Doede de Jong: Het recht op zelfmedicatie

Heet van de naald: een nieuw opiniestuk van Doede de Jong, de bekendste wietkweker van ons land en VOC’er van het eerste uur. “Het moet voor iedere Nederlander mogelijk zijn om hennep voor zijn of haar welzijn in de tuin te kweken”.

Het recht op zelfmedicatie

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)
Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)

Ik las in de Leeuwarder Courant van afgelopen zaterdag het artikel van Monique Posthumus en de baat die zij heeft bij wietolie. Fantastisch!

In tegenstelling tot het negatieve commentaar van Thomas van Dorio, farmacoloog en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, tonen veel praktijkgevallen aan dat hennep hoogstwaarschijnlijk het rijkste geneeskrachtige kruid op aarde is. Het is met recht een goddelijk geschenk.

Tot het verbod in 1937 zat in dertig tot veertig procent van de medicijnen cannabis. Vanaf dat moment begonnen de autoriteiten systematisch cannabis, middels demonisering en criminalisering, in diskrediet te brengen.

In Nederland werd al in 1928 op 5 mei de Opiumwet aangenomen en werden hasjiesj en wiet onder politieke en farmaceutische druk onder deze wet geschoven.

Hennep is hun grote concurrent. Opheffing van het respectloze, contraproductieve verbod zal de farmaceutische industrie veel inkomsten doen derven.

Aan de andere kant zal het veel onnodige onkosten in de zorg besparen en worden mensen niet gedwongen ongewenste medicatie tot zich te hoeven nemen. Daar komt nog bij dat wietolie in tegenstelling tot veel reguliere medicijnen geen schadelijke bijwerkingen heeft.

Doede en Kicky, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)
Doede en Kicky, Cannabis Bevrijdingsdag 2016, Amsterdam (© Hanspij)

Als VOC medewerker heb ik geregeld contact met medicinale consumenten en ik vind het dan altijd weer verbluffend om te constateren, hoe mensen baat hebben bij deze geweldige plant.

De Amerikaanse regering heeft kort geleden er- en onderkend dat cannabis minimaal een remmende werking heeft tegen kanker.

Ook kan het helpen bij artrose, artritis, Asperger, ADHD, borderline, Crohn, depressie, slapeloosheid, Parkinson, chronische pijn, glaucoom, migraine, multiple scelerose, OCPS, reuma, spastische darmen, schizofrenie, spierspasmen, trauma, misselijkheid, kanker, fybromyalgie, wratten en diabetes.

Palliatief zou het ook aangewend kunnen worden.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Het moet dus voor iedere Nederlander mogelijk zijn om hennep voor zijn of haar welzijn in de tuin te kweken, want het is immoreel dat medicinale gebruikers hun ‘constitutionele recht, het recht op zelfmedicatie’ wordt ontzegd.

Je kan dan met verschillende soorten experimenteren en van je eigen planten wietolie maken (info op internet).

Uit het rapport, ‘Internationaal recht en cannabis II’ van Hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen blijkt dat nationale overheden cannabisbeleid mogen reguleren om aan de verplichtingen van ‘mensenrechtenverdragen’ te voldoen.

Bespaart veel geld en levert daarnaast veel geld op en dit alles in het belang van de samenleving.

Dus niet langer gedraald, hef op dat vermaledijde, criminaliteit stimulerende verbod!

Doede J. de Jong
Biologische wietkweker. Appelscha

Comments (4)

 • Renske schuurman 04/07/2016 at 6:52 pm Reply

  Ik heb uitgezaaide longkanker. Ze gaven me 6 tot 8 maanden te leven. Inmiddels ben ik op cannabis en dieet 28 maanden verder en nog steeds goed. Ik heb alles opgegeven om mijn eigen medicijn te laten groeien en ben vertrokken naar spanje. Ik geef deze getuigenis ter ondersteuning van legalisatie. Het kan toch niet zo zijn, dat iets wat je in leven houdt verboden is!!!! Dan ben niet ik, maar is de overheid crimineel.

 • Geertje 07/07/2016 at 8:28 am Reply

  Heel goed verwoord Renske. Het Is inderdaad crimineel te noemen wanneer je je eigen medicijn niet mag maken. Ook ik woon sinds kort in Spanje en ben met mijn 1e plantjes bezig om wietolie te maken. Hoop dat het lukt. Ik heb huidkanker. Zit niet veel in de zon maar alleen de temperatuur doet een mens al goed. Het ga je goed.

 • A 16/07/2016 at 11:48 pm Reply

  Waar valt het commentaar van die kwakzalver Thomas van Dorio terug te lezen?

 • Renske Schuurman 23/02/2020 at 7:24 am Reply

  Inmiddels is het 2020. Toch maar even een update. Over 6 dagen leef ik 6 jaar. Ik meld het maar even, want verreweg de meeste mensen denken dat ik al lang niet meer leef. Dit om al die patienten te laten zien dat je vertrouwen mag hebben in de werking van cannabis bij kanker.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*