Tilburgse coffeeshop pionier Johan van Laarhoven krijgt in Thailand 103 jaar celstraf

Coffeeshop pionier Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company, is vanochtend door de rechtbank in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel, waarvan hij er zeker twintig uit zal moeten zitten. Zijn echtgenote Tukta kreeg 68 jaar, waarvan ze er twaalf uit moet zitten. ENGLISH VERSION: CLICK HERE

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

Volgens de Thaise rechters heeft Van Laarhoven zich schuldig gemaakt aan het witwassen van miljoenen euro’s die hij met vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg heeft verdiend. Johan’s broer Frans zei in een eerste reactie tegen Omroep Brabant:

“De wereld zakt onder je voeten vandaan. In de eerste plaats, wij blijven erbij: Johan is onschuldig. Over al het geld dat hij in Thailand geïnvesteerd heeft, met de beste bedoelingen, om te investeren in een land waar zijn hart lag, is hier in Nederland gewoon keurig belasting betaald. Onze accountants, onze fiscalisten hebben dat ook aangetoond. Op het moment dat je het vonnis hoort, dan geloof je het niet. Je denkt: dit kan niet. De wereld houdt even op.” “Het ergste is nog dat de Thaise rechter vannacht in zijn oordeel aangaf dat er eigenlijk geen bewijs is in Thailand dat Johan iets misdaan heeft. In Thailand heeft hij geïnvesteerd en dat geld heeft hij overgeboekt van diverse rekeningen. En dan toch deze celstraf krijgen… ik ben er nog niet van bekomen.”

Johan's broer Frans van Laarhoven
Johan’s broer Frans van Laarhoven

In een interview met NRC/Handelsblad legde Frans vanochtend de vinger op de zere plek: “Het is schandalig dat de Thaise rechtbank op geen enkele manier rekening heeft gehouden met al het bewijsmateriaal dat onze advocaten hebben ingebracht. Daaruit blijkt dat over elke euro die in de coffeeshops in Nederland is verdiend keurig belasting is betaald. Hij kon in Nederland niet strafrechtelijk worden aangepakt en daarom is hij nu verkapt uitgeleverd aan Thailand. Mijn broer voelt zich ontzettend in de steek gelaten door de Nederlandse politiek en de media.”

Sidney Smeets, een van Johan’s advocaten, reageerde via Twitter:

Smeets’ collega Tim Vis, verklaarde tegen de Telegraaf dat de strijd nog niet is gestreden:

Johan en zijn echtgenote Tukta in betere tijden (Foto: www.justiceforjohan.nl)
Johan en zijn echtgenote Tukta in betere tijden (Foto: www.justiceforjohan.nl)

“Dit is vreselijk nieuws voor Johan van Laarhoven, zijn gezin en zijn familie. Maar hoewel de uitspraak te betreuren valt, is het pleit niet beslecht. Van het begin af aan heeft de verdediging aangegeven dat Thailand niet de plek is deze zaak te behandelen. Van Laarhoven werd door het dubieuze en rancuneuze handelen van het Nederlandse Openbaar Ministerie overgeleverd aan een rechter die niet voldoende in staat is gebleken het gedrocht van het Nederlandse gedoogbeleid te beoordelen. Dat blijkt ook uit de vragen die de rechter zelfs bij het voorlezen van het vonnis nog stelde.” Over een hoger beroep moet nog besloten worden, aldus Vis. “Wij zullen ons in nauw overleg met de Thaise advocaten beraden op hoger beroep of een overdracht van straftenuitvoerlegging. Wij zien de Nederlandse strafzaak met vertrouwen tegemoet, het openbaar ministerie zal zich voor deze Thaise ontwikkeling voor de Nederlandse rechter moeten verantwoorden.”

Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort
Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort

Hoofdofficier van justitie in Breda Charles van der Voort noemt het barbaarse vonnis in NRC/Handelsblad “een volstrekt begrijpelijke” uitspraak. Van der Voort: “Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten.” Van der Voort zegt “blij” te zijn met de samenwerking met de Thaise collega’s. “Van Laarhoven is veroordeeld conform de afspraken over het witwassen van drugsgelden voor zover zich dat in Thailand heeft afgespeeld en dus niet voor drugshandel. Wij voltooien het onderzoek naar witwassen dat in Nederland gebeurde en zullen daarbij rekening houden met de straf die hem nu al in Thailand is opgelegd.”

Het VOC blijft zich inzetten voor een eerlijke rechtsgang voor Johan van Laarhoven in eigen land en zijn onmiddellijke terugkeer naar Nederland. Op de website www.justiceforjohan.nl vind je uitgebreide informatie over de zaak Van Laarhoven en de campagne Justice for Johan.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*