Fascinerende VICE docu over medicinale cannabis in Nederland

Sinds vandaag online te bekijken: ‘Mediwiet: medicinale cannabis in Nederland‘, een uitstekende documentaire van VICE verslaggevers Thijs Roes en Gwen Pol. 

VICE verslaggeefster Gwen Pol met verse cannabis-olie
VICE verslaggeefster Gwen Pol met verse cannabis-olie

In het persbericht over de documentaire meldt VICE dat Nederland een voorloper is op het gebied van gestandaardiseerde medicinale wiet. ‘Toch staan artsen en verzekeringsmaatschappijen hier vaak nog huiverig tegenover, waardoor veel patiënten geen gebruik kunnen maken van deze regeling. Een aantal patiënten heeft nu het heft in eigen hand genomen en negeert de weg van de apotheek – ze maken hun eigen medicinale hennepolie omdat andere medicijnen niet helpen tegen de pijn waar ze aan lijden. In Mediwiet onderzoekt VICE waarom deze mensen met gevaar voor eigen vrijheid zelf wiet gaan telen, terwijl de overheid ook legale medicinale wiet verschaft.’

Een hoofdrol is weggelegd voor de 16-jarige Maaike en haar vader Erik. Maaike lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie. Haar levenskwaliteit is enorm verbeterd sinds ze dagelijks een paar druppels wietolie inneemt, die haar vader zelf maakt.

Bedrocan directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp
Bedrocan directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp

VICE gaat ook op bezoek bij Bedrocan, de enige firma die legaal cannabis mag telen in ons land. Gwen Pol interviewt directeur Tjalling Erkelens en Arno Hazekamp, hoofd onderzoek en een van de wetenschappelijke pioniers op het gebied van medicinale cannabis. Hazekamp: ‘Mijn werk begint vooral bij het begrijpen: wat voor stoffen zitten er nu in? En welke stoffen doen welk werk? Waarom werkt deze soort nou om goed te slapen en die andere helemaal niet, maar die werkt wel heel goed bij pijn. CBD-olie, dat veel wordt gebruikt bij epileptische kinderen bijvoorbeeld en waarvan wordt geclaimd dat het ook kanker zou genezen: dat zou allemaal eventueel waar kunnen zijn. Maar dat moet natuurlijk wel goed worden onderbouwd.’

'als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper'
‘Als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper’

Uiteraard komt ook ‘cannabis goeroe’ Wernard Bruining aan het woord, de man die het woord mediwiet introduceerde en ‘tegenwoordig aanjager van deze alternatieve scene’, zoals VICE het omschrijft. Op een drukbezochte bijeenkomst voor patiënten vertelt Wernard aan verslaggeefster Gwen Pol: ‘Ons idee was om de mensen te leren het zelf te maken. Dus eerst er kennis mee te laten maken, dan het ze te geven of te verkopen. En dan te zeggen: joh, als je het zelf maakt, dat is veel bevredigender maar ook veel goedkoper. Kijk, als ik de enige ben en blijf, dan kun je mij zo uitschakelen. En op het moment dat ik uitgeschakeld ben staan al mijn patiënten in de kou. Nu zijn er tientallen, honderden leveranciers, en die kan je niet zomaar meer uitschakelen.’

'Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos'
‘Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos’

Een bejaarde dame laat trots een foto van haar buitenplant op haar telefoon zien en vertelt dat ze daar olie van gaat maken. ‘Ik heb het ook bij me, want ik gebruik het al sinds januari. En ik voel me er goed bij.’ Op de vraag of ze het niet gek vindt dat iets dat zo goed werkt niet gewoon bij de apotheek ligt, antwoordt ze: ‘Maar die medicijnen verkopen ze ook graag. Dat is bizznizz. Ik had pillen voor te hoge bloeddruk en voor schildklier: ik gebruik he-le-maal niets meer, alleen druppeltjes. Dat is voldoende. Ik heb geen pijn, ik slaap als een roos.’

In het persbericht meldt VICE dat de documentaire is gemaakt ‘uit verwondering voor de wereld van medicinale wiet’.

Gwen Pol
Gwen Pol

Gwen Pol: ‘Het negatieve drugsimago van cannabis zorgt ervoor dat er een taboe op heerst. Artsen schrijven het vaak niet voor en de wetenschap op dit gebied gaat langzaam vanwege de obstakels die de opiumwet met zich meebrengt. Toch heeft Nederland een leidende positie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale werking van wiet. De mensen die het thuis kweken of die olie kopen via internet, weten vaak niet precies wat ze gebruiken. Wij willen inzicht krijgen in de wereld van medicinale wiet en erachter komen wat mensen drijft om zichzelf te gaan behandelen.’

Comments (6)

 • Marian Bak 19/02/2016 at 1:50 pm Reply

  Baanbrekend werk!! Ga zo door. Er moet hier veel meer aandacht voor komen .

 • Karin Haarhuis 24/02/2016 at 3:43 pm Reply

  Dit zal altijd verboden blijven,juist omdat het zo goed werkt!
  De farmaceutische industrie maakt producten die niet goed werken of waaraan je weer een andere kwaal overhoudt,zodat ze dáár weer aan kunnen verdienen.
  En die hebben nu eenmaal de macht!

 • Witte Ster 25/02/2016 at 11:45 pm Reply

  Wat een bekrompen documentaire! Gwenn Pol begint met het feit dat men sinds 2003 op doktersrecept medicinale cannabis bij de apotheek kan halen doch dat er een taboe op rust. Men krijgt het afhankelijk van keuze ziektekostenverzekeraar en pakket vergoed! Schrijft een arts het niet voor dan kan men een second opinion vragen. Niet 1 arts die het voorschrijft komt aan het woord! Bizar! Niet een patiënt die het jaren gebruikt komt aan het woord terwijl er een paar duizend mensen zijn die het naar tevredenheid gebruiken! Bizar! Dat zou pas taboedoorbrekend zijn en andere artsen, patiënten en ziektekostenverzekeraars over de schreef trekken. Bedrocan BV Produceert mediwiet voor BMC onder toezicht van VWS. Iets is pas een medicijn als het geregistreerd staat bij het CBG. Dat komt omdat VWS terecht veel eisen stelt. Door gebrek aan onderzoek i.t.t. bij andere medicatie voelen artsen schroom. Medwiet van Bedrocan bevat geen schimmels en talloze bacteriën en de werking daarvan is bekend. Wietolie is alternatief en daar gaat nagenoeg alle aandacht naar uit. Er wordt gesuggereerd dat gebruikers daarvan geen andere keuze hebben. Zeer eenzijdig documentaire en onjuiste voorlichting!

 • Witte Ster 25/02/2016 at 11:55 pm Reply

  Kort samengevat: Als men graag een taboe wilt doorbreken laat dan artsen die mediwiet(medicinale cannabis) voorschrijven aan het woord! Zo ook de patiënten die het jarenlang gebruiken en het wel vergoed krijgen van hun ziektekostenverzekeraar! Men rookt het niet omdat dat niet goed is voor de longen. Men zet er thee van of gebruikt een vernevelaar(vaporizer). Wietolie is iets anders en zou een aanvulling kunnen zijn hierop. Dan dient het wel geregistreerd te staan bij het CBG zoals andere (alternatieve) middelen. Dan voldoet het aan kwaliteitseisen en is de kans het kleinst dat er rotzooi in zit.

 • potter 04/11/2016 at 9:12 am Reply

  Mijn moeder werd gediagnosticeerd met borstkanker, dan heb ik verspilde veel geld voor de jaren voor de behandeling, totdat ik hoorde over cannabis olie kan alle kanker te genezen, heb ik geprobeerd om te zoeken naar een manier om de olie en uiteindelijk een vriend te krijgen van mij vertelde me hoe om hem te bereiken en krijgen de olie, was ik in staat om e-mail hem en kocht de olie, mijn moeder begonnen met het op 12 januari en glorie zijn voor God dat ze werd in april genezen na haar laatste scan negatief was, zou ik willen bedanken Dr.Eric Mark voor de tijd die hij doorbracht in het krijgen van deze olie om levens te redden, kun je hem een e-mail als u hulp nodig hebt en genezen Ericmarkcancercure@gmail.com de olie werkt voor alle type kanker en de moeite waard. bid voor jou

 • michel 21/04/2017 at 1:28 pm Reply

  Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
  Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is overal goed voor!
  Heeft u interesse in de THC olie/CBD olie of iemand kennen die er ook niet aan kan komen, kunt u altijd mailen: michelentiny@home.nl . wellicht dat ik u kan helpen ermee

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*