Cannabis pionier Theo Buissink stopt er mee: ‘Ik heb het helemaal gehad met de voortdurende tegenwerking’

Triest nieuws uit Groningen: na bijna 35 jaar gooit cannabis pionier Theo Buissink de handdoek in de ring. Buissink, bekend van coffeeshop De Vliegende Hollander en growshop De Tevreden Rookster, is al sinds 1974 actief in de strijd voor beter cannabisbeleid.

Theo Buissink spreekt op Cannabis Bevrijdingsdag 2012 in het Westerpark in Amsterdam (© Gonzo Media)
Theo Buissink spreekt op Cannabis Bevrijdingsdag 2012 in het Westerpark in Amsterdam (© Gonzo Media)

Theo stuurde het VOC recent een brief over zijn besluit en gaf toestemming die te publiceren. Het is een triest relaas waaruit zonneklaar blijkt hoe juist de bona fide cannabis ondernemer lijdt onder het absurde repressieve beleid van onze overheid.

Theo Buissink is een van de meest betrokken, creatieve en positieve cannabis ondernemers van Nederland. Het is tragisch dat juist hij nu is bezweken onder de voortdurende druk en tegenwerking van autoriteiten en instanties. Het VOC wenst Theo alle succes en voorspoed toe en spreekt haar dank uit voor zijn jarenlange inzet voor bevrijding van de plant.

Na bijna 35 jaar gaat de stekker er uit

Ik, Theo Buissink, heb besloten om uit het bedrijf De Tevreden Rookster te stappen.

Jubileum vloeitjes van De Tevreden Rookster uit 2008
Jubileum vloeitjes van De Tevreden Rookster uit 2008

Na bijna 35 jaar stop ik er mee.

Het bedrijf is ter overname beschikbaar.

Mocht een overname niet gerealiseerd worden, dan zal De Tevreden Rookster, in de huidige vorm, langzaamaan leeg verkopen en komt de winkel uiteindelijk leeg te staan.

De Tevreden Rookster exit?

Gaat het niet goed dan?

Kunnen de rekeningen niet betaald worden en zijn er onoverkomelijke schulden?

Niets van dat al.

De Tevreden Rookster is een gezond bedrijf, zonder schulden. Bij leveranciers staan we bekend als het bedrijf dat in de top 10 staat van snelle betalers.

Personeel krijgt ruim op tijd hun loon en er zijn geen achterstanden met hypotheek.

Het bedrijf maakt nog winst ook, al is het geen vetpot. Toch eten er drie gezinnen van en daarnaast nog een gewaardeerde weekendwerker.

Waarom dan een gezond bedrijf de nek omdraaien?

Ja, waarom? Waarom zijn de bananen krom?

Vliegende_HollanderIk ben twee jaar geleden al gestopt met De Vliegende Hollander (daarover straks meer) en denk dat het nu tijd is om ook met zijn zusje DTR te stoppen.

Al is het met pijn in mijn hart. Dat zeker.

Ik heb het ineens helemaal gehad met de voortdurende tegenwerking die ik alle jaren ontmoet.

Tegenwerking van gemeente, politiek, banken, verzekeringsmaatschappijen, fiscus en justitie.

Het komt me zo langzamerhand de strot uit.

Het begon in 1974 met: komitee: wij roken hasj, nou en…?….daar liep ik voor het eerst mee……….de landelijke hasjiesdemonstratie in Den Haag in 1975……….Stuf Vrij!………de wetswijziging in 1976………

Brief van Theo aan -toen nog- koningin Beatrix, 1975 (klik voor grote versie)
Brief van Theo aan -toen nog- koningin Beatrix, 1975 (klik voor grote versie)

In die jaren leek cannabis tegen de eeuwwisseling wel gelegaliseerd te zullen zijn.

Nou, mooi niet.

Nu, anno 2016 hebben we dan wel een gedoogbeleid, maar zitten we met een regering, die Het Edele Kruid nog steeds te vuur en te zwaard bestrijdt.

Terwijl de landen om ons heen steeds verder gaan in regulering en legalisatie zijn bij ons de tegenstanders helaas aan de macht.

We hebben het er mee te doen. Al is er ook wel een kentering merkbaar, zeker bij Lokale Overheden.

En zo zijn er al tientallen jaren banken, die koffieshops, growhops, headshops en smartshops het bankleven zuur maken, door de betrokkenen uit te zuigen, rekeningen op te zeggen en zo weinig mogelijk faciliteiten aan te bieden. Banken waar je je regelmatig moet verantwoorden over wat je doet en waar ze je het liefste willen dumpen, als het even kan.

En zo zijn er verzekeringsmaatschappijen die de winkels als de onze enorm hoge premies vragen voor de verzekeringen, omdat de zaken zogenaamd verhoogd risico zouden lopen. De premies zijn vaak vele malen hoger dan voor ‘gewone’ winkels. Als ze je al willen verzekeren.

Groningen, 1 november 1981: de langste joint ter wereld, een van Theo's vele ludieke acties
Groningen, 1 november 1981: de langste joint ter wereld, een van Theo’s vele ludieke acties (klik voor grote versie)

Altijd die strijd, al tientallen jaren lang. En wat heeft het nu allemaal opgeleverd?

Wat heb ik veel betaald aan advocaten……ik had in de afgelopen jaren zo vaak hulp nodig van advocaten en juristen, dat ik met dat geld met gemak een gemiddeld huis had kunnen kopen.

Sommigen zag ik zo vaak, dat ze tot mijn vriendenkring zijn gaan behoren.

De voortdurende tegenwerking van de Belastingdienst. Die ons bij controles nooit gelooft en onze zaken extra controleert en veelal probeert te pakken. Want wij zijn bij voorbaat ‘fout’.

In hun kielzog Justitie, die de zaken nog minder vertrouwt en vanaf het begin negatief staat tegenover ons allen.

En de Rechterlijke macht, die vaak te schijterig is om hun nek uit te steken en meestal meegaat met eisen van Justitie, al is daar ook soms een kentering merkbaar, maar nog veel te weinig.

Dan heb je de Regering, die al jarenlang met stompzinnige Wetsverandering aan komt: de wietpas, de geflopte wietpas, maar we hadden het er wel mee te doen… de 15% THC regel… ook zoiets onzinnigs… wie weet nog wat het betekent?… dombo’s die zich met het beleid bemoeien en zich willen laten gelden… steeds strakkere Regels en uitsluitingen. Koffieshopshouders die als paria’s worden neergezet…. we gingen ineens terug van 30 gram naar 5 gram per persoon… nog maar 5 plantjes voor eigen gebruik toegestaan, al mogen ze ook in beslag genomen worden door de politie, afhankelijk van het humeur van de burgemeester… een verplicht streng toegangsbeleid…

Preventie en voorlichting in de coffeeshop: sticker van de Vliegende Hollander
Preventie en voorlichting in de coffeeshop: sticker van de Vliegende Hollander

Elk jaar komt er wel weer iets bij wat niet mag of juist moet.

En dan dat altijd moeten verdedigen dat je in een koffieshop werkt of pijpjes verkoopt. Dan heb je weer te maken met een deel van de bevolking, die het eigenlijk ook niet helemaal normaal vindt, wat je doet.

Ik ga er mee stoppen, hoewel…..

Ja, ik ga er mee stoppen.

Met De Tevreden Rookster.

Maar we zijn er nog wel even.

Met De Vliegende Hollander, de koffieshop, was ik al 2 jaar geleden gestopt.

Ik heb dit vertrek nooit openlijk bekend gemaakt. Nu met het vertrek uit de Rookster, een mooie gelegenheid dit wel te doen.

Ik runde De Vliegende Hollander met een compagnon, die gedurende 30 jaar voornamelijk op de achtergrond bleef opereren. Ik was het gezicht van de koffieshop en vaak spreekbuis voor alle koffieshops in de stad.

De Vliegende Hollander steunde decennia lang allerlei goede doelen, zoals in 2007 Service Dogs
De Vliegende Hollander steunde decennia lang allerlei goede doelen, zoals in 2007 Service Dogs

Mijn compagnon vatte 3 jaar geleden het plan op om de zaken rigoureus te veranderen. Een complete metamorfose wat betreft de inrichting, beleid, nieuwe personeelsleden en ook onze regelmatige en structurele steun aan Goede Doelen moest er aan geloven.

Ik heb nog een jaar lang geprobeerd ermee te leven, maar daarna besloot ik me terug te trekken, hoezeer het me ook pijn deed, ‘mijn kindje ‘ te moeten achterlaten.

Financieel was het een fikse aderlating, maar achteraf ben ik blij dat ik voor mijzelf gekozen heb en die stap heb gezet.

Ik word nog regelmatig geconfronteerd met bezoekers die mij aanspreken over het nieuwe beleid van De Vliegende Hollander, alsof ik er nog iets mee te maken heb.

Vaak zijn ze stomverbaasd te horen dat ik er al twee jaren uit ben, omdat ik dit nooit bekend gemaakt heb.

Ja dus: ik ben geen vliegende Hollander meer.

En dan, Theo? Wat ga je dan doen?

Grassprieten tellen of bierdoppen verzamelen?

Nou, ik denk niet dat ik me erg zal gaan vervelen.

Waar ik me in ieder geval mee bezig ga houden, is het adviseren van Rene Mertens, waarvan het bijna zeker is, dat hij een koffieshop mag gaan beginnen. Er zijn een aantal gesloten en zo mag hij een poging gaan wagen een nieuwe te openen.

Ik ga hem adviseren met personeel, publiciteit en dat soort dingen. En hij kan gebruik maken van mijn expertise van 30 jaar.

Het wordt zijn koffieshop, hij gaat uitmaken hoe het er uit gaat zien.

Doede de Jong en Theo Buissink, Cannabis Bevrijdingsdag 2012, Amsterdam (© Gonzo Media)
Doede de Jong en Theo Buissink, Cannabis Bevrijdingsdag 2012, Amsterdam (© Gonzo Media)

Ik ga me niet teveel bemoeien met beleid en cannabis, maar ga hem aan de zijlijn wel helpen, zijn koffieshop bekend te maken en zal desnoods woordvoerder zijn naar de buitenwereld toe.

Ik help ‘m op weg er een betrouwbare en vriendelijke koffieshop van te maken.

Koffieshop Noorderhaven… jullie gaan er binnenkort meer van horen. Daar heb ik wel weer zin in.

Daarnaast zal ik ongetwijfeld vrijwilligerswerk gaan doen, maar wat… dat weet ik nog niet.

Misschien ga ik wel af en toe mee met de jongens van hondenuitlaatservice De Natte Snuit. Lekker wandelen met een aantal honden.

Of ik meld me aan in een of ander ziekenhuis, waar ze mij waarschijnlijk wel kunnen gebruiken als gastheer, of waar ik misschien wat sociale hand- en spandiensten kan verrichten op diverse afdelingen.

Of ik meld me wellicht aan bij de BIOS, rondrijden met mensen van verzorgingstehuizen.

Daarbij ben ik momenteel buddy van een 93-jarige mevrouw, die ik regelmatig bezoek.

En vooral niet te vergeten: ik ga met mijn vrouw in het huis naast het onze een B & B beginnen in het najaar. Iets totaal anders, maar ook weer een uitdaging.

Dus met andere woorden: er is nog genoeg te doen.

Eerst maar eens de Tevreden Rookster goed afsluiten.

Theo Buissink

Juni 2016

De illustraties op deze pagina zijn grotendeels afkomstig uit het zeer lezenswaardige boek ‘Wegens bommelding een uurtje gesloten!’ van Theo Buissink uit 2008

Comments (2)

 • Jan 30/06/2016 at 11:17 am Reply

  Bel me mail me, zullen we zien of er een oplossing is wij deden in de periode 1999 – 2010 Utopia in Leeuwarden om dezelfde reden (ben ik) gestopt (wel doorgestart onder nwe vof) sinds dien doe ik http://www.permataweralda.nl maar heb misschien wel ideeën, ik ken Doede de mannen van social club en vele meer. Zal wachten op een reactie. Vriendelijke groet !

 • Mark 21/08/2016 at 4:58 pm Reply

  Beste Theo,
  Heel erg bedankt voor je strijd ik waardeer het erg.
  Ik weet ook hoe het is om tegen de stroom in te gaan..
  Ik wens je veel geluk!
  Mark

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*