Muzikale ode aan 40 jarig gedoogbeleid

  • SHARE:
  • Tweet this

April 7th, 2016 | 11:52
Door webmaster

De wereld op z’n kop

UTRECHT – De Utrechtse theaterband Van Piekeren, bekend van de VPRO documentaireserie De Voorstraat, brengt een ode aan het Nederlandse gedoogbeleid, dat dit jaar veertig jaar bestaat.

Jan van Piekeren met band

Jan van Piekeren met band

Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid is het lied ‘De wereld op z’n kop’ gemaakt, met bijbehorende clip. Het is een ode aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de decriminalisering van cannabis, waardoor we al veertig jaar in de coffeeshop, onder het genot van een kopje koffie een jointje kunnen roken en -bijvoorbeeld- een potje kunnen schaken. Een eerbetoon aan de bijzondere mensen die zich een leven lang hebben ingezet en ons zijn ontvallen zonder dat ze de legalisering van cannabis mee hebben kunnen maken.

Jan van Piekeren is naast tekstschrijver en zanger ook secretaris en woordvoerder van de Cannabis Social Club Domstad, een van de tientallen initiatieven in het land om de repressie van de overheid te stoppen en ervoor te zorgen dat de cannabisconsument gegarandeerd schone wiet kan kopen.

Ruim zestig gemeenten hebben zich in het ‘Joint Regulation Manifest’ uitgesproken vóór regulering van cannabis. Zeventig procent van de Nederlandse bevolking wil dat de teelt wordt gereguleerd of helemaal vrijgegeven (Motivaction, juni 2015). De hele wereld heeft in de afgelopen veertig jaar geprofiteerd en geleerd van de Nederlandse aanpak. Steeds meer landen gaan over tot regulering en zelfs legalisering van cannabis.

Van Piekeren op Cannabis Bevrijdingsdag 2014

Van Piekeren op Cannabis Bevrijdingsdag 2014

Onze regering blijft echter kiezen voor repressie en steekt ruim de helft van alle politiecapaciteit in het bestrijden van de cannabisteelt. Terwijl de cannabis in de coffeeshops toch ergens vandaan moet komen. Het repressieve regeringsbeleid zorgt niet alleen voor criminalisering van de cannabisconsument maar schaadt ook de volksgezondheid, een fundamenteel mensenrecht. Er worden dagelijks mensen uit hun huis gezet omdat ze voor eigen gebruik cannabis kweken, omdat dit nu de enige garantie biedt voor schone wiet.
Het is, kortom, ‘De wereld op z’n kop’.

Op zondag 12 juni 2016 speelt Van Piekeren op de achtste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark in Amsterdam. Dit gratis evenement, door Tweede Kamerlid Vera Bergkamp omschreven als ‘het meest relaxte festival waar ik ooit ben geweest’, wordt elk jaar georganiseerd door de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod).

De audiotrack van ‘De wereld op z’n kop’ is hieronder gratis te beluisteren en te downloaden.

Om de audiotrack te downloaden, klik hier en vervolgens op ‘save link as’ of ‘link opslaan als’.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.