Gerard Spong: Nederland stuurde aan op proces Johan van Laarhoven

In een interview met BNR heeft Gerard Spong, een van de advocaten van coffeeshop pionier Johan van Laarhoven, gezegd dat Nederland niet heeft bemiddeld in de zaak Van Laarhoven, maar juist heeft “aangestuurd” op dit proces. “En dat nemen wij het Openbaar Ministerie zeer kwalijk. Daar zijn enorm veel brieven, emails en stukken over, dat de Nederlandse officier van justitie aan de Thaise autoriteiten heeft gevraagd om een onderzoek te beginnen. En dat heeft geresulteerd in deze strafzaak.”

Spong en collega's Suprawat Jaismut, Tim Vis en Sidney Smeets bezoeken The Grass Company Spoorlaan in Tilburg, zomer 2015 (beeld: www.justiceforjohan.nl)
Spong en collega’s Suprawat Jaismut, Tim Vis en Sidney Smeets bezoeken The Grass Company Spoorlaan in Tilburg, zomer 2015 (beeld: www.justiceforjohan.nl)

Johan van Laarhoven werd vanochtend in Bangkok veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar, waarvan hij er twintig uit moet zitten, zijn vrouw Tukta tot 68 jaar, waarvan ze er twaalf moet uitzitten. Transcript van het interview met Gerard Spong op BNR Nieuwsradio over het vonnis vandaag:

BNR: “Teleurgesteld?”
Spong: “Uiteraard. Dit is natuurlijk vreselijk, vreselijk nieuws. We hadden natuurlijk wel rekening gehouden met een veroordeling, maar je weet het maar nooit. Maar dat het zo heftig zou uitpakken, dat was toch wel even schrikken.”

BNR: “En hoe nu verder?”
“Hij heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, dat is een mogelijkheid. We bestuderen ook de mogelijkheid om de Nederlandse regering te vragen om aan te dringen op de overdracht van tenuitvoerlegging van zijn vonnis. Punt daarvoor is dat dan vereist is dat hij geen hoger beroep instelt en dan moet er dus sprake zijn van een onherroepelijk vonnis. En wij hebben ook nog niet duidelijk voor de geest hoeveel van die gevangenisstraf hij volgens de Thaise autoriteiten dan moet hebben uitgezeten. Dat is heel onduidelijk in het verdrag. Dus daar zijn we over aan het studeren.”

BNR: “En als u kijkt naar eventueel naar Nederland overdragen? Want het informatie opvragen door het Nederlandse Openbaar Ministerie noemde u eerder een grote blunder. Heeft Nederland bemiddeld eigenlijk, in dit proces?”

www.justiceforjohan.nl
www.justiceforjohan.nl

Spong: “Nee, Nederland heeft juist aangestuurd op dit proces. En dat nemen wij het Openbaar Ministerie zeer kwalijk. Daar zijn enorm veel brieven, emails en stukken over, dat de Nederlandse officier van justitie, die heeft aan de Thaise autoriteiten gevraagd om een onderzoek te beginnen. En dat heeft geresulteerd in deze strafzaak.”

BNR: “Is hij nou uiteindelijk veroordeeld omdat ze zeggen: dat geld is met drugs verkregen en dus geen goed geld in Thailand?”
Spong: “Ja, kort door de bocht wel. Die man heeft zijn geld hier verdiend met gedoogde coffeeshops. Dat heeft hij gedeeltelijk geïnvesteerd in Thailand, in Thais onroerend goed. Maar het is, hoe je het ook wendt of keert, geld dat hier via de gedoogde coffeeshophandel is verdiend. Dus daar zit niks crimineels aan. Het zijn gedoogde coffeeshops waar de Nederlandse autoriteiten steeds vergunningen voor hebben verleend, tien, twaalf, vijftien jaar lang.”

Johan en Tukta, zomer 2013 (foto: www.justiceforjohan.nl)
Johan en Tukta, zomer 2013 (foto: www.justiceforjohan.nl)

BNR: “Binnen hoeveel tijd moet u tot uw verdere strategie komen, u zei: we hebben drie mogelijkheden, wanneer moet u ongeveer weten wanneer u wat doet?
Spong: “Wij zullen dat toch binnen of week twee, drie wel moeten beslissen.”

Meer informatie over de zaak van Laarhoven en de campagne Justice for Johan: www.justiceforjohan.nl

Zie ook: 103 jaar cel voor Johan van Laarhoven, RollingStoned, 10 november 2015

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*