VOC lanceert campagne Justice for Johan

Deze week gaat de campagne ‘Justice for Johan‘ van start. Doel van de campagne en gelijknamige website is aandacht vragen voor het lot van de Tilburgse coffeeshoppionier Johan van Laarhoven, die sinds juli 2014 onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zit in Thailand. Op 10 november wijst de rechtbank in Bangkok vonnis. ENGLISH: CLICK HERE

www.justiceforjohan.nl

 

De campagne is een initiatief van het VOC en wordt ondersteund door verschillende organisaties op het gebied van cannabis en drugsbeleid (zie hieronder). Op de website justiceforjohan.nl wordt de zaak uit de doeken gedaan, inclusief de ronduit dubieuze rol van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Naast een reconstructie, video’s en media artikelen bevat de website oproepen om brieven te sturen naar Johan van Laarhoven, de Nederlandse ambassadeur in Thailand en minister van buitenlandse zaken Bert Koenders.

Van Laarhoven heeft een grote bijdrage geleverd aan de cannabiscultuur in Nederland. In 1982 startte hij de eerste openlijke coffeeshop van Zuid Nederland, Ochtendgloren, in Tilburg. Deze bescheiden shop groeide uit tot een keten, The Grass Company, met twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch.

De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)
De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

De coffeeshops van The Grass Company zijn regelmatig bezocht door delegaties van politici, politie en ambtenaren als voorbeeld van modern ondernemerschap in de cannabisbranche. Net als TGC Trading, groothandel in rokersbenodigdheden, bieden de TGC coffeeshops legaal werk aan tientallen mensen.

Wie zich verdiept in de zaak kan niet anders concluderen dan dat het Openbaar Ministerie onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld. Met rampzalige gevolgen voor Van Laarhoven, zijn vrouw Toekta en zijn familie. In de woorden van zijn advocaat Gerard Spong: “Het Nederlandse OM heeft na een uiterst onzorgvuldige rechtshulpoperatie die de term koehandel alleszins verdient de huid van Johan, in ruil voor wat informatie verstrekt aan een Openbaar Ministerie in een dictatoriaal regime, verkwanseld.” Resultaat is dat Van Laarhoven nu al anderhalf jaar weg kwijnt in de Bangkok Remand Prison, met vijftig man in een hok van veertig vierkante meter.

Als slaapplek: een rubbermatje, op de vloer. Medegedetineerden met aids, open tbc. Een bajesklant die overlijdt en dagen blijft liggen. De hitte, de stank, het varkensvoer. Van Laarhoven zelf met ernstige gezondheidsproblemen: een operatie aan de galblaas, diabetes.‘ (citaat uit Mannen Magazine, augustus 2015)

Johan van Laarhoven in zijn cel (eigen foto, eerder verschenen in NRC)
Johan van Laarhoven in zijn cel (eigen foto, eerder verschenen in NRC)

Een paar maanden voor de arrestatie van Van Laarhoven en zijn echtgenote nam een militaire junta de macht over in Thailand, wat een rechtvaardige rechtsgang onmogelijk maakt. Net als elke Nederlandse staatsburger heeft Johan van Laarhoven recht op een eerlijk proces, in eigen land. Het is aan het Nederlandse OM te wijten dat hij in Thailand is gearresteerd.

Met de campagne Justice for Johan vraagt het VOC aandacht voor zijn zaak en vragen we de Nederlandse overheid actief mee te werken aan onmiddellijke repatriëring en een eerlijk proces in ons land.

Organisaties die de campagne Justice for Johan ondersteunen:

Encod (Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid)
MDHG (Belangenvereniging Druggebruikers)
PCN
(Platform Cannabisondernemingen Nederland)
RollingStoned.nl
Stichting Drugsbeleid
Stichting Legalize!
Stichting PGMC (Patiënten Groep Medicinale Cannabisgebruikers)
Stichting Sativa
THC (Team Haarlemse Coffeeshopondernemers)
The Stoned Society

Reconstructie zaak Johan van Laarhoven door Omroep Brabant:

Comments (3)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*