BREEK: volledige vrijspraak voor growshop Plantarium Nijmegen

Belangrijk en positief nieuws uit Arnhem: de rechtbank Gelderland heeft de eigenaar Ed Gerritsen van growshop Plantarium Nijmegen vanochtend volledig vrijgesproken van overtreding van de growshopwet (artikel 11a, Opiumwet). ‘De rechtbank spreekt de Nijmegenaar vrij, omdat hij onderbouwd heeft betoogd dat zijn winkel zich richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft.’

Growshop Plantarium in Nijmegen
Growshop Plantarium in Nijmegen

Het vonnis is een opsteker voor alle growshops die zich uitsluitend richten op de kleine thuisteler. Zij kunnen een eventuele vervolging met vertrouwen tegemoet zien. Voor het Openbaar Ministerie is de uitspraak een nieuwe tegenslag, voor de politiek het bewijs dat deze wet nooit aangenomen had moeten worden.

De politie viel op 26 mei 2015 Plantarium in Nijmegen binnen en nam de halve inventaris in beslag, waaronder zaden -verpakt per drie en vijf stuks- en 800 grinders, die door de dienders als “knipmachines” werden aangemerkt. De officier van justitie eiste op 5 november een onvoorwaardelijkse gevangenisstraf van drie maanden. In zijn laatste woord verklaarde Plantarium eigenaar Ed Gerritsen tijdens de zitting:

Beeld: Omroep Gelderland
Beeld: Omroep Gelderland

‘Nog nooit heb ik één cent zwart geld in of om mijn winkel verdiend. Ik rijd in een Suzuki Alto uit 2002 en ik woon in een sociale huurwoning. Ik zou met gemak de slechtst verdienende georganiseerde misdadiger van Nederland zijn. Ik weiger dan ook te geloven dat de officier van justitie oprecht meent dat mijn handelen, mijn winkel of mijn klanten ook maar iets met georganiseerde misdaad te maken hebben.
Wij strijden met onze winkel voor het recht om kleinschalig iets te kweken wat ik ook mag kopen in de coffeeshop. Basilicum kan ik op de markt kopen, maar ik kan het ook zelf in een potje op mijn balkon kweken. Bier kan ik in overvloed bij de Albert Heijn halen, maar ik mag het ook zelf op kleine schaal brouwen zolang ik hier geen commercieel, professioneel belang bij heb. Kan de officier van justitie, of misschien iemand anders, mij uitleggen wat ik nu wel of niet mag verkopen? De afgelopen maanden heb ik mij suf gepiekerd, me opnieuw verdiept in de debatten, wetgeving en aanwijzingen. Ik kan maar tot één conclusie komen: ik heb op geen enkel moment de wet overtreden. En bij gedegen onderzoek zou naar mijn mening ook justitie tot deze conclusie zijn gekomen.’

Beeld: VOC
Beeld: VOC

De rechter geeft Gerritsen dus op alle fronten gelijk. In een persbericht meldt de rechtbank Gelderland:

​’De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 55-jarige man uit Nijmegen vrijgesproken van overtreding van het growshopverbod.

Het voorhanden hebben en verkopen van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt is vanaf maart van dit jaar strafbaar. Met het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet wil de overheid growshops die zich bezighouden met wietcriminaliteit uitbannen. Op 26 mei 2015 is de politie in het kader van een landelijke actiedag tegen growshops binnengetreden in winkel van de man (genaamd: Plantarium). Daar namen agenten zo´n 3.000 producten in beslag, waaronder koolstoffilters, hennepzaden, groeitenten, flacons groeimiddel en knipbenodigdheden.

Verboden, toegestaan, gedoogd? (© Gonzo media)
Verboden, toegestaan, gedoogd? (© Gonzo media)

Medicinaal gebruik
De eigenaar verklaarde alleen goederen de medicinale gebruiker en de kleinschalige hobbykwekers te hebben verkocht. Volgens hem zijn de in beslag genomen goederen alleen geschikt voor maximaal 5 planten. Uit zijn administratie blijkt niet dat hij deze producten in grote hoeveelheden verkocht. Volgens de officier van justitie worden goederen die Plantarium verkoopt vaak in wietkwekerijen gebruikt. De officier van justitie was -mede gelet op de combinatie van goederen die zijn aangetroffen- wel bewezen dat de goederen een strafbare bestemming hadden. Volgens de officier van justitie was ook bewezen dat de winkeleigenaar hiervan wetenschap had, nu hij door middel van een brief op de hoogte is gesteld van het feit dat de situatie in zijn winkel strafbaar was. De officier van justitie had daarom een celstraf van 3 maanden geëist voor overtreding van artikel 11a van de Opiumwet.

Onderbouwde betoog
De rechtbank spreekt de Nijmegenaar vrij, omdat hij onderbouwd heeft betoogd dat zijn winkel zich richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft. Tegenover deze onderbouwde verklaring van de man is door het Openbaar Ministerie niets gesteld dat deze verklaring betwist. Bovendien schoot het onderzoek in deze zaak volgens de rechtbank op een aantal punten tekort.’

Actieflyer, zomer 2015
Actieflyer, zomer 2015

Het is niet de eerste keer dat het OM grandioos onderuit gaat in een zaak over de growshopwet. Eind juli sprak de rechtbank Breda al een groothandel vrij, waar de politie 49 pallets met producten in beslag had genomen. De rechter oordeelde dat het OM ‘geen enkele concrete aanwijzing naar voren heeft gebracht’ die erop wijst dat de eigenaar had kunnen weten dat de spullen die hij verkocht voor grootschalige cannabisteelt gebruikt zouden worden. Advocaat Menno Buntsma van deze groothandel bereidt een schadeclaim van tienduizenden euro’s voor. Het is nog niet duidelijk of Plantarium ook zo’n claim in gaat dienen.

‘Het recht heeft gezegevierd’, laat Ed Gerritsen in een eerste reactie weten. ‘Ik sta nog te shaken’. Door alle gevolgen van de inval en de rechtszaak is Gerritsen in grote financiële problemen terecht gekomen, meldt Omroep Gelderland. Zo zijn de duizenden in beslag genomen producten vernietigd, in plaats van opgeslagen in afwachting van de uitspraak.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*