Het OM en de zaak Johan van Laarhoven: leve de rechtsstaat?

Bij het gerechtshof in Den Haag zijn deze week de getuigenverhoren in de zaak rond de Tilburgse coffeeshop pionier Johan van Laarhoven begonnen. Volgens Steven Kompier van Cannabis News Network, die de verhoren bijwoont, blijft in de berichtgeving het belangrijkste aspect onbenoemd.

Tweet van Justice for Johan met een recente foto van Johan van Laarhoven
Tweet van Justice for Johan met een recente foto van Johan van Laarhoven

Johan van Laarhoven, een van de eerste coffeeshopondernemers van Zuid-Nederland en oprichter van The Grass Company, is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar celstraf, waarvan hij er twintig uit moet zitten. Zijn Thaise vrouw Tukta kreeg 68 jaar, waarvan ze er twaalf moet zitten. Toch heeft Van Laarhoven in Thailand, waar hij in 2008 naar toe verhuisde, nooit iets strafbaars gedaan en is hij in Nederland, ondanks een mega-onderzoek dat al vijf jaar duurt, nooit veroordeeld. De Thaise justitie kwam in de zomer van 2014 in actie na een expliciet verzoek uit Nederland om hem te vervolgen.

Afgelopen maandag werd politieman Ben Olde Engberink onder ede verhoord. Hij werkte in 2014 als liaison-officier op de Nederlandse ambassade in Bangkok. Woensdag was de omstreden officier van justitie Lucas van Delft aan de beurt. Hij kwam eerder dit jaar in opspraak omdat hij een doodsbedreiging aan zich zelf had verzonnen. Beide heren verklaarden dat het niet hun bedoeling was geweest dat Van Laarhoven opgepakt en berecht zou worden door de Thaise autoriteiten. En veel dingen wisten ze zich niet meer te herinneren.

Een van de journalisten die de verhoren op de voet volgt is Steven Kompier van Cannabis News Network. Over het verhoor van Lucas van Delft schreef hij onderstaand verslag, dat we met zijn toestemming publiceren.

Lucas van Delft, de Eliot Ness van Brabant

Eliot Ness (1903-1957), berucht opsporingsabtneaar tijdens de Drooglegging in de VS (Beeld: Wikimedia)
Eliot Ness (1903-1957), berucht opsporingsambtenaar tijdens de Drooglegging in de VS

Untouchable, zo voelde Lucas van Delft zich als officier van justitie. Hij kreeg de zware misdaad op z’n bord en zou die keihard gaan aanpakken. Na een vervalste aangifte en steken laten vallen in verschillende processen, zat hij gisteren zelf in het beklaagdenbankje van het gerechtshof. Als getuige in de zaak Van Laarhoven.

Kil, arrogant en non-empathisch beantwoordde hij de vragen van de Rechter Commissaris en de advocaten van Johan van Laarhoven. Selectief geheugen en duidelijk tot doel om van Laarhoven te pakken, hoe dan ook!

De reguliere media waren erbij. Marcel Haenen van het NRC schreef er nog dezelfde dag een stukkie over, Omroep Brabant ging live vanuit Den Haag in de uitzending om het relaas uit de doeken te doen, de Volkskrant kwam er vanochtend mee. Wat viel mij op?

Het belangrijkste deel wordt door niemand benoemd. Van Delft wist dat alle zaken tegen Van Laarhoven waren geseponeerd op het moment dat het rechtshulpverzoek vanuit Nederland naar Thailand werd gestuurd.

Lucas van Delft (Beeld: Omroep Brabant)
Lucas van Delft (Beeld: Omroep Brabant)

Door dit bewust weg te laten werd de indruk gewekt dat Thailand te maken had met een veroordeelde drugsbaron die in Thailand “nog niet” in drugs handelde. Hierop startte de Thai hun eigen onderzoek. Resultaat: 103 jaar gevangenisstraf in Thailand.

Enne, de heer van Delft is, in tegenstelling tot wat de pers schrijft, nog gewoon officier van Justitie. Hij zal, net als voormalig hoofdofficier Charles van der Voort, tegenwoordig hoofdadvocaat-generaal in het ressortsparket ’s-Hertogenbosch, wel weer gewoon carrière kunnen gaan maken binnen het Openbaar Ministerie. Charles van der Voort werd door minister Sorgdrager op non-actief gesteld na gesjoemel met de balpenmoord en falen in de beruchte CoPA zaak.

Leve de Rechtsstaat!

 

Comments (2)

  • T.Beukering 08/09/2016 at 9:26 pm Reply

    Trieste vertoning…. Toch niet het topje van de ijsberg hoop ik?!?

  • M clement 12/09/2016 at 1:55 pm Reply

    Zeker het topje van de ijsberg! De rechtsstaat en politiek in Nederland is totaal naar de klote!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*