Groningen: rechter haalt streep door gemeentelijk hennepconvenant

Een belangrijke uitspraak van de voorzieningenrechter in Groningen: woningbouwcorporaties mogen huurders niet langer urgentie weigeren als ze betrapt zijn op cannabisteelt in huis. NRC/Handelsblad berichtte gisteren uitgebreid over de zaak en concludeert: “Hiermee haalt de rechter een streep door een maatregel die getroffen is op basis van het gemeentelijke hennepconvenant”.

Klik voor grotere versie (bron: NRC)
Klik voor grotere versie
(bron: NRC)

Zoals in vrijwel alle grote steden werken lokale autoriteiten en woningbouwverenigingen in Groningen al jaren intensief samen om cannabisteelt te bestrijden. Begin dit jaar is de aanpak uitgebreid naar heel Noord Nederland en doen ook waterbedrijven en uitkeringsinstantie UWV mee. Een van de draconische maatregelen die onderdeel zijn van de aanpak: huurders die worden betrapt op cannabisteelt komen op een zwarte lijst en worden minimaal twee jaar uitgesloten van alle sociale huurwoningen in de stad.

Dit lot trof het gezin dat advocaat Tim Bodewes van Bout Advocaten bijstaat. NRC verslaggever Wubby Luijendijk tekende hun verhaal op, op voorwaarde van anonimiteit. “Vader kreeg een voorwaardelijke werkstraf en zijn vriendin en drie minderjarige kinderen werden tien maanden geleden op straat gezet. Ze wonen nu op een motorbootje van opa. Ook het Leger des Heils dat een woning voor de familie wilde huren kreeg nul op rekwest bij de woningcorporaties. Half juli diende de gezinscoach een verzoek om urgentie in, vorige week vroeg Bodewes de rechter om een voorlopige voorziening.”

Klik voor grotere versie (bron: NRC)
Klik voor grotere versie
(bron: NRC)

Voorzieningenrechter Mr. HJ Bastin deed op 5 oktober uitspraak. Luijendijk: “Het hennepconvenant biedt volgens de rechter geen wettelijke grondslag voor het weigeren van woonurgentie. Kennelijk hebben in Groningen woningcorporaties de bevoegdheid te beslissen over urgentie, overweegt de rechter in de nog niet gepubliceerde uitspraak, maar nergens blijkt dat woningcorporaties ook de bevoegdheid hebben daarover regels vast te stellen.” En dus heeft het gezin wel degelijk recht op een urgentieverklaring.

Niemand weet hoeveel “hennepconvenanten” er precies zijn gesloten in Nederland en welke maatregelen al die convenanten bevatten. Het VOC heeft sinds haar oprichting geageerd tegen huisuitzettingen wegens cannabisteelt. Bij geen enkele andere misdaad wordt deze zeer ingrijpende straf opgelegd. Na het besluit van de burgemeester van Tilburg om thuisteelt voor medicinale cannabisgebruikers te legaliseren is deze Groningse uitspraak opnieuw een hoopgevende stap en een duidelijk signaal aan de politiek. Het opjagen, financieel ruïneren en dakloos maken van thuistelers moet onmiddellijk stoppen.

Klik voor grotere versie (bron: NRC)
Klik voor grotere versie
(bron: NRC)

Zie ook: Huurders hebben na hennepteelt recht op wonen, NRC.nl, 11 oktober 2016

Zie ook: Overleven op acht vierkante meter – de andere kant van een streng hennepconvenant, NRC.nl, 11 oktober 2016

Klik voor grotere versie (bron: NRC)
Klik voor grotere versie
(bron: NRC)

Comments (3)

 • fred 22/10/2016 at 6:20 pm Reply

  Ten eerste: belachelijk dat cannabisteelt nog steeds als iets super illegaals wordt behandeld.

  Dat bewijst deze uitspraak maar weer; er moet worden gegeneraliseerd en het verschil tussen echte criminelen en cannabis-liefhebbers met een hobby wordt over het hoofd gezien.

 • Waak advocaat 24/11/2016 at 8:49 am Reply

  Goed gedaan door de rechters. Zoals het hoort.

  Gr.
  Bjorn

 • Marco 10/01/2017 at 3:18 am Reply

  Ik krijg geen medische cannabis meer vergoed nu maar eens staat gvd op het potje ministerie van volksgezondheid dus als het geen medicijn meer is dan is het drugs toch mijn overheid mag dus wel drugs groeien en verkopen maar ik ja klootzak is al 3 jaar dakloos omdat ik 13 hele planten had wouw schijt land

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*