Van der Steur: legalisering softdrugs wordt belangrijkste item bij de verkiezingen

Volgens Ard van der Steur (VVD), minister van justitie en veiligheid, wordt het legaliseren van softdrugs het belangrijkste item bij de landelijke verkiezingen van maart volgend jaar. De minister zei dit tijdens een politiek café in Hoofddorp afgelopen maandag, meldt de website HC Nieuws.

Ard van der Steur (Foto: Wikimedia)
Ard van der Steur (Foto: Wikimedia)

Plaats van handeling van de ‘zwoele politieke bijeenkomst’ was Papa’s Beach House in Hoofddorp. In een verslag van de avond schrijft HC Nieuws:

Volgens Van der Steur wordt het legaliseren van softdrugs het belangrijkste item bij de landelijke verkiezingen van maart volgend jaar. Volgens hem neigen vooral rechtse partijen als het CDA en de kleine christelijke partijen naar een totaal verbod op softdrugs, dus ook sluiting van alle coffeeshops. De linkse partijen inclusief D66 willen juist dat hennep en cannabis worden gelegaliseerd.

De VVD heeft tot nu toe de gulden middenweg bewandeld, aldus de minister. Het is nog even afwachten wat de liberalen bij de volgende verkiezingen als standpunt hebben. Het verkiezingsprogramma moet nog worden geschreven en dan heeft het congres het laatste woord.

Van der Steur zei in Hoofddorp dat hij het bestaande gedoogbeleid wil handhaven. Eerder onderstreepte hij al dat als het VVD congres in meerderheid voor legalisering kiest, hij dat standpunt voortaan zal  verkondigen.

Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo Media)
Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo Media)

En het is zeker niet ondenkbaar dat de VVD tijdens haar najaarscongres zal kiezen voor legalisering. Onderzoek van Motivaction wees vorig jaar uit dat liefst 77 procent van de VVD kiezers wil dat de cannabisteelt wordt gereguleerd of volledig wordt vrijgegegeven. VVD boegbeeld Frits Bolkestein, nog steeds zeer populair bij de aanhang, pleit al jaren voor legalisering van alle drugs. En hardliner Fred Teeven maakte vandaag bekend afscheid te nemen van de politiek.

Voor het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) komt de uitspraak van Van der Steur als een aangename verrassing. De stichting zet zich sinds 2009 in om opheffing van het cannabisverbod bovenaan de politieke agenda te krijgen.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 zal het VOC een groot debat organiseren in Den Haag, een vervolg op de drie edities van het Cannabis Tribunaal in 2008, 2010 en 2011. Bedoeling is dat voor de kiezers duidelijk wordt wat de verschillende politieke partijen van plan zijn met cannabis. De voorlopige datum is vrijdag 24 februari 2017.

Comments (6)

 • patrick struiksma 17/09/2016 at 1:10 pm Reply

  Cannabis geneest kanker, google het… google je ziekte en cannabis olie, en zorg dat het legaal wordt.

  Het beste medicijn voor onze wereld, komt echt uit de natuur… en niet uit een pillen fabriek, welke kant gaan we op?

 • Bambi kweenie 17/09/2016 at 4:08 pm Reply

  De man moet eens ophouden met liegen!!! Cannabis is geen drug maar een medicijn.

  Ik heb uitgezaaide longkanker, ze gaven me 6 tot 8 maanden. Inmiddels leef ik op cannabis en dieet. Ik eet 15 gram wiet per dag en doe het er goed op. Nee ik ben eigenlijk nooit stoned, maar het houdt wel mijn kanker onder controle. Nee ik misdraag me ook niet. Ik spreek mijn talen, wandel, fiets, zwem en geniet van mijn leven. Mijn lijden is niet mijn kanker, maar wat ik weet.

  Van der Steur, zet mij neer als een crimineel.

  Ik vind dat hij mij mijn recht als mens ondermijnt, ik vind dat hij zich door het vasthouden aan dit verbod schuldig is aan vele doden.

 • Freerk 17/09/2016 at 4:30 pm Reply

  Wat een omslag bij de vvd met cda zijn ze altijd voor sluiting van alle shops geweest,verkiezingsstunt

 • Albert 20/09/2016 at 4:34 pm Reply

  Verkiezingstijd?
  Grootste criminaliteit lenen zijn de ministers.
  Zakkenvullers zijn het.

 • Albert 20/09/2016 at 4:35 pm Reply

  Grootste criminelen zijn de ministers.

 • Dennis 01/10/2016 at 9:12 pm Reply

  Er is in elk geval een partij die al heel lang voorstander is van het decriminaliseren van cannabis. En dan niet om de staatskas te spekken met accijnzen!

  http://stemlp.nl/legalisering-wietteelt-tweede-kamer-niet-ver-genoeg/

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*