Henk Westbroek en coffeeshop-ondernemer Jo Koopman organiseren gratis ‘Tolerantie Festival’ in 2017

Nederpop icoon Henk Westbroek en Jo Koopman, eigenaar van coffeeshop Cool Running in Maastricht, hebben de handen ineen geslagen om in 2017 een groot gratis popfestival te organiseren voor méér tolerantie. Vandaag maken ze hun plannen bekend in De Limburger. De website tolereer.nl ging deze week online.

Henk Westbroek (Foto: De Boeker Agency)
Henk Westbroek (Foto: De Boeker Agency)

“Tolerantie is de smeerolie van de samenleving,” aldus Westbroek (64) in De Limburger, “Maar wat zie je in de praktijk? We worden erg onaardig voor elkaar. Van het gedoogbeleid en de tolerantie van de jaren zeventig is weinig meer over.” De intolerantie neemt snel toe, constateert de zanger die met Het Goede Doel zijn grootste hits scoorde. Niet alleen de tolerantie tegenover cannabis en coffeeshops, maar ook ten opzichte van minderheden: joden, moslims, homo’s en lesbiennes.

Westbroek kent Jo Koopman sinds hij een videoclip opnam in diens coffeeshop Cool Running in Maastricht. Koopman (63) sponsorde bovendien de opnamen van een nieuwe cd van Henk Westbroek, die eind dit jaar verschijnt. Een tijdje terug zaten de beide heren in Koopman’s tuin in Eijsden herinneringen op te halen aan het ‘Nederlandse Woodstock’, het legendarische Holland Popfestival in het Kralingse Bos in Rotterdam in 1970.

Monument voor tolerantie in Hilversum, met VOC wiet krans ter ere van 35 jaar gedoogbeleid, 18 oktober 2011 (© Gonzo Media)
Monument voor tolerantie in Hilversum, met VOC wiet krans ter ere van 35 jaar gedoogbeleid, 18 oktober 2011 (© Gonzo Media)

“Op het Holland Pop Festival werd de kiem gelegd voor het Nederlandse gedoogbeleid en voor een tolerante samenleving”, aldus Koopman in De Limburger. “Nederland werd een voorbeeldland. In het buitenland gingen alle poorten open voor ons tolerante Nederlanders. Wij omarmden de buitenlanders die naar ons kwamen en nu worden die buitenlanders bijna vergast. Sinds eind jaren tachtig neemt de tolerantie af. Mensen kunnen steeds minder van elkaar hebben.”

Ondertussen maakt de overheid de coffeeshopbranche langzaam maar zeker kapot. Koopman: “Nederland telt nog 600 coffeeshops. Dat waren er ooit 1400. Maar door gemeentelijk beleid, zoals invoering van het ingezetenen criterium in Maastricht en Sittard-Geleen, legt de ene na de andere coffeeshop het loodje. Met als gevolg dat de klandizie zich verplaatst naar de illegale straathandel en het gebruik van harddrugs weer toeneemt. Ik heb jarenlang heel goed verdiend, maar tegenwoordig moet ik er jaarlijks 100.000 euro bijleggen.”

Koopman wil bij zijn collega’s aankloppen om de financiering van het Tolerantie Festival rond te krijgen: “Veel coffeeshops in Nederland verdienen nu wel nog goed geld en ik ga hen vragen mee te betalen aan dit Tolerantie Festival. Uit solidariteit, maar ook om iets leuks terug te doen voor onze klanten. Als iedere zaak 2000 euro stort, hebben we een startkapitaal van 1,2 miljoen euro.”

Een datum en locatie staan nog niet vast. Het Malieveld in Den Haag heeft Koopman’s voorkeur, Westbroek vindt Landgraaf of Utrecht ook prima. Doel is alle Nederlandse topbands op het podium krijgen en honderdduizend bezoekers trekken, zoals destijds in het Kralingse Bos. Doelstelling is meer tolerantie. Zoals verslaggever Wiel Beijer in De Limburger schrijft: “Tolerantie voor de coffeeshops, die steeds meer in gedrang komen. Tolerantie ook voor de klanten, de gebruikers van softdrugs. En tolerantie voor alle minderheden die te lijden hebben onder de huidige verharding.”

Poster van het Holland Pop Festival 1970 (ontwerp Alan Aldridge)
Poster van het Holland Pop Festival 1970 (ontwerp Alan Aldridge)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*