Brief Johan van Laarhoven aan Doede: ‘hebben wij nu helemaal geen zelfrespect meer?’

In een brief aan Doede de Jong reageert Johan van Laarhoven, de Tilburgse coffeeshoppionier die 103 jaar celstraf uitzit in Thailand, op zijn vonnis en het gebrek aan actie door de Nederlandse overheid. “Wat is er geworden van ons eens zo trotse landje, hebben wij nu helemaal geen zelfrespect meer? Staan we het toe dat een rechter uit een derde wereld land zich bemoeit met ons strafrecht, dat ze onze burgers zonder reden opsluiten totdat de dood intreedt?”

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

De volledige tekst van de brief staat hieronder. Meer informatie over de zaak Johan van Laarhoven op www.justiceforjohan.nl Petitie: ‘Johan van Laarhoven moet een eerlijk proces krijgen op Nederlandse bodem‘.

3 december 2015

Doede beste vriend,

Ik neem de vrijheid om je zo te noemen omdat dit is hoe ik het voel. Daar ik diep in mijn hart niet overtuigd was van een positieve uitkomst van mijn zaak had ik er voor gezorgd om mijn felicitaties met betrekking tot jouw daverende overwinning te versturen voordat wij aan de beurt zouden komen, ik hoop dat je deze in goede orde hebt ontvangen. Helaas waren onze rechters niet zo begripvol als die van het hof in Leeuwarden. Het tegendeel is waar.

Johan en zijn echtgenote Tukta in betere tijden (Foto: www.justiceforjohan.nl)
Johan en zijn echtgenote Tukta in betere tijden (Foto: www.justiceforjohan.nl)

De Thaise rechters hadden er blijkbaar geen enkel probleem mee om internationale en VN akkoorden te schenden om ons achter de tralies te houden. In de uitspraak motiveerde de rechter zijn beslissing als volgt: het is hem duidelijk dat cannabis verkoop in koffieshops in Nederland is toegestaan, dat deze een vergunning hebben om te verkopen en dat ze belasting betalen. Maar volgens hem is dat niet van belang omdat cannabis in Thailand verboden is waardoor mijn legaal verdiende geld waarover in Nederland correct belasting is betaald in Thailand illegaal is.

Dit is natuurlijk te gek voor woorden, met deze uitspraak gaat de Thaise rechter op de stoel zitten van de Nederlandse. Erger nog, dit is in strijd met de soevereiniteit van onze rechtsstaat, het is immers niet aan de Thaise rechter om te oordelen over zaken die alleen Nederland aan gaan.

Johan en zijn vrouw Tukta in de Bangkok Remand Prison (Foto: Omroep Brabant)
Johan en zijn vrouw Tukta in de Bangkok Remand Prison (Foto: Omroep Brabant)

Als Thailand iedere buitenlander moet veroordelen omdat die iets doet wat legaal is in eigen land maar verboden in Thailand dan zullen binnen no time de Thaise gevangenissen vol met buitenlanders zitten. Zaken die in Thailand verboden zijn maar in in een groot gedeelte van de wereld gewoon legaal zijn bijvoorbeeld prostitutie, gokken, casino’s, sexshops, dildo’s, abortus, euthanasie, allemaal zaken die hier gedoogd worden maar illegaal zijn, maar voor gedogen van een koffieshop heeft de rechter geen respect.

De wet die deze rechter gebruikt heeft, the anti money laundering act, is uit 2013. Dat ik mijn bedrijf al in 2011 verkocht heb vindt de rechter blijkbaar van geen belang, dit hoewel de Thaise wet voorschrijft dat er nooit een wet met terugwerkende kracht gebruikt mag worden. Thailand heeft hierover zelfs in 1966 al een akkoord getekend met de VN. Dezelfde wet schrijft voor dat er eerst bewezen moet zijn dat het geld van crimineel handelen afkomstig is voordat men kan spreken van money laundering.

Daar ik noch in Nederland of in welk ander land een strafblad heb en dat ik in Nederland alleen maar onderwerp ben van een niet succesvol onderzoek is het dus helemaal niet bewezen dat ik ook maar iets strafbaars heb gedaan.

Gerard Spong en collega's Suprawat Jaismut, Tim Vis en Sidney Smeets bezoeken The Grass Company Spoorlaan in Tilburg, zomer 2015 (beeld: www.justiceforjohan.nl)
Gerard Spong en collega’s Suprawat Jaismut, Tim Vis en Sidney Smeets bezoeken The Grass Company Spoorlaan in Tilburg, zomer 2015 (beeld: www.justiceforjohan.nl)

Verder zegt het arrest van de hoge raad in de Huisman zaak dat geld verdiend in een legale koffieshop legaal geld is, zelfs als deze koffieshop een te grote handelsvoorraad heeft. Dit zijn maar even een paar voorbeelden die duidelijk maken dat wij totaal onrechtmatig veroordeeld zijn. De heren advocaten hebben er nog veel meer.

Dus ja, wij beiden waren enorm geschokt door deze onrechtvaardige veroordeling, maar zijn dit uiteindelijk nog meer door het uitblijven van enige hulp of zelfs maar een reactie van de Nederlandse overheid. Een Nederlands staatsburger wordt buitenrechtelijk veroordeeld voor iets wat hij legaal gedaan heeft in Nederland en waar de overheid altijd welwillend de belasting van heeft ontvangen en dan is er niemand in onze regering die opstaat en roept van dit kan niet, wij mogen niet accepteren dat een ander land zomaar onze rechtstaat beledigt, onze soevereiniteit bedreigt en een van onze burgers onrechtmatig veroordeelt tot 20 jaar in de Hel.

Wat is er geworden van ons eens zo trotse landje, hebben wij nu helemaal geen zelfrespect meer? Staan we het toe dat een rechter uit een derde wereld land zich bemoeit met ons strafrecht, dat ze onze burgers zonder reden opsluiten totdat de dood intreedt? Dit kan toch niet zo zijn, waarom is er geen journalist die kritische vragen stelt aan de verantwoordelijke ministers, die opkomt voor het recht wat onze burgers hebben om beschermd te worden door hun overheid tegen zulke schending van hun mensenrechten?

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

We hadden geen andere keuze dan om in appeal te gaan tegen deze belachelijke uitspraak maar enig vertrouwen dat de volgende ronde beter zal verlopen hebben we niet. Ik ben bang dat als er geen hulp van uit Nederland zal komen dat ik hier nog vele jaren zal moeten blijven en dat ik dat lichamelijk niet vol zal houden. Ook zal deze onrechtmatige daad mijn vrouw en kinderen ten gronde richten. Is dit Neerlands dank voor ruim 30 jaar trouwe dienst??

Your friend, Johan

Comment (1)

  • Ad 07/01/2016 at 3:24 pm Reply

    Wat een schandalige houding van NL overheid! En dan ook nog eens hoe ambtenaren van justitie naar daar gaan om die mensen een mes in de rug te steken! Zou daar ook een soort T…… Deal gebruikt zijn?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*