VOC’er Bart Hissink pleit -met succes- voor thuisteelt cannabis in Hof van Twente

Een opmerkelijk succes voor Bart Hissink, VOC’er en ambassadeur van onze campagne ‘Cannabis? Aangenaam!‘: op 27 september maakte hij gebruik van zijn inspreekrecht in de gemeenteraad van de gemeente Hof van Twente. Hij pleitte voor het mogelijk maken van thuisteelt voor medicinale cannabisgebruikers, zoals in Tilburg. Na zijn betoog bleek een raadsmeerderheid dit voorstel te steunen. ‘Wat landelijk niet lukt, kan lokaal blijkbaar wel.’

bart-hissinkBart is sinds 2015 actief voor de stichting VOC en haalt sindsdien regelmatig de lokale en landelijke media. In het pleidooi dat hij op 27 september in de raad van de gemeente Hof van Twente hield, vertelt hij waarom hij zelf cannabis gebruikt en waarom het verbod zo schadelijk is. De volledige tekst vind je hieronder, net als een video van zijn optreden.

Zonder overdrijving mag gesproken worden van een doorslaand succes; Bart kreeg meteen een meerderheid van de raad achter zich. RTV-Oost meldde op 27 september: ‘De meeste raadsfracties in de gemeente Hof van Twente zullen het plan voor legalisering van cannabisteelt voor medicinaal gebruik steunen als het op de agenda komt. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering in Goor, waar inwoner Bart Hissink gebruik maakte van het spreekrecht voor burgers. Hij pleitte vanavond voor het toestaan van wietteelt voor eigen gebruik.’

Bart hoopt dat mensen door heel Nederland zijn voorbeeld volgen. Elke burger heeft spreekrecht en kan die aanvragen bij zijn of haar gemeente. Bart: ‘Wat landelijk niet lukt, kan lokaal blijkbaar wel. Ik roep iedereen op om hetzelfde te doen in hun eigen gemeente.’

-volledige tekst van Bart’s betoog onder de video-

Geachte voorzitter, raadsleden, wethouders, pers en belangstellenden,

Algemeen Dagblad 23 september 2016
Algemeen Dagblad 23 september 2016

Op deze avond had ik me goed voorbereid maar politici en media hebben afgelopen dagen al het gras voor mijn voeten weggemaaid. Alles is al gezegd en geschreven. Daar heeft u ongetwijfeld iets van meegekregen. Ik heb het over cannabisteelt. (voorpagina AD laten zien)

Mijn naam is Bart Hissink. Mijn vriendin en ik wonen sinds 2007 in Goor. Ik vraag uw aandacht voor een groot sociaal-maatschappelijk probleem dat zich overal afspeelt: het verbod op cannabisteelt. Daartoe deel ik graag mijn verhaal met u.

In 2009 deed ik als navigator mee aan een rally in België. We knalden op hoge snelheid, zijwaarts, aan mijn kant, tegen een boom. Mijn ingewanden en mijn hersenen waren zwaar gekneusd en ik was in acuut levensgevaar. Ik heb twee weken in coma gelegen. Totaal drie weken gedwongen verpleging in het ziekenhuis van Genk, vier weken MST en zes weken intern in Het Roessingh. Daarna nog 3,5 jaar als externe patiënt verder revalideren. Artsen schreven medicijnen voor die nog erger waren dan de kwaal. Die “geneesmiddelen” waren zwaar verslavend en zelfs slecht voor de gezondheid. Ik besloot om af te kicken en ging op zoek naar een beter alternatief. Die zoektocht bracht me bij cannabis. Het eerste trekje van een joint was een verademing. Hoe mooi dat we in Nederland wonen, dacht ik. Niets bleek minder waar en ik liep al snel tegen het gedoogbeleid aan.

Na zijn pleidooi overhandigt Bart een joint in een hemp plastic buisje aan wethouder Pieter van Zwanenburg
Na zijn pleidooi overhandigt Bart een joint in een hennep plastic doosje aan wethouder Pieter van Zwanenburg

Het eerste jaar kocht ik nog cannabis bij de apotheek hier in Goor. Weliswaar duurder dan de coffeeshop maar het scheelt een ritje naar Hengelo. In beide gevallen weet je niet wat je consumeert. De kwaliteit van Mediwiet is echter minder en de keuze is beperkt. Daarbij komt dat medicinale cannabis nagenoeg niet wordt vergoed en mijn inkomen meer dan de helft is gedaald. Mijn vader heeft een agrarische achtergrond en kwam met een oplossing voor het financiële probleem: “Dan kweek je dat gerei toch zelf”. Ik heb me goed verdiept in het gedoogbeleid en kwam al snel achter de verschillende belangen bij het verbod op cannabisteelt. Zo kwam ik erachter dat medicinale cannabis uit de apotheek alleen bestaat dankzij het verbod. Het cannabisverbod is slecht voor de volksgezondheid en is werkverschaffing voor Justitie, politie en het OM. De helft van de politiecapaciteit en maar liefst 75% van de recherchecapaciteit wordt hieraan verspild.
Niet de plant is het probleem maar het verbod!

Begin 2015 ben ik uit de kast gekomen door deel te nemen aan de mediacampagne “Cannabis? Aangenaam!” van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, VOC Nederland. Sindsdien probeer ik een steentje bij te dragen aan de legalisering van cannabis.

Twee weken geleden heeft een doorbraak plaatsgevonden in de gemeente Tilburg. Naar aanleiding van een persoonlijk gesprek met Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers, heeft burgemeester Noordanus het in de lokale driehoek met het Openbaar Ministerie en de politie, mogelijk gemaakt dat inwoners van zijn gemeente, cannabis voor eigen medicinaal gebruik mogen kweken. Ook binnenshuis. Meteen daarna kwamen raadsleden uit Bergen op Zoom en uit Arnhem met hetzelfde voorstel.

Bart in zijn video voor de Cannabis? Aangenaam! campagne van het VOC
Bart in zijn video voor de Cannabis? Aangenaam! campagne van het VOC

Wat Brabanders kunnen, kunnen Tukkers ook. Als het in andere gemeenten mogelijk is, kan het ook in gemeente Hof van Twente. Dit gaat over uw bereidheid om het verschil te willen maken. Dit gaat over gezondheid, veiligheid, huisvesting en over Justitie. Dit gaat over het recht op zelfbeschikking, recht op zelfmedicatie en het recht op gelijkheid. Dit gaat over het leven van chronisch zieken en gehandicapten die zelf iets aan hun gezondheid willen doen. We kunnen nu alleen verhuizen naar de gemeente Tilburg. Dat kan nooit de bedoeling zijn van dit wanbeleid.

Afgelopen dagen werd ik bedolven onder positieve reacties op de berichtgevingen in de media. Ik spreek namens alle zieken en gehandicapten in Hof van Twente die zelf hun medicijn willen kweken. 25% van de bevolking is chronisch ziek of gehandicapt… Twee jaar geleden stond er een artikel in de Tubantia over de gevolgen van mijn hersenletsel. Slechts een regeltje ging over cannabis. Een paar dagen later zat ik bij een gepensioneerde ondernemer en lotgenoot in Bentelo. Een vriend uit Markelo heeft MS en gebruikt ook cannabis om zijn leven aangenamer te maken. Een bejaarde buurvrouw in Goor vroeg hulp om twee planten te kweken. Daar maakt ze olie van, voor haar dochters. Een heeft MS en de ander heeft kanker. Wie niets meer te verliezen heeft, durft er soms wel voor uit te komen. De meeste patiënten doen het nog stiekem. Er staat een grote groep burgers burgers achter mijn verhaal, wij zijn het wel met elkaar eens. Ik praat liever met die mensen die nog tegenover ons staan.

Daarom vraag ik, via de voorzitter, of raadsleden die vraagtekens bij mijn verhaal zetten, zich straks willen voorstellen en hun bedenkingen willen uiten. Eventuele bezwaren neem ik graag meteen weg met feiten.

Tenslotte heb ik een prangend verzoek, via u mevrouw de voorzitter, aan alle raadsleden. Ik verzoek u dringend om het college te overtuigen en uw uiterste inspanningen te verrichten zodat cannabisteelt, in eerste instantie voor medicinaal gebruik, ook in onze gemeente op korte termijn mogelijk wordt gemaakt. En ga over tot de orde van de dag.

Comment (1)

  • John 06/10/2016 at 6:50 am Reply

    Helaas loopt het hier in BE nog achter. Nog steeds een verbod en 0% gedoogbeleid. Kweekte dus ook mijn medicinale wiet zelf, om mijn hersentumor te bestrijden. Helaas door een betwiste huuropzeg, onwettig, heeft de huurbazin die niet meteen haar zin kreeg, ons bij de politie aangegeven. Politie was heel begripvol, maar kan niet anders dan de planten in beslag nemen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*