Hof: Doede de Jong schuldig zonder strafoplegging

Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong is vanmiddag door het Hof Leeuwarden schuldig verklaard zonder strafoplegging, volgens artikel 9a. ‘Doede en Kicky ontzettend blij met uitspraak. Veel tranen in de zaal. Nu nog wel de vraag of hij ‘winst’ moet terugbetalen’, tweette wetenschapsjournalist Thijs Roes zojuist vanuit de rechtszaal.

Doede hoort het vonnis aan, Leeuwarden 29 oktober 2015 (Foto: Cannabis Kieswijzer)
Doede hoort het vonnis aan, Leeuwarden 29 oktober 2015 (Foto: Cannabis Kieswijzer)

Na de opnieuw massaal bezochte zitting op 15 oktober hield cannabisminnend Nederland vandaag de adem in voor het vonnis, dat vanaf half twee werd voorgelezen. Dat vonnis stelde niet teleur: het hof verklaarde Doede schuldig, maar oordeelde dat hij geen straf verdient. Het Hof gebruikt hiervoor, net als eerder de rechtbank in de zaak tegen ‘modeltelers’ John en Ines artikel 9a van het Wetboek van Strafrecht (‘Indien de rechter dit raadzaam acht in verband met de geringe ernst van het feit, de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder het feit is begaan, dan wel die zich nadien hebben voorgedaan, kan hij in het vonnis bepalen dat geen straf of maatregel zal worden opgelegd’). Klik hier voor het hele vonnis

Over de toepassing van artikel 9a schrijven de rechters in hun vonnis:

“Het hof stelt vast dat verdachte eerder, in december 2010, wegens overtreding van de Opiumwet is veroordeeld. Dat de in 2010 aanhangige strafprocedure en de daarop volgende veroordeling (die overigens eerst in 2012 onherroepelijk is geworden) hem niet heeft weerhouden de onderhavige strafbare feiten te plegen valt te verklaren doordat verdachte een principieel voorvechter is van de legalisering dan wel de regulering van de teelt van hennep en hij geen andere mogelijkheden ziet dan via rechterlijke uitspraken de door hem gewenste situatie te bewerkstelligen.
Het is vanuit deze achtergrond dat de feiten zijn gepleegd. De feiten vallen niet op één lijn te stellen met de teelt van hennep in hennepkwekerijen zoals die veelvuldig aan het hof worden voorgelegd.

Doede bij een VOC vergadering in Zwolle, februari 2012 (© Gonzo media)
Doede bij een VOC vergadering in Zwolle, februari 2012 (© Gonzo media)

Verdachte heeft de hennep geteeld in de open lucht, heeft voor de teelt slechts gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon en heeft biologische middelen gebruikt ter bescherming van de hennepplanten. Van brandgevaar is geen sprake geweest, evenmin van diefstal van elektriciteit. Verdachte heeft zich niet begeven in het criminele circuit dat zich bezig houdt met de kweek van hennep.
Het hof acht voorts aannemelijk dat de door verdachte geproduceerde wiet, wat de voor de gezondheid schadelijke effecten betreft, van betere kwaliteit is dan de wiet die afkomstig is van de gebruikelijke hennepkwekerijen. Voorts heeft de verdachte uitsluitend geleverd aan een gedoogde coffeeshop.
Verder heeft het hof de indruk gekregen dat verdachte de feiten niet heeft gepleegd om er zelf rijker van te worden. Een en ander brengt mee dat voor toepassing van de door de zittende magistratuur wel gehanteerde oriëntatiepunten hennepteelt in deze zaak geen grond kan worden gevonden.
Na de laatste inval is verdachte -behoudens het telen van een hoeveelheid voor eigen gebruik- gestopt met het telen van hennep. Verdachte heeft niet meer de (financiële) mogelijkheden om dat te doen. Verder heeft verdachte problemen met zijn gezondheid ondervonden na de laatste inval.
Al deze omstandigheden in aanmerking genomen brengen het hof tot het oordeel te bepalen dat verdachte geen straf of maatregel wordt opgelegd.”

Het VOC feliciteert Doede met deze heuglijke uitkomst. Wat nog rest is de torenhoge ontnemingsvordering, die in een aparte zaak wordt behandeld. Laten we hopen dat ook in die zaak het gezond verstand zal zegevieren.

 

Comments (8)

 • Peter Lunk 29/10/2015 at 2:54 pm Reply

  Als de rechter zegt : “Zonder Strafoplegging”dan lijkt mij dat ook de geiste terugbetaling (immers ook een straf) ook vervalt hiermee ?
  of ?

 • ©RMP 29/10/2015 at 2:55 pm Reply

  Van harte gefeliciteerd met deze uitspraak!

 • lott 29/10/2015 at 3:52 pm Reply

  haaa, juriprudentie,
  …gefeliciteerd met de uitspraak, ga zo voort m’n vriend, heb het goed en geniet van de wiet!

 • hanspy 29/10/2015 at 5:34 pm Reply

  Deze uitspraak en special dit stuk ”Verder heeft het hof de indruk gekregen dat verdachte de feiten niet heeft gepleegd om er zelf rijker van te worden.” geeft goede hoop voor toekomstige uitspraak mbt de torenhoge ontnemingsvordering.

  Verder veel sterkte Doede en success met vervolg.

 • Martijn 30/10/2015 at 2:44 pm Reply

  Gefeliciteerd met deze uitspraak en veel succes toegewenst in de toekomst!

 • Hen Derksen 30/10/2015 at 4:17 pm Reply

  Hartelijk gefeilicteerd eindelijk gegerchtigheid. Hopelijk laten ze jullie nu met rust.

 • Alex Albertus 30/10/2015 at 9:59 pm Reply

  Geweldig nieuws!

 • Lente 01/11/2015 at 3:47 pm Reply

  Beste Doede de Jong,

  Wij hebben meegeleefd, en feliciteren u dat u zonder strafoplegging naar huis kon.
  Wat een geweldige rede hield u! en hulde aan advocatenburo Anker en Anker.
  U heeft samen met uw vrouw zoveel geleden in deze jarenlange strijd, en bent zo dapper, terwijl u niets misdaan heeft, en alleen opkomt voor de legalisering van de onmisbare geweldige plant Cannabis.

  Ik ben, net als zeer vele anderen, medisch Cannabis gebruikster, en zou al lang niet meer in dit leven zijn, zonder deze geweldige geneeskrachtige plant.
  Cannabis wordt op allerlei manieren gebruikt, zowel bij lichamelijke als psychische kwalen, over de gehele wereld.
  Cannabis helpt mens en dier in het gevecht tegen zoveel ziekten.
  En helpt o.a. tegen stress en slapeloosheid, je kunt aan deze lijst honderden kwalen toevoegen.

  Cannabis hoort vrij te zijn, het is een Geluksplant een Wonderplant, zo veelzijdig.

  Mensen en dieren behoren gebruik te kunnen maken van geneeskrachtige planten, zonder bang te zijn voor vervolging, straffen, werk kwijt raken, dakloos worden enz.enz.

  U bent zelf ernstig ziek, en strijd ongelooflijk door voor Legalisering bevrijding van Cannabis.
  U bent echt een held.

  Beste mensen, help Doede de Jong en zijn vrouw, doneer geld, sta achter ze, maak het bekend, overal, vertel en schrijf of mail er over.

  Wij vragen de rechters om moedig te zijn en in de komende ontnemingszaak, waarin Doede en zijn vrouw hun huis dreigen kwijt te raken, geen straf op te leggen.
  Zij strijden uitsluitend voor de bevrijding van onze onmisbare geweldige plant Cannabis en het recht te hebben er in vrijheid gebruik van te mogen maken.

  Lente en familie.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*