VVD fractievoorzitters Zuid Nederland verklaren oorlog aan gedoogbeleid en eisen regulering

Een fraaie scoop van het Algemeen Dagblad vandaag: politiek verslaggever Jan Hoedeman meldt dat een groep liberale fractievoorzitters uit het zuiden ‘de oorlog verklaart aan het gedoogbeleid van soft-drugs’. De groep wil de cannabisteelt ‘reguleren, veiliger maken en decriminaliseren’. ‘Volgend weekend dienen zij een motie in en gaan het gevecht aan met de erfgenamen van Ivo Opstelten: de law-and-order-VVD’ers’, aldus de krant.

© Gonzo media
© Gonzo media

Het VVD najaarscongres dat op 19 november in Noordwijkerhout plaatsvindt, komt volgens Hoedeman ‘in het teken te staan van een motie die de wietteelt wil reguleren’. Die motie zal worden ingediend door de VVD fractievoorzitters van alle Brabantse steden: Den Bosch, Oss, Eindhoven, Breda, Tilburg en Helmond. Ook de fractievoorzitter van de VVD-statenfractie Brabant ondersteunt de spectaculaire actie.

Thijs van Kessel, fractievoorzitter van de VVD in Oss zegt in het Algemeen Dagblad: ‘Omdat er niets in het verkiezingsprogramma staat dienen we deze motie in. We willen niet langer oogkleppen op doen.’ Over de inhoud van de motie zegt Ralph Geerts, VVD fractievoorzitter in Den Bosch: “Wij gaan in de motie de regeloptie voorstellen: iedere gemeente moet het zelf kunnen regelen. Nu kan er niets. Er moet iets gebeuren, de ondermijnende effecten van de criminaliteit zijn groot.”vvd-logo-200x200

Zal de VVD eindelijk de lang verwachte draai maken en terug keren naar een liberale opstelling? Daarover schrijft het Algemeen Dagblad: ‘De VVD zit in zijn maag met de wietteelt. Ingewijden hopen dat het vuiltje wordt opgelost in de kabinetsformatie, dan hoeft de partij er zijn vingers niet aan te branden. Crimefighter minister Opstelten was altijd tegen reguleren. Daar staat tegenover dat minister van VenJ Ard van der Steur recent heeft gezegd dat het komende VVD-congres bepalend is. De afgelopen week hebben de VVD-afdelingen Amsterdam en Den Haag gestemd over de motie: 60 procent was tegen en 40 procent voor.’

De tekst van de motie die op 19 november door de regio-Zuid wordt ingediend: ‘Toelevering aan coffeeshops dient zo geregeld te worden dat het uit de criminaliteit wordt gehaald, waardoor kan worden toegezien op de kwaliteit van de eindproducten. Illegale kwekers pakken we keihard aan.

JOVD voorzitter Rutger de Ridder (Foto: Twitter)
JOVD voorzitter Rutger de Ridder (Foto: Twitter)

Rutger de Ridder, voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, speelt een belangrijke rol bij het organiseren van het verzet. Hij zegt in het Algemeen Dagblad: ‘De VVD moet de ballen tonen om de wietteelt te reguleren’. De reden dat er in het VVD verkiezingsprogramma geen letter over cannabis staat, volgens De Ridder: ‘Ze zijn bang voor de traditionele kiezer.’

De Amsterdamse VVD wethouder Eric van der Burg juicht de motie toe: ‘Brabant en Amsterdam hebben er het meeste last van dat het niet goed is geregeld. Daarom steunen wij regulering.’ De reactie van Vera Bergkamp (D66) via Twitter:

 

Comment (1)

  • Nick 08/11/2016 at 6:48 pm Reply

    Hmm. En de kleine teler die voor eigen gebruik bezig is, al dan niet medicinaal, mag die dan een Johan-achtige vervolging verwachten? VVD; vergeet het recht op zelfbeschikking niet.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*