Van der Steur: legalisering softdrugs wordt belangrijkste item bij de verkiezingen

  • SHARE:
  • Tweet this

September 14th, 2016 | 09:10
Door webmaster

Volgens Ard van der Steur (VVD), minister van justitie en veiligheid, wordt het legaliseren van softdrugs het belangrijkste item bij de landelijke verkiezingen van maart volgend jaar. De minister zei dit tijdens een politiek café in Hoofddorp afgelopen maandag, meldt de website HC Nieuws.

Ard van der Steur (Foto: Wikimedia)

Ard van der Steur (Foto: Wikimedia)

Plaats van handeling van de ‘zwoele politieke bijeenkomst’ was Papa’s Beach House in Hoofddorp. In een verslag van de avond schrijft HC Nieuws:

Volgens Van der Steur wordt het legaliseren van softdrugs het belangrijkste item bij de landelijke verkiezingen van maart volgend jaar. Volgens hem neigen vooral rechtse partijen als het CDA en de kleine christelijke partijen naar een totaal verbod op softdrugs, dus ook sluiting van alle coffeeshops. De linkse partijen inclusief D66 willen juist dat hennep en cannabis worden gelegaliseerd.

De VVD heeft tot nu toe de gulden middenweg bewandeld, aldus de minister. Het is nog even afwachten wat de liberalen bij de volgende verkiezingen als standpunt hebben. Het verkiezingsprogramma moet nog worden geschreven en dan heeft het congres het laatste woord.

Van der Steur zei in Hoofddorp dat hij het bestaande gedoogbeleid wil handhaven. Eerder onderstreepte hij al dat als het VVD congres in meerderheid voor legalisering kiest, hij dat standpunt voortaan zal  verkondigen.

Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo Media)

Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo Media)

En het is zeker niet ondenkbaar dat de VVD tijdens haar najaarscongres zal kiezen voor legalisering. Onderzoek van Motivaction wees vorig jaar uit dat liefst 77 procent van de VVD kiezers wil dat de cannabisteelt wordt gereguleerd of volledig wordt vrijgegegeven. VVD boegbeeld Frits Bolkestein, nog steeds zeer populair bij de aanhang, pleit al jaren voor legalisering van alle drugs. En hardliner Fred Teeven maakte vandaag bekend afscheid te nemen van de politiek.

Voor het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) komt de uitspraak van Van der Steur als een aangename verrassing. De stichting zet zich sinds 2009 in om opheffing van het cannabisverbod bovenaan de politieke agenda te krijgen.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 zal het VOC een groot debat organiseren in Den Haag, een vervolg op de drie edities van het Cannabis Tribunaal in 2008, 2010 en 2011. Bedoeling is dat voor de kiezers duidelijk wordt wat de verschillende politieke partijen van plan zijn met cannabis. De voorlopige datum is vrijdag 24 februari 2017.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.