Na de val: de leugens van Ard van der Steur

Exact een jaar geleden schreef VOC voorzitter Derrick Bergman in zijn wekelijkse column op RollingStoned: ‘Hoe lang kan Ard van der Steur nog blijven zitten op de stoel die hij als Kamerlid zo vurig begeerde, die van minister van veiligheid en justitie?’ Nu Van der Steur is afgetreden, is het aardig om die column nog eens te lezen. ‘We zaten met een paar VOC’ers op de publieke tribune en konden onze oren niet geloven.’

Bron: RollingStoned, 27 januari 2016

De leugens van Ard van der Steur

Ard van der Steur (© Gonzo Media)

Hoe lang kan Ard van der Steur nog blijven zitten op de stoel die hij als Kamerlid zo vurig begeerde, die van minister van veiligheid en justitie?

Ach, Ard van der Steur. Geen politicus sinds Hans Wiegel voldoet beter aan het cliché van de corpsbal. Deed zeven jaar over zijn rechtenstudie in Leiden, lid van Minerva, won op zijn 22e het Nederlands Kampioenschap debatteren. Organiseerde eind jaren negentig debatavondjes ‘voor mensen met een liberale inslag en liefde voor een glas goede wijn’. Vaste bezoekers: Jort Kelder en Mark Rutte, die stage liep in het antiquariaat van vader Ab van der Steur in Haarlem.

Ard van der Steur (© Gonzo media)

Als VVD Kamerlid blinkt Ard vooral uit in het complimenteren van VVD minister Opstelten. In debatten over cannabis gebruikt hij zijn debating skills om elke collega die voor regulering pleit op beschaafde wijze af te zeiken. Ondertussen wacht hij als een sluwe krokodil op het moment dat Opstelten voldoende verzwakt is om toe te slaan, zodat hij zélf minister kan worden.

Uit deze periode dateert zijn beruchte Twitter leugen over cannabis. Op 3 mei 2012 tweet Ard: “Ik ken mensen die aan wiet of hasj gestorven zijn”. Dit is onmogelijk: in de hele geschiedenis van de mensheid is nog nooit een dodelijke overdosis cannabis gedocumenteerd.

In maart 2015 komt het moment waar Ard zolang op heeft gewacht: Opstelten en Teeven treden af, in de nasleep van wat we inmiddels De Teevendeal Part 1 kunnen noemen. Dankzij Nieuwsuur journalist Bas Haan ontplofte deze week het tweede deel, recht in Ard’s olijke gezicht.

Ard van der Steur (© Gonzo media)

Anders dan de commissie Oosting concludeerde, blijkt er wel degelijk sprake van een doofpot. De ICT’ers naar het beruchte bonnetje van de Teevendeal zochten, kregen simpelweg opdracht direct te stoppen met zoeken, toen ze de juiste back up in juni 2014 hadden gevonden.

Maar wat zei Ard bij het laatste debat over de Teevendeal, vlak voor het Kerstreces, over het terug vinden van dat bonnetje? “Dat had een jaar eerder al gekund, als we de juiste mensen op de ICT hadden gehad. En daar zat natuurlijk ook de fout die gemaakt is.”

Let op het woord “natuurlijk”. Een effectieve manier om een leugen oprechter te laten klinken, zo’n terloopse toevoeging. Het deed me denken aan een overleg over cannabis in de Tweede Kamer, jaren geleden alweer. Duidelijk doelend op het VOC opperde Kamerlid Van der Steur dat er in “bepaalde” organisaties en stichtingen misschien wel “allerlei criminelen” actief waren. We zaten met een paar VOC’ers op de publieke tribune en konden onze oren niet geloven.

NRC/Handelsblad, 11 april 2015

‘Deze doofpot is niet eens een incident’, schreef NRC columnist Tom-Jan Meeus na de nieuwste onthullingen. Het gelieg en gemanipuleer op het ministerie beschrijft hij als ‘het destructieve samenspel van beleid, politiek en voorlichting’. ‘Het samenspel waarin Veiligheid en Justitie jarenlang excelleerde, waardoor feiten werden verbogen om tot de politiek gewenste werkelijkheid te komen.’

Bij het onderwerp cannabis was en is dit ‘feiten verbuigen’ dagelijkse kost. Ard blijft de leugens van zijn voorganger gewoon herhalen. Leugen één: experimenten met regulering van cannabisteelt zijn niet mogelijk ‘in het licht van de internationale afspraken waar Nederland zich aan heeft verbonden’. Leugen twee: het grootste gedeelte van de cannabisproductie, ‘ongeveer 80 tot 90%’, is bestemd voor de export.

Je mag toch hopen dat ook rechtse Kamerleden nu snappen dat ze jarenlang zijn misleid en voorgelogen, juist over cannabis. En dat ze de minister, of zijn opvolger, niet meer weg laten komen met leugens die al lang weerlegd zijn.

We houden het scherp in de gaten en blijven feiten ‘terug buigen’ en mythen ontkrachten. Eén ding staat vast: Bas Haan krijgt ook dit jaar een VIP ticket voor Cannabis Bevrijdingsdag

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*