Doede de Jong: hoe de drugsstrijd te winnen

Doede de Jong, ‘s lands bekendste biologische wietteler en VOC’er van het eerste uur, weet wel hoe verstandige mensen de drugsstrijd kunnen winnen. Lees zijn meest recente opiniestuk, ‘Drugsbestrijding, een dure symboolpolitiek’, een reactie op het artikel ‘Fuck de overheid, leve de drugs’ dat op 7 januari in de Leeuwarder Courant is verschenen. Toegevoegd: een reactie van cannabis pionier Wernard Bruining en Doede’s antwoord (scroll naar beneden).

Drugsbestrijding, een dure symboolpolitiek

Beeld: VOC

Drugsbestrijding in het algemeen en van hennepteelt in het bijzonder is een farce. Niemand is er een gram minder om gaan gebruiken. Het heeft alleen maar nadelige excessen voor de samenleving opgeleverd, die ook nog eens dit wanbeleid mag bekostigen.

Bovendien is drugsconsumptie een kwestie van persoonlijke vrijheid. Het criterium is altijd, dat je met je consumptie een ander niet tot last moet zijn.

Merkwaardig is het dan ook dat het meest vredelievende volkje op aarde, de cannabisconsument, zo fanatiek disproportioneel wordt bestreden. Het geeft te denken, want wij zijn toch niet de vijand?

Voortdurend wordt het accent gelegd op de criminaliteit die deze nobele plant zou genereren. Criminaliteit heeft echter ‘niets’ te maken met deze plant, maar ‘alles’ met het respectloze verbod.

Klik hier om de documentaire te bekijken

Dat dit desastreuze gevolgen kan hebben bleek uit de documentaire ‘Foute shit: de lange mars naar legalisering van cannabis’- op 4 januari 2017 uitgezonden op NPO2.

Hierin wordt aangetoond dat 90 procent van de in de coffeeshops verkochte wiet stijf staat van de bestrijdingsmiddelen. Pesticiden gaan rechtstreeks de longen in. Iets wat geïnhaleerd wordt valt te vergelijken met iets wat geïnjecteerd wordt.

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)

Volgens de deskundige Sytze Elzinga is een geïnhaleerde substantie tien keer zo giftig als gegeten. Dit kan schade aan longen en lever veroorzaken. Ook wordt wiet verzwaard met lood, wat tot long emfyseem kan leiden.

Arno Hazekamp van de firma ‘Bedrocan medicinale wietteelt’ stelde dat het heel waarschijnlijk is dat menig psychisch probleem ten gevolge van cannabisconsumptie door pesticiden wordt veroorzaakt.

Het is dus in het kader van de volksgezondheid bittere noodzaak dat hier controle op komt.

In de staat Colorado (V.S.), waar wiet sinds 2014 gelegaliseerd is, kennen ze deze problemen niet meer. Ook ging dankzij de wietteelt de recessie aan hen voorbij. Verleden jaar ging in de wietteelt ongeveer één miljard dollar om. Het leverde de staat sinds januari 2014 235 miljoen dollar op.

Er wordt, zoals door sommigen gevreesd, niet meer geconsumeerd dan voor de legalisering en de kwaliteit is gegarandeerd pesticidevrij.

Ondertussen kan een kwart van de Amerikaanse bevolking legaal wiet consumeren en zijn er 23 staten waar wiet op medicinale basis wordt verstrekt.

Klik hier voor het ‘Doede model’ op Reguleren.com

Dit jaar gaat Canada de wietteelt legaliseren.

In plaats van links en rechts ingehaald te worden is het verstandiger om hun goede voorbeeld te volgen en de volksgezondheid te behartigen.

Verstandige mensen winnen de drugsstrijd door het contraproductieve verbod op te heffen.

Doede J. de Jong

Biologische wietkweker
Appelskea

Reactie Wernard Bruining: Aangename shit

Hallo Doede,

Je bent iets te gemakkelijk meegegaan met de beweringen van dat programmaatje foute shit.

Seminar van Wernard Bruining: wietolie heeft de toekomst (© Gonzo media)

1. Het genoemde RIVM rapport is al ruim een jaar oud, van januari 2016 er is dus geen sprake van nieuws.

2. In dat rapport komt de coffeeshopbranche er juist heel goed vanaf, er staat:

In nederwiet uit verschillende koffieshops zijn restanten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. De hoeveelheden zijn dermate laag dat het geen risico vormt voor de gezondheid van gebruikers. Dit geldt voor de consumptie van nederwiet in de vorm van thee en voor gerookte nederwiet. Er zijn geen giftige plantenschimmels (aflatoxines) aangetroffen.

3. Percentages worden genoemd zoals die gelden voor voedselveiligheid t.a.v. groenten. Je kunt met je boerenverstand nagaan dat dit nonsens is, immers een mens eet 100-200 gram groentes per dag en in een joint gaat 0,3 gram wiet, dus wat een veilige norm is voor groenten is 30-60 keer veiliger voor cannabis.

4. Het programma is opgezet om de weg te effenen voor Bedrocan of een aftakking daarvan voor de exclusieve productie van cannabis voor alle Nederlandse coffeeshops. Daarvoor word ex werknemer Arno Hazenkamp opgevoerd als “onafhankelijke” deskundige. Arno komt ook nog met een doorzichtig verhaaltje waarin hij zegt niet zeker te weten of high worden nou komt door de bestrijdingsmiddelen of door de wiet, terwijl het rapport van het RIVM juist zegt dat het risico nihil is.

Wernard Bruining, VOC Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)

5. In het programma wordt beweerd dat roken extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt terwijl het rapport juist stelt dat door het roken de meeste sporen van bestrijdingsmiddelen uiteenvallen.

Er zijn nu weer honderdduizenden mensen wijs gemaakt dat coffeeshopwiet ernstig vervuild is terwijl dat gewoon niet waar is! Ik vind het schandalig dat om een programmatje te maken de waarheid gewoon wordt genegeerd en allerlei leugens straffeloos verspreid mogen worden.

Ik zou zeggen geef die onzin geen steun, het is gewoon de gebruikelijke war on cannabis retoriek waar we nu al 40 jaar last van hebben.

Dit is het desbetreffende RIVM onderzoek, lees het maar eens op je gemak door, het is aangename shit!

Groene groet,

Wernard Bruining

Antwoord Doede: ‘Tijd voor een nieuwe bril’

Beste Wernard,

(© Gonzo media)

M.i. heb je naar een ander programma gekeken of het wordt tijd voor een nieuwe bril. Het is namelijk ‘wel’ het RIVM dat stelt dat 90% van de wiet die in de coffeeshops wordt verkocht, vervuild is met bestrijdingsmiddelen. Een schending van de warenwet!

Het programma zou opgezet zijn om de handel van Bedrocan te stimuleren.

Merkwaardig dat men dan Colorado als voorbeeld neemt, waar bijvoorbeeld rondom Denver, naast een paar farmaceutische kwekers, 400 particulieren kwekers wiet telen en waar ze er een paar, ter illustratie, van lieten zien.

Volgens jou zou ex-werknemer Arno Hazenkamp met een doorzichtig verhaaltje zijn gekomen, waarin hij zegt niet zeker te weten of high worden nu komt door de bestrijdingsmiddelen of door de wiet.

Terwijl hij in werkelijkheid zegt, dat menig aan wietgebruik toegeschreven psychisch probleem, waarschijnlijk komt door de pesticiden en niet door de wietconsumptie, dus!!

Jij vindt een beetje gif op wiet blijkbaar acceptabel, ik niet. Ik wil namelijk helemaal geen gif op mijn wiet!

Mijn ingezonden stukje is één verhaal en het is niet handig om onderdelen uit hun context te halen want daardoor ontgaat je de strekking.

Wat is er op tegen om te weten wat je rookt en dat het dus gecontroleerd wordt?

Ik beargumenteer waarom de kwaliteit van wiet gecontroleerd moet worden en dat dat alleen kan als het gelegaliseerd wordt en vervolgens kom ik tot de conclusie dat het het verstandigst is om het contraproductieve verbod op te heffen en helemaal niet dat Bedrocan ons nu van wiet moet voorzien.

Ik vond het helemaal geen ‘war on drugs retoriek’, integendeel! Men liet uitgebreid zien hoe het, als in Colorado, zou kunnen. Een stimulans.

Ik zou je willen adviseren om eens een andere bril op te zetten.
Hertlike groetnis, Doede.

Comments (2)

 • ganjavrouw 11/01/2017 at 11:52 am Reply

  wernard wij kunnen zeggen wat we willen zelfs als je al jaren laat zien dat je alleen het beste met mensen en cannabis om wil gaan je weet waar je over praat. Er zijn altijd tegenstanders die het beter weten dan jij of andere goede cannabisliefhebbers Als ze deze liefhebbers er bij zouden betrekken bij de plannen die er liggen voor regulering legalisering Dan kan dit meer slagen als met geld belustigen mensen. Je kan een vuilnisman geen openhartoperatie uitlaten voeren Rutte zegt altijd de beste mensen moeten op de beste baan. .Alleen de mooiste zuiverste producten weer in de shop met vriendelijke groet ganjavrouw al jaren voorstander van legalisatie

 • Louis Everaerts 11/01/2017 at 3:03 pm Reply

  Ik rook reeds meer dan 30 jaar cannabis (MET tabak) die ik aankoop in verschillende Nederlandse coffeeshops met een paar jaar onderbroken omdat ik toen mijn eigen cannabis teelde. Al bij al denk ik dat ik toch zeker 20 jaar mij heb bevoorraad in de coffeeshops.
  Bij een controle van de long specialist die een inwendig onderzoek heeft gedaan van mijn longen(via camera) kwam hij tot de verbijsterende conclusie dat hij absoluut géén schadelijke gevolgen heeft kunnen vinden van mijn meer dan 45 jarig “rookgedrag”.
  Méér nog, hij had nog nooit iemand gezien en onderzocht die zulke grote long capaciteit en rek nog had op de leeftijd van 62 jaar.
  By the way, ik heb nooit een sport beoefend!

  Hier moet ik ook nog bij vermelden dat ik meer dan 15 jaar in een zeer stoffige omgeving heb gewerkt waarbij ik constant in stof heb gewerkt zoal, chemisch stof, pesticiden, meelstof, gerststof, enz.

  Ik kan dus héél moeilijk aannemen dat de cannabis van de coffeeshops in een zodanige mate zou vervuild zijn dat dit SCHADELIJK is of kan zijn voor de volksgezondheid.
  Het woord “volksgezondheid” word dan ook dikwijls naar voor geschoven om de “war on drugs” te rechtvaardigen.

  Maar dit is enkel mijn ervaring en mijn mening, en begrijp eveneens dat elk lichaam verschillend is en kan of zal reageren.

  Dus ik ben het eens met de reactie van Wernard.

  Mvgr.

  Louis

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*