Doorbraak in Tilburg: medicinale gebruikers krijgen toestemming voor thuisteelt cannabis

Opmerkelijk nieuws uit Tilburg vandaag: burgemeester Peter Noordanus geeft inwoners die aangewezen zijn op medicinale cannabis expliciet toestemming thuis maximaal vijf planten te telen. Dat schrijft Noordanus in een brief aan de stichting PGMCG (Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers). NB: originele brief onderaan dit artikel

Noordanus op werkbezoek bij een Tilburgse coffeeshop, zomer 2011 (© Gonzo Media)
Noordanus op werkbezoek bij een Tilburgse coffeeshop, zomer 2011 (© Gonzo Media)

In een eerste reactie op de website van het Brabants Dagblad noemt Marian Hutten, voorzitter van de stichting PGMCG, de toestemming een doorbraak. Hutten: “Als deze burgemeester het toestaat, moet het in andere gemeenten ook kunnen.” Het Brabants Dagblad meldt dat Noordanus zijn besluit heeft afgestemd met het Openbaar Ministerie en de lokale driehoek. Voorwaarden zijn onder meer een maximum van vijf planten, een medische verklaring en een brandveilige woning.

Noordanus’ besluit is des te opvallender omdat hij als hardliner bekend staat wat cannabis betreft. Zo handhaaft hij in Tilburg nog steeds het mislukte I-criterium voor coffeeshops, als een van de laatste steden in het land. In de Tilburgse gemeenteraad is een grote meerderheid vóór legalisering. Volgens het Brabants Dagblad speelt Hans Smolders, voormalig Kamerlid voor de LPF en leider van de Lijst Smolders Tilburg, een cruciale rol. Op aandrang van Smolders ging Noordanus in gesprek met de stichting PGMGC.

De Achterdeur, de Vereniging van Tilburgse coffeeshops, reageerde met onderstaande tweet op het nieuws:

 

Hieronder de brief van Noordanus aan de stichting PGMCG:
noordanus-brief-aan-pgmcg-over-thuisteelt-sept-2016

Comment (1)

  • cannabis 26/09/2016 at 9:00 am Reply

    That’s a great move for this big city. Hope it will give ideas for the whole country.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*