Cannabis reguleren, maar hoe? Doe de test!

Nu online: www.reguleren.com, een website waar iedereen op eenvoudige wijze kan ontdekken welke manier van cannabis reguleren zijn of haar voorkeur heeft. Deze ‘Regulator’ is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen het VOC, stichting Legalize! en De Correspondent.

www.reguleren.com
www.reguleren.com

De werkgroep die verantwoordelijk is voor de nieuwe site bestaat uit Hester Kooistra, Has Cornelissen, Thijs Roes en Erik Esmeijer: geen onbekenden voor wie wel eens een VOC vergadering bezoekt. De aanvankelijke doelstelling om een update te maken van het VOC reguleringsmodel ‘Van gedogen naar handhaven‘ (2011) ontwikkelde zich gaandeweg naar de ambitie om een interactieve website op te zetten met diverse modellen. Zoals het op de website wordt verwoord:

Wij vinden dat de vraag niet zou moeten zijn óf er regels moeten komen voor softdrugs, maar wélke. Andere landen in de wereld discussiëren daar nu volop over, waarom Nederland dan niet?

www.reguleren.com
www.reguleren.com

Wij willen de burgers van Nederland laten meedenken over de verschillende filosofieën die er in de wereld bestaan om de cannabismarkt aan banden te leggen, in plaats van deze verantwoordelijkheid te leggen bij kwekers in kelders en op zolderkamers. Deze enquete laat mensen op speelse wijze meedenken over de verschillende ideeën die er in de wereld bestaan over het controleren van cannabis.

Moet het streng of liberaal? Mag commercie of moet het non-profit? Wij nemen geen standpunt in in deze discussie, behalve dan dat we vinden dat deze punten onderdeel moeten worden van het publieke debat.

In een artikel dat vandaag op De Correspondent verscheen schrijft Thijs Roes:

Thijs Roes (© Gonzo Media)
Thijs Roes (© Gonzo Media)

‘Hoewel de discussie bij activisten en sommige beleidsmakers speelt, concludeerden een aantal gelijkgestemden en ik een tijd geleden dat het debat in Nederland te eng wordt gevoerd: het stokt bij ‘legaliseren’ of ‘niet legaliseren.’’
‘Met Hester Kooistra en Has Cornelissen heb ik gekeken naar alle systemen die in de wereld zijn bedacht om cannabis te reguleren als een genotsmiddel. En uiteindelijk rolden daar acht modellen uit. Via acht vragen kunnen we komen tot een soort stemadvies. Sommige sluiten meer aan bij iemand die zich nog ongemakkelijk voelt over regulering (Uruguay en Jamaica bijvoorbeeld), een ander model is meer voor de activist die vindt dat ‘de plant bevrijd moet worden.’ We nodigen iedereen uit de test in te vullen.’

Uiteraard beveelt het VOC de Regulator van harte aan: klik hier om te beginnen

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*