‘Radicale omslag in wietbeleid Nederland’, Kamermeerderheid voor regulering teelt

Er komt een ‘radicale omslag in het wietbeleid in Nederland’, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het D66 voorstel voor regulering van de cannabisteelt, meldt de krant. 

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Ten onrechte meldt het Algemeen Dagblad dat er nu voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een Kamermeerderheid voor regulering van de wietteelt is. Die was er echter al in 2001, maar het toenmalige kabinet weigerde gehoor te geven aan de motie van de Kamer. Ook in 2003 bleek een meerderheid van de Tweede Kamer voor legalisering; de Volkskrant opende er op 22 april 2003 mee.

Het nieuws is groot opgepikt door alle Nederlandse media en het VOC wordt sinds vanochtend plat gebeld. Bij de publicatie van het D66 wetsvoorstel voor regulering in februari 2015 heeft het VOC in een persbericht gereageerd. Wij beschouwen het voorstel als een belangrijke stap in de goede richting, maar missen twee aspecten. Ten eerste een wettelijk recht op thuisteelt voor persoonlijke consumptie en ten tweede de Cannabis Social Club, waar leden op non-commerciële, coöperatieve basis cannabis kunnen telen en delen. De recente doorbraak in Tilburg laat zien hoe eenvoudig het is om een regeling te treffen voor thuisteelt.

© Gonzo media
© Gonzo media

Deze beide aspecten, thuisteelt en Cannabis Social Clubs, worden wél geregeld in de landen en staten die cannabis in de afgelopen jaren hebben gelegaliseerd, zoals Uruguay, Colorado en Oregon. Spanje telt inmiddels meer Cannabis Social Clubs dan ons land coffeeshops. Deze clubs zouden in ons land een prima optie zijn in de ruim 300 gemeenten die nu geen enkele coffeeshop binnen hun grenzen hebben.

Los van deze kanttekeningen zal de 23e september hoe dan ook de geschiedenis ingaan als een belangrijke mijlpaal op weg naar het einde van het cannabisverbod in Nederland.

 

Comments (2)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*