Ook in hoger beroep rechterlijk pardon voor bevoorrading coffeeshops The Grass Company

Goed nieuws uit Den Bosch: ook het gerechtshof legt geen straf op voor de voorraad van de Bossche coffeeshops van The Grass Company. De uitspraak komt een dag na het verpletterende Thaise vonnis –103 jaar celstraf– voor Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company. 

Advocaten van Johan van Laarhoven bezoek The Grass Company Den Bosch, zomer 2015 (foto: justiceforjohan.nl)
Advocaten van Johan van Laarhoven bezoeken The Grass Company Den Bosch, zomer 2015 (foto: justiceforjohan.nl)

Justitie eiste twee weken geleden een boete van €50.0000 en een jaar voorwaardelijke celstraf tegen een 52-jarige werknemer die in 2011 werd opgepakt in een opslagplaats van The Grass Company. Het hof in Den Bosch koos echter, net als eerder de rechtbank, voor een rechterlijk pardon. Coffeeshops hebben namelijk een belangrijke maatschappelijke functie en The Grass Company heeft alles keurig op orde, aldus het hof. Fragment uit de samenvatting van het vonnis op Rechtspraak.nl:

Bij zijn oordeel heeft het hof afgewogen of een straf in deze zaak een toegevoegde waarde zou hebben. Daarbij is rekening gehouden met 4 aspecten:

Tilburg's mayor Noordanus and council members visit The Grass Company coffeeshop at Tilburg, Spoorlaan, summer 2011 (© Gonzo media)
De Tilburgse burgemeester Noordanus en raadsleden op werkbezoek bij The Grass Company Tilburg, zomer 2011 (© Gonzo media)

Beide coffeeshops worden gedoogd door de overheid en hebben zich aan de gedoogvoorwaarden gehouden. Daarbij vindt het hof het van belang dat een coffeeshop binnen het Nederlandse softdrugsbeleid een maatschappelijke functie heeft gekregen.
De bedrijfsvoering van beide coffeeshops was transparant en op orde: er was een administratie van de bevoorrading, er waren arbeidsovereenkomsten voor medewerkers, onder wie de verdachte, en over het loon werd belasting afgedragen.
De omvang van de voorraad die bij verdachte werd aangetroffen stond gelijk aan de omzet van 2,5 dag, hetgeen bescheiden en alleszins acceptabel is te achten.
Er was geen sprake van straat- of groothandel.

Alles afwegende, vindt het hof dat er in het geval van de verdachte sprake is van strafbare feiten die direct voortkomen uit de bonafide bedrijfsvoering van de gedoogde coffeeshops. Dat kleurt de feiten dusdanig dat het hof de verdachte geen straf oplegt en het rechterlijk pardon toepast.” (klik hier voor het volledige vonnis)

De uitspraak past in een hele reeks vonnissen van rechtbanken en gerechtshoven waarbij geen straf wordt opgelegd voor het overtreden van de toegestane handelsvoorraad (500 gram).

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

Het barbaarse vonnis van de Thaise rechtbank voor Grass Company oprichter Johan van Laarhoven geeft de overwinning in Den Bosch een wrange bijsmaak. Het Hof bevestigt wat Johan’s advocaten in Bangkok aanvoerden: dat hij zijn geld heeft verdiend met coffeeshops die zich aan alle regels van het gedoogbeleid hielden, met een transparante en fiscaal verantwoorde bedrijfsvoering. Zoals advocaat Sidney Smeets vandaag tweette: “Het arrest van het Hof Den Bosch bevestigt vooral dat het Openbaar Ministerie in Nederland geen zaak heeft omdat The Grass Company een net bedrijf is.”

Voor meer informatie over Johan van Laarhoven en de campagne Justice for Johan: www.justiceforjohan.nl

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*