Fascinerende VICE docu over medicinale cannabis in Nederland

  • SHARE:
  • Tweet this

February 19th, 2016 | 11:57
Door webmaster

Sinds vandaag online te bekijken: ‘Mediwiet: medicinale cannabis in Nederland‘, een uitstekende documentaire van VICE verslaggevers Thijs Roes en Gwen Pol. 

VICE verslaggeefster Gwen Pol met verse cannabis-olie

VICE verslaggeefster Gwen Pol met verse cannabis-olie

In het persbericht over de documentaire meldt VICE dat Nederland een voorloper is op het gebied van gestandaardiseerde medicinale wiet. ‘Toch staan artsen en verzekeringsmaatschappijen hier vaak nog huiverig tegenover, waardoor veel patiënten geen gebruik kunnen maken van deze regeling. Een aantal patiënten heeft nu het heft in eigen hand genomen en negeert de weg van de apotheek – ze maken hun eigen medicinale hennepolie omdat andere medicijnen niet helpen tegen de pijn waar ze aan lijden. In Mediwiet onderzoekt VICE waarom deze mensen met gevaar voor eigen vrijheid zelf wiet gaan telen, terwijl de overheid ook legale medicinale wiet verschaft.’

Een hoofdrol is weggelegd voor de 16-jarige Maaike en haar vader Erik. Maaike lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie. Haar levenskwaliteit is enorm verbeterd sinds ze dagelijks een paar druppels wietolie inneemt, die haar vader zelf maakt.

Bedrocan directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp

Bedrocan directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp

VICE gaat ook op bezoek bij Bedrocan, de enige firma die legaal cannabis mag telen in ons land. Gwen Pol interviewt directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp, hoofd onderzoek en een van de wetenschappelijke pioniers op het gebied van medicinale cannabis. Hazekamp: ‘Mijn werk begint vooral bij het begrijpen: wat voor stoffen zitten er nu in? En welke stoffen doen welk werk? Waarom werkt deze soort nou om goed te slapen en die andere helemaal niet, maar die werkt wel heel goed bij pijn. CBD-olie, dat veel wordt gebruikt bij epileptische kinderen bijvoorbeeld en waarvan wordt geclaimd dat het ook kanker zou genezen: dat zou allemaal eventueel waar kunnen zijn. Maar dat moet natuurlijk wel goed worden onderbouwd.’

'als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper'

‘Als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper’

Uiteraard komt ook ‘cannabis goeroe’ Wernard Bruining aan het woord, de man die het woord mediwiet introduceerde en ‘tegenwoordig aanjager van deze alternatieve scene’, zoals VICE het omschrijft. Op een drukbezochte bijeenkomst voor patiënten vertelt Wernard aan verslaggeefster Gwen Pol: ‘Ons idee was om de mensen te leren het zelf te maken. Dus eerst er kennis mee te laten maken, dan het ze te geven of te verkopen. En dan te zeggen: joh, als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper. Kijk, als ik de enige ben en blijf, dan kun je mij zo uitschakelen. En op het moment dat ik uitgeschakeld ben staan al mijn patiënten in de kou. Nu zijn er tientallen, honderden leveranciers, en die kan je niet zomaar meer uitschakelen.’

'Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos'

‘Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos’

Een bejaarde dame laat trots een foto van haar buitenplant op haar telefoon zien en vertelt dat ze daar olie van gaat maken. ‘Ik heb het ook bij me, want ik gebruik het al sinds januari. En ik voel me er goed bij.’ Op de vraag of ze het niet gek vindt dat iets dat zo goed werkt niet gewoon bij de apotheek ligt, antwoordt ze: ‘Maar die medicijnen verkopen ze ook graag. Dat is bizznizz. Ik had pillen voor te hoge bloeddruk en voor schildklier: ik gebruik he-le-maal niets meer, alleen druppeltjes. Dat is voldoende. Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos.’

In het persbericht meldt VICE dat de documentaire is gemaakt ‘uit verwondering voor de wereld van medicinale wiet’.

Gwen Pol

Gwen Pol

Gwen Pol: ‘Het negatieve drugsimago van cannabis zorgt ervoor dat er een taboe op heerst. Artsen schrijven het vaak niet voor en de wetenschap op dit gebied gaat langzaam vanwege de obstakels die de opiumwet met zich meebrengt. Toch heeft Nederland een leidende positie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale werking van wiet. De mensen die het thuis kweken of die olie kopen via internet, weten vaak niet precies wat ze gebruiken. Wij willen inzicht krijgen in de wereld van medicinale wiet en erachter komen wat mensen drijft om zichzelf te gaan behandelen.’

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.