds de eerste editie op het Museumplein (2009) is Cannabis Bevrijdingsdag uitgegroeid tot het grootste en bekendste cannabis en hennep evenement van Nederland, met bezoekers en media aandacht tot ver buiten onze landsgrenzen. De formule: een gratis en laagdrempelig protestival op een mooie, groene locatie, met veel informatie over cannabis en hennep én veel vertier.

“Op Cannabis Bevrijdingsdag vieren we de internationale cannabiscultuur en laten we zien hoeveel goeds deze plant de mensheid te bieden heeft”, aldus VOC voorzitter Derrick Bergman. “We pleiten voor legalisering van cannabis en brede toepassing van hennep als duurzame grondstof. En we protesteren tegen repressie en criminalisering van de plant, de consumenten, de coffeeshops en de kwekers.”

Cannabis Bevrijdingsdag 2016: Dries van Agt spreekt het Flevopark toe (Foto © Steef Fleur)

Het hoofdpodium, met artiesten, Dj’s en sprekers uit binnen- en buitenland, vormt het hart van het festival. Op de Hennepmarkt presenteren ruim zestig bedrijven en organisaties zich. Hoofdsponsor Amsterdam Genetics verzorgt een Vape Lounge op het veld, waar meerderjarige bezoekers cannabis kunnen verdampen.

Coffeeshopbond en official partner PCN reikt de Koos Zwart Award uit aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor normalisering en legalisering. Ook de uitreiking van de Highlife Cannabis Cup, de oudste competitie voor wiet en hasj van ons land, vindt plaats op Cannabis Bevrijdingsdag. Naast het PCN zijn CANNA, Sensi Seeds en De Baron de official partners van deze negende editie.

Cannabis Bevrijdingsdag 2016 (Foto © Steef Fleur)

Zoals altijd is er een ruim en divers aanbod van kleine cateraars om elke vreetkick te stillen. Verkoop van alcohol is niet toegestaan, bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik wordt gedoogd. Rond zeven uur zullen er duizenden cannabiszaden worden uitgedeeld aan het publiek, om de vorig jaar overleden cannabisactivist Joep Oomen te herdenken.

Nieuw is de Cannabis University, een grote tent waar de hele dag masterclasses, paneldiscussies en demonstraties over cannabis plaatsvinden, met gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland. De presentatie is in handen van Steven Kompier van Cannabis News Network.

Son Mieux

Een greep uit de artiesten, Dj’s en sprekers van Cannabis Bevrijdingsdag 2017:

Son Mieux
Camiel Meiresonne was toetsenist bij Soul Sister Dance Revolution en zanger van All Missing Pieces voordat hij in 2015 solo ging onder de naam Son Mieux en werd vrijwel meteen uitgeroepen tot Serious Talent door 3FM. Nu de ING bank het aanstekelijke nummer Easy gebruikt in haar nieuwe tv reclame lijkt een doorbraak binnen handbereik.

The Dubbeez
Ze bestaan pas twee jaar, maar deze zevenkoppige Amsterdamse dubformatie heeft al een CV om u tegen te zeggen, met optredens op Paaspop, Zwarte Cross, Noorderslag en bij DWDD. Als winnaars van de World Reggae Contest in Polen mochten ze een album opnemen op Jamaica, het land van hun grote voorbeelden Lee Scratch Perry, King Tubby en Damian Marley.

The Dubbeez

Heights Meditation
Sinds 2010 timmert Heights Meditation aan de weg met roots reggae, lovers rock, dancehall en een energieke live show waar de passie vanaf spat. In 2015 won de acht man sterke groep de Beneluxxl Reggae Contest. Op Cannabis Bevrijdingsdag verwelkomen ze een bijzondere special guest…

Mooon
Waarschijnlijk de jongste band die ooit op Cannabis Bevrijdingsdag heeft opgetreden. Mooon bestaat uit de broers Tom en Gijs de Jong (bas en drums) en hun neef Timo van Lierop (zang, gitaar). Garage en blues, surf en psychedelica, of zoals ze het zelf noemen: ‘Good Music’. In maart tekenden ze bij platenlabel Excelsior.

Mooon

Jesus Evil Highway
Geheel in het zwart gekleed brengt dit Rotterdamse collectief een donkere cocktail van vooroorlogse Western Swing, Outlaw en Hillbilly Country, Bluegrass en een vleug rauwe Rockabilly.

Dj Skunkstar
Opnieuw verzorgt onze redisent Dj uit Oostenrijk een dampende vinyl only set met dub, drum and bass and jungle als basis.

United Sounds
Tilburg is de thuisbasis van United Sounds. Ras Dre en Taki zijn sinds 1993 als duo actief en hebben op zo’n beetje elk Europees reggae festival gedraaid. Roots & culture, straight from the heart.

Sprekers:

Ricardo Baca (Foto: The Denver Post)

Ricardo Baca (VS)
VICE noemde hem ‘the nation’s most prestigious cannabis editor’ en Forbes rekent hem tot een van de ‘seven most powerful people in cannabis’. In 2013 werd Baca de eerste cannabisredacteur van The Denver Post, de grootste krant van Colorado. Hij zette er The Cannabist op, een internationaal succes en onderwerp van de documentaire Rolling Papers, die wordt vertoond in de Cannabis University.

Martin Barriuso (Spanje)
Als voorzitter van een van de oudste Spaanse Cannabis Social Clubs, Pannagh in Bilbao, is Martin Barriuso een van de bekendste en meest gerespecteerde voormannen van de CSC beweging. In 2015 werden diverse bestuursleden van Pannagh, inclusief Martin, veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van €250.000. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Martin Barriuso

Doede de Jong (Friesland)
Nederlands bekendste wietkweker strijdt vanuit Appelscha al zo’n veertig jaar tegen het cannabisverbod. Doede is vergadervoorzitter van de stichting VOC en neemt zelden een blad voor de mond.

James Burton (VS)
Het levensverhaal van James Burton leest als een Hollywood scenario. Hij is Vietnam veteraan, ontvluchtte de war on drugs in de VS en werd in ons land de belangrijkste pionier én de eerste grootschalige kweker van medicinale cannabis. Weinig mensen hebben zoveel ervaring met grootschalige, gecontroleerde teelt en wat daar allemaal bij komt kijken.

Rinus Beintema (Foto: Original Sly Vegas Photography)

Rinus Beintema
Oprichter en voorzitter van Suver Nuver, een medische cannabis club die zich vanuit Leeuwarden razendsnel ontwikkeld, met vestigingen in o.a. Zwolle, Groningen en Amsterdam en duizenden leden die per post cannabisolie ontvangen.

Michka Seeliger-Chatelain (Frankrijk)
Michka is de grande dame van het Franse cannabis en hennep activisme. Ze schreef meerdere boeken over de plant, is medeoprichter van uitgeverij Mama Éditions en hartstochtelijk strijder voor vrijheid.

Wernard Bruining
‘The Potfather’ is een levende legende. Hij richtte de eerste coffeeshop van Amsterdam op (Mellow Yellow, 1973) en de eerste growshop van Europa (Positronics, 1985). Vanaf de jaren negentig verlegde hij zijn aandacht naar medicinale cannabis in het algemeen en wietolie in het bijzonder. In de Cannabis University demonstreert hij zijn ‘Cannolator’, een apparaatje waarmee je eenvoudig thuis wietolie kunt maken.

Serge de Bruin en Marian Hutten (Foto: stichting PGMCG)

Marian Hutten en Serge de Bruin
Marian en Serge zijn de drijvende krachten achter de stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMGC) uit Tilburg. Zij boekten een opmerkelijk succes: een convenant voor medicinale thuistelers, zodat de politie hen met rust laat. Hun initiatief krijgt door het hele land navolging.

Sean Carney (VS)
Voormalig correspondent voor de Wall Street Journal in Tsjechië en tegenwoordig Director of EMA Business Development bij Tilray, een van de grootste spelers in de legale internationale cannabis industrie.

Michel Degens (© Gonzo media)

Michel Degens (België)
Eén van de bekendste cannabisactivisten van België, oprichter en voorzitter van Mambo Social Club in Hasselt en sinds dit jaar woordvoerder van Trekt Uw Plant, de oudste en grootste Belgische Cannabis Social Club, in Antwerpen.

Cannabis Career / Testlab Amsterdam
Sinds een aantal jaren verzorgt Cannabis Career / Testlab Amsterdam beroepstrainingen voor coffeeshopmedewerkers. Twee ervaren trainers presenteren in de Cannabis University een masterclass over cannabinoïden en terpenen, de belangrijkste werkzame stoffen in cannabis.

Meer informatie: www.cannabis-bevrijdingsdag.nl.

Cannabis Bevrijdingsdag 2017
Zondag 11 juni, 14 – 22 uur
Flevopark Amsterdam (ingang Valentijnkade)
Gratis toegang!

Comment (1)

  • adam chapman 29/03/2017 at 5:37 pm Reply

    cant wait me and my soulmate anita one wicked day comeing up party party thanks to Amsterdam Genetics one love

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*