Warm en waardig afscheid van Armand

In een bomvolle Effenaar namen vrienden, familie en fans gisteren afscheid van Armand. ‘Wat iedereen van Herman kan leren is blijven geloven in wat je doet, je niet laten ontmoedigen door een mensdom dat graag naar doet.’

De Effenaar, Eindhoven, 26 november 2015 (© Gonzo media)
De Effenaar, Eindhoven, 26 november 2015 (© Gonzo media)

Voor één keer werd het rookverbod niet gehandhaafd in de Effenaar en kon er net als vroeger gewoon binnen een jointje worden gerookt. Armand werd uitgeluid door collega’s, aangevoerd door Dave von Raven van The Kik, de band met wie hij het afgelopen jaar een prachtige laatste plaat en een succesvolle toernee maakte. Ook Lucky Fonz III, Zjef Naaijkens van R.K. De Veulpoepers, Bertus Borgers en rapper Ludo traden op en er waren toespraken van Hans Plomp, Hans Tabbers, Antwan van de Kerkhof en, namens het VOC, Derrick Bergman. De tekst van Derrick’s speech staat hieronder.

‘Bedankt voor alles en doe Simon de groeten daarboven’

Bloemen voor de blommenkinders (© Gonzo media)
Bloemen voor de blommenkinders (© Gonzo media)

“Tot op de dag nauwkeurig weet ik wanneer ik Herman voor het eerst tegen kwam. Het was 21 jaar geleden, op 2 december 1994. Herman was jurylid van de Highlife Cup, die toen voor de tweede keer werd gehouden om de beste wiet en hasj van Nederland te kiezen. Ik was net een half jaartje als freelance journalist en fotograaf aan het werk voor de Highlife.

Tijdens het juryberaad in een kleedkamer van de Marcanti Plaza in Amsterdam, maakte ik een foto van Herman, terwijl hij op zijn schoot een jointje aan het draaien was. Het beeld sierde een paar maanden ‘Mijn reisdagboek’, zijn vaste column in de Highlife. Toen vond hoofdredacteur Joop Mestrom het tijd voor iets nieuws.

Hans Tabbers en Zjef Naaijkens roken een jointje voor de show (© Gonzo media)
Hans Tabbers en Zjef Naaijkens roken een jointje voor de show (© Gonzo media)

Ik sprak dus af met Herman, om in een landelijke omgeving een serie portretten te schieten. Omdat ik toen -en nu nog steeds- geen rijbewijs heb, fungeerde mijn vrouw als chauffeur. Onze oudste zoon was toen twee; een beetje jong om alleen thuis te laten, dus kleine Thijs ging ook mee. Het paste allemaal net in ons Fiat Pandaatje; gelukkig was Herman klein van stuk.

Het werd een onvergetelijke middag, waarbij Herman en ik steeds stoneder werden, terwijl we het Brabantse landschap doorkruisten. Zagen we ergens een paar fotogenieke koeien of een goed weiland, dan stapten we uit, rookten een blow en gingen aan de slag. Ik denk niet dat ik ooit zoveel gelachen heb tijdens een fotosessie.

(© Gonzo media)
(© Gonzo media)

Herman’s gevoel voor humor wordt terecht geroemd. Hij wist hoe je een verhaal moest vertellen. En hij had een hoop verhalen te vertellen. Voor een ander cannabistijdschrift, EssensiE, verzamelde ik er een paar in een groot interview met als kop ‘Pak mij m’n shit af en ik word een terrorist’. Ik lees een fragment voor, waarin Herman vertelt over zijn eerste kennismaking met cannabis:

“Iedereen kwam zijn hasjiesj kopen in België. Langzaam maar zeker sijpelde dat door naar Nederland. Het begon met wiet, uit de Kongo. Sjef Hermans, de tekstschrijver van Ferre Grignard, was twintig jaar ouder dan wij, tegen de veertig toen. Die zei altijd: ‘van gras kunde goe binnendoen.’ En hij had een chick van negentien, die dan altijd begon te giechelen, dus dat heb ik goed onthouden. Tegen mij zei hij: ‘als je het benauwd hebt, kom je naar Antwerpen, dan rook je van dat spul en dan is het weg.’ Ja, maar dat kan niet, hè! Dat was voor mij echt compleet ongelofelijk. Zo’n astma-crisis duurde twee weken! En ik had alle medicijnen geprobeerd.

Hans Plomp spreekt (© Gonzo media)
Hans Plomp spreekt (© Gonzo media)

Nu weet ik het zelf goed genoeg: in 2737 voor het jaar nul schreef de Chinese keizer Shen Nung het spul reeds voor, tegen astma, reuma en driften, wittewel. Maar goed, toen ik flink dicht zat, ben ik naar Antwerpen gegaan in mijn witte Cadillac. En ik rook een pijpke op de nationale straat, midden in Antwerpen. Het inhaleren deed vreselijk zeer. En ik adem uit… Als je astma hebt, kun je niet ver uit ademen. Doe je dat wel, dan ga je hoesten, dus dat laat je wel uit je kop. Maar ik blíjf uitademen! En Sjef spreekt de historische woorden: ‘wa denkte gaj, da die medicijnmannen in de Kongo zot zèn?’”

Rapper Ludo Vandebroek (© Gonzo media)
Rapper Ludo Vandebroek (© Gonzo media)

Net als Simon Vinkenoog, met wie hij goed bevriend was, was Herman een discipel van de eigen ervaring. En niemands meester, niemands knecht, nog een overeenkomst met Vinkenoog. Allebei hadden ze lak aan dat gruwelijke vaderlandse gezegde: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Door de jaren heen raakte ik bevriend met Herman. Hij liet me zijn homestudio zien en de onvoorstelbare hoeveelheid instrumenten die hij bespeelde, van jachthoorn tot Turkse Saz. En zijn planten natuurlijk, in de kleine achtertuin waar hij zijn TV tussen het groen had gestald. Hij luisterde alleen nog maar BBC world service.

Lucky Fonz III speelt 'Het sleutelgat' van Armand (© Gonzo media)
Lucky Fonz III speelt ‘Het sleutelgat’ van Armand (© Gonzo media)

Avonden lang brachten we door bij zijn Turkse vriend Faruk, die in een zelfgebouwde kas achter zijn huurwoninkje in een Eindhovense achterstandsbuurt wiet kweekte uit vogelzaad. Daarvan wist Faruk vervolgens met alledaagse attributen als een plastic bak en een damespanty hasjiesj van superieure kwaliteit te maken. Ik heb de foto van Herman, trots poserend met een grote bos vogelwiet in Faruk’s achtertuin, tientallen keren voorbij zien komen de afgelopen week.

Liefst drie keer speelde Herman op Cannabis Bevrijdingsdag, het jaarlijkse protestival van het VOC in Amsterdam, in 2010, 2012 en 2013. Hij wilde er zelfs geen reiskostenvergoeding voor hebben. Alle drie de keren triomfeerde hij.

Lucky Fonz III buigt voor de meester (© Gonzo media)
Lucky Fonz III buigt voor de meester (© Gonzo media)

Over de programmering van de achtste Cannabis Bevrijdingsdag, in 2016, staat één ding nu al vast: we zullen een Tribute to Armand brengen, die past bij zijn betekenis voor onze cannabiscultuur.

Het deed me goed om te zien hoe Herman de laatste jaren werd ontdekt door nieuwe generaties, hoe zijn teksten, zijn muziek en zijn mentaliteit jonge collega’s inspireerden. En hoe hij mede daardoor, eindelijk weer de erkenning kreeg die decennia lang vrijwel verdwenen was.

Al in 1974 schreef Herman het nummer Comeback:

Bertus Borgers en The Kik spelen 'Een van hen ben ik' (© Gonzo media)
Bertus Borgers: ‘Een van hen ben ik’ (© Gonzo media)

Eens was ik bekend
daarna een tijdje niks
en toen was ik er zomaar weer
al had ik er niet eens iets
voor gedaan
het overkwam me zomaar
want voor carrière voel ik niks
ik kan niet tegen die sfeer
het simpele leven daar komt het op aan

Wat iedereen van Herman kan leren is blijven geloven in wat je doet, je niet laten ontmoedigen door een mensdom dat graag naar doet. ‘Stug doorgaan met je ding doen, totdat je wordt uitgeluid’ zoals hij zingt in Giglied.

Herman, je was unne mooie mens, zoals we in Brabant zeggen. Het was een voorrecht je te kennen en een eer om je vandaag uit te luiden. Bedankt voor alles en doe Simon de groeten daarboven.”

‘We are the music makers,
And we are the dreamers of dreams,
Wandering by lone sea-breakers
And sitting by desolate streams; –
World-losers and world-forsakers,
On whom the pale moon gleams:
Yet we are the movers and shakers
Of the world for ever, it seems.’
Arthur O’Shaughnessy, 1874

Grand finale: Ben ik te min (© Gonzo media)
Grand finale: Ben ik te min (© Gonzo media)

 

Applaus voor de 'muzikale wijsgeer', in de woorden van Lucky Fonz III (© Gonzo media)
Applaus voor de ‘muzikale wijsgeer’, in de woorden van Lucky Fonz III (© Gonzo media)
Doede de Jong krijgt een foto van Antwan, vriend en roadie van Armand (© Gonzo media)
Doede de Jong krijgt een foto van Antwan, vriend en roadie van Armand (© Gonzo media)
Dave von Raven van The Kik (© Gonzo media)
Dave von Raven van The Kik (© Gonzo media)
Antwan en de leden van The Kik dragen de kist (© Gonzo media)
Antwan en de leden van The Kik dragen de kist (© Gonzo media)
Een laatste applaus (© Gonzo media)
Een laatste applaus (© Gonzo media)

Armands_laatste_show_foto_db_1711

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*