Vrolijkheid en verontwaardiging in rechtbank Den Bosch om 7 wietplantjes

Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak rond de zeven wietplantjes die de politie op 1 juni 2015 in beslag nam in de tuin van VOC voorzitter Derrick Bergman in Eindhoven. Dat bleek vanochtend tijdens de behandeling van “de onttrekking aan het verkeer” van de plantjes in de rechtbank Den Bosch. 

Vlak voor de zitting: Mich, Derrick, Evi en Ciel (Foto: Canna Embassy)
Vlak voor de zitting: Mich, Derrick, Evi en Ciel (Foto: Canna Embassy)

De inbeslagname moest beoordeeld worden omdat Bergman expliciet geen afstand had gedaan van zijn plantjes. Aan het begin van de zitting, waarvoor sympathisanten uit oa Den Haag, Utrecht, Maastricht en Hasselt naar Den Bosch waren gekomen, informeerde rechter Van den Heuvel bij de officier van justitie of het Openbaar Ministerie deze zaak nu geseponeerd had of niet. De officier meldde dat het OM inderdaad seponeert. Opmerkelijk, want normaal gesproken gebeurt dat alleen bij vijf planten of minder. De officier beloofde Bergman schriftelijk in kennis te stellen van het sepot.

Rechter Van den Heuvel bleek zich ingelezen te hebben en noemde de VOC voorzitter “een strijder voor opheffing van het cannabisverbod”.

Nazit bij Expresso (Foto: Ciel Bergman)
Nazit bij Expresso (Foto: Ciel Bergman)

Ook erkende Van den Heuvel volmondig dat rechters door het tegenstrijdige en verwarrende cannabisbeleid worden opgescheept met een probleem dat de politiek op zou moeten lossen.

Tijdens de zitting kwam de waarheid boven tafel over de zogenaamde “anonieme tips” die de politie zou hebben gekregen dat er in het huis van Bergman, tevens vestigingsadres en kantoor van het VOC, een “hennepplantage” zou zijn gevestigd. Van een anonieme tip was geen sprake; de agent die een paar weken voor de politieinval aan huis kwam na een inbraak had daar “een sterke henneplucht” geroken, blijkt uit zijn verklaring.

Green Ambassador Darpan en Jan van Piekeren (Foto: Gonzo Media)
Green Ambassador Darpan en Jan van Piekeren (Foto: Gonzo Media)

De agent verklaarde echter ook dat hij heeft gevraagd of hij “boven mocht kijken” én dat dit hem geweigerd zou zijn. Dit is pertinent onwaar, stelde Bergman verontwaardigd vast. De sfeer tijdens de zitting bleef niettemin vriendelijk. Rechter Van den Heuvel gaf Bergman aan het slot een advies: u moet nu natuurlijk niet zeggen dat u alweer nieuwe plantjes hebt staan…

Na afloop speelde Jan van Piekeren op het binnenplein van de rechtbank zijn ode aan 40 jaar gedoogbeleid, ‘De wereld op z’n kop‘, totdat een agent hem sommeerde daarmee op te houden. Meer Brabantse gastvrijheid bood de Bossche coffeeshop Expresso, waar het gezelschap terecht kon voor een vrolijke nazit.

De politie-inval op 1 juni 2015 (© Gonzo media)
De politie-inval op 1 juni 2015 (© Gonzo media)

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*