Brief Doede aan Johan van Laarhoven: publiciteit, plantpolitie en McWeed

Doede de Jong, ‘s lands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur, correspondeert al maanden met Johan van Laarhoven, de Tilburgse coffeeshoppionier die in Thailand een celstraf van 103 jaar uit zit. Met toestemming van Doede publiceren we zijn meest recente brief aan Johan. ‘De overheid dient zich tot het uiterste in te spannen om jullie uit deze hel te bevrijden.’

Appelscha 13-1-2016

Doede de Jong, Appelscha, april 2015 (© Gonzo media)
Doede de Jong, Appelscha, april 2015 (© Gonzo media)

Beste Johan,

Het was de gehele decembermaand gemiddeld zo’n twaalf graden. Dat is erg hoog voor de tijd van het jaar. Bloemen en bomen begonnen alweer te bloeien.

Begin vorige week begon het ineens te ijzelen, d.w.z. alleen in het noorden. Het regende gedurende drie dagen zo nu en dan gestaag bij een temperatuur van min vier. Je begrijpt dat de wegen spekglad waren. Het openbare leven lag volledig stil en er werd zelfs op straat geschaatst. Ook werden er op straat soms schaatswedstrijden voor kleine kinderen gehouden.

Gelukkig trad op donderdag de dooi in zodat ik toch nog in de gelegenheid was om het debat (vrijdag), dat n.a.v. jullie gevangenschap in de Grass Company werd gehouden, kon bijwonen.

Dit debat werd gevoerd door Paul Depla (PvdA), burgemeester van Breda, Gerard Spong en oud rechter Frits Lauwaars. Dit onder leiding van Filemon Wesselink.

Het debat werd via een live stream rechtstreeks op internet uitgezonden. Ik had graag aan tafel gezeten om mee te kunnen praten.

Cannabisdebat bij de Grass Company in Tilburg op 8 januari 2016: Doede de Jong aan het woord, op de voorgrond Frans van Laarhoven en Marco de Jong (© Gonzo media)
Cannabisdebat bij de Grass Company in Tilburg op 8 januari 2016: Doede de Jong aan het woord, op de voorgrond Frans van Laarhoven en Marco de Jong (© Gonzo media)

Vaak wordt bij dit soort discussies de kern van de zaak uit het oog verloren, namelijk ‘het recht op zelfbeschikking’ en beland je al gauw in de mistvelden.

Ik constateerde dat Paul Depla wel voor regulering is, maar vooral ook wil inzetten op criminaliteit bestrijding, terwijl de huidige repressie nu juist een van de hoofdoorzaken van alle ellende is.

Het is de staat die volledig verantwoordelijk is voor alle ontstane excessen, wat niet door hem werd onderkend.

Spong werd kwaad (en hij niet alleen) toen een getuigenis van officier Charles van der Voort op een scherm werd vertoond en deze een aantal leugens verkondigde.

Frits Lauwaars had, vond ik niet veel te melden. Zelf heb ik enige interrupties kunnen plaatsen die met applaus werden beloond.

Ik stelde o.a. dat jij door de Nederlandse staat in deze hel bent gemanipuleerd. Een hel die haaks staat op hoe wij in Nederland met gedetineerden om gaan en daarom dient de overheid zich tot het uiterste in te spannen om jullie uit deze hel te bevrijden.

Het kost mij moeite om tijdens zo’n debat mijn mond te houden.

Doede de Jong (links) en Marco de Jong (geen familie) van The Grass Company (© Gonzo media)
Doede de Jong (links) en Marco de Jong (geen familie) van The Grass Company (© Gonzo media)

Het duurde anderhalf uur en was voorbij voordat ik er erg in had. Ik had nog de dubieuze handelswijze van de farmaceutische maffia, als fervent tegenstander van legalisering aan de kaak willen stellen, maar kreeg hier de gelegenheid niet meer voor, omdat de tijd om was. Jammer want het is zeer zeker, naast het calvinistische moralisme, een belangrijk aspect.

In 1928 werd er namelijk al een Opiumwet (12 mei) aangenomen, waarbij aan de lijst van verboden middelen, marihuana en hasjiesj werden toegevoegd. Dit gebeurde niet op grond van gezondheids- en veiligheidsargumenten, maar onder druk van de farmaceutische industrie, politieke druk van andere landen en de opvatting dat consumptie slecht voor het arbeidsethos zou zijn. De farmaceutische industrie zag de bui al hangen.

Jammer bij dit soort zaken is, is dat je voor eigen parochie staat te praten. Ik zou graag aan een debat of interview op de nationale tv mee willen doen.

Na mijn historische vonnis had ik gehoopt op de landelijk tv mijn verhaal te kunnen doen en was ik van plan om dan ook jouw schrijnende zaak aan de orde te stellen. Helaas is het moeilijk om op de tv te komen. Ik heb geprobeerd Jeroen Pauw, De Wereld Draait Door, RTL Late Night (van Humberto Tan) te bereiken, maar krijg overal nul op het rekest. Ook heb ik nog een kennis bij de NCRV/KRO, Yvonne Verkaik, die ik nog ken vanwege mijn interview met Eva Jinek, een lading informatie betreffende jouw zaak en mijn rechtszaak gemaild. Tot op heden heb ik hier ook nog niks van gehoord, maar dit zou nog kunnen. Kortom het valt niet mee om publiciteit te genereren.

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

Alles wat met jou te maken heeft zet ik op Weedforum.eu, Wietforum.nl en Facebook. Veel mensen zijn door middel van Facebook op de hoogte van jullie schrijnende situatie. Ook is er kort geleden een petitie voor jullie vrijlating gestart, die veel op Facebook wordt gedeeld. Punt is ook dat zodra je informatie op de fora zet jouw zaak weer bovenaan komt te staan. Het moet in de belangstelling blijven.

Ook heeft Vera Bergkamp van D66 zestien vragen betreffende jouw zaak aan de minister gesteld.
De antwoorden zijn volgens mij nog niet bekend.

Gisteren heb ik nog een ingezonden stuk naar de Leeuwarder Courant gemaild. Het was een reactie op een artikel over coffeeshops, die vanwege overlast eventueel naar een industrieterrein zouden kunnen worden verbannen, als een soort McWeed.

Nu maar hopen dat het wordt geplaatst. Ik plaats het in ieder geval hier onder.

McWeed?

Coffeeshops vanwege vermeende overlast naar industrieterrein.

Doede in zijn -lege- kas, april 2015 (© Gonzo media)
Doede in zijn -lege- kas, april 2015 (© Gonzo media)

Merkwaardig, want als overlast het motief is, dan zouden kroegen qua overlast, als we het verhoudingsgewijs in het juiste perspectief plaatsen, bijna in een ander universum moeten worden gesitueerd.

Ondanks dat alcohol de meest verslavende giftige drug is, die op fysiek, psychisch en sociaal gebied de meeste schade veroorzaakt, telt Fryslân 7,4 cafebedrijven op de 10.000 inwoners.

Er zijn 1,4 miljoen probleem drinkers, 400.000 verslaafden en er gaan jaarlijks 4.000 mensen aan dood.

Naast plezier levert het veel excessen op zoals bv. agressie, ontwrichting van gezinnen, verkeersdoden, allerlei soorten kanker en leververgiftiging.

Het wordt zelfs in supermarkten naast scholen verkocht!

Let wel, ik ben niet tegen verantwoorde alcoholconsumptie, maar wel tegen het hanteren van de dubbele moraal in deze.

Het moet dan ook node afgelopen zijn met de denigrerende houding t.o.v. 800.000 volwassen mensen die boven of naast alcohol iets anders prefereren, nl. wiet en hier niemand mee tot last zijn. Een natuurproduct, nl. de bloemen van een hennepplant.

Na cannabisconsumptie wordt je ontspannen, vredelievend, tolerant en je relativeringsvermogen neemt toe.

Je kan er een beter inzicht in je eigen persoon , je bestaan en de wereld om je heen mee verkrijgen. Met recht een geestverruimend middel, waar niemand dood aan gaat.

Het geeft dan ook te denken waarom het CDA zo tegen is. Want terwijl alle drugsproblematiek slechts een marginaal verschijnsel is t.o.v. de alcoholproblematiek krijgt het onevenredig veel aandacht en meent het CDA op basis van een christelijk moreel oordeel een door hun god gecreëerde plant te moeten bestrijden.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Vanwaar die respectloze krampachtige houding?

Het CDA presteer het zelfs om hennep het groene gif te noemen, terwijl het op recreatief en zeker op medicinaal gebied de meest rijke plant is die wij bezitten, een Gods geschenk.

Het is dan ook van de zotte, dat je bijvoorbeeld wel salie, kamille of brandnetels voor je eigen welzijn, hetzij om recreatieve of om medicinale redenen, uit je tuin mag halen, maar geen hennepplant. Dat maak je zelf wel uit, daar heb je geen plantpolitie bij nodig.

Het moet net als met bier en wijn, iedereen mag zoveel brouwen/kweken als hij of zij wil en als je het wilt verkopen dan doe je dat via de geijkte kanalen en betaal je gewoon belasting.

Het grootste probleem bij wiet is niet de plant, maar het respectloze, allerlei excessen genererende verbod.

De oplossing is simpel, gewoon het verbod opheffen.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*