Kom 15 oktober naar Leeuwarden voor Hoger Beroep Doede de Jong

Het VOC roept alle cannabisliefhebbers op om donderdag 15 oktober naar Leeuwarden te komen voor het hoger beroep tegen biologisch wietkweker en VOC’er Doede de Jong. 

Beeld: Baerveldt Vormgeving
Beeld: Baerveldt Vormgeving

Doede werd op 25 april 2014 veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf, honderd uur werkstraf en een ontnemingsvordering van €233.282,60. Dit bedrag is gebaseerd op schattingen, aannames en extrapolaties, die geen enkel recht doen aan de werkelijkheid. Als de vordering definitief wordt raken Doede en zijn vrouw Kicky de boerderij kwijt waar ze al 45 jaar wonen en hun drie kinderen hebben opgevoed. Na het onverwacht harde vonnis tweette BNN verslaggever Jelte Sondij: ‘Deze mensen zijn zojuist kapot gemaakt voor het telen van wietplantjes’.

Het VOC ziet het hoger beroep dat donderdag 15 oktober dient bij het gerechtshof Leeuwarden als een mogelijke mijlpaal in het bereiken van een zinnig overheidsbeleid inzake de ‘paradox van de achterdeur’.

Beeld: Baerveldt Vormgeving
Beeld: Baerveldt Vormgeving

Als het Hof de ontwikkeling volgt van andere recente jurisprudentie zou het kunnen concluderen dat bonafide, transparant werkende, relatief kleine kwekers, die niet gericht zijn op superwinsten maar op het afleveren van een redelijk geprijsd en betrouwbaar product, weliswaar volgens de wet strafbaar zijn, maar geen straf krijgen opgelegd. Volgens rechtelijke uitspraken is het te wijten aan het tegenstrijdige overheidsbeleid ten aan zien van cannabis, dat dit soort zaken überhaupt voor de rechter komt.

Het VOC hoopt op ruime aandacht van pers en publiek voor deze zitting; vanochtend is een persbericht naar een groot aantal media verstuurd. De honderden miljoenen verslindende hennepjacht moet stoppen. Nieuwe wetgeving als gevolg van jurisprudentie kan daartoe een stap vormen.

Beeld: Nieuw Amsterdam
Beeld: Nieuw Amsterdam

De vraag is waarom justitie juist Doede, die transparant, veilig en zonder overlast kweekt, zo keihard aanpakt. Het recent verschenen boek ‘De wietindustrie‘ van Nicole Maalsté en Michel Panhuysen geeft een -verontrustend- antwoord op die vraag.

In het hoofdstuk ‘Beeldenstorm’ wordt politie-onderzoeker Edgar van der Torre geciteerd. Hij ‘houdt de aanwezigen op een politiecongres in 2013 voor dat woordvoerders van de wietindustrie die goed overkomen in de media een gevaar vormen voor de beeldvorming. ‘Zij zorgen ervoor dat de politieacties in een negatief daglicht worden geplaatst’. Als voorbeeld noemt hij de Maastrichtse coffeeshopondernemer Marc Josemans (…) Een andere spreekbuis van de wietindustrie die veelvuldig in de media verschijnt is de ideële kweker Doede de Jong.

Sinds de documentaire ‘Nederwiet‘ (2011) is Doede de bekendste wietkweker van ons land. Zijn strijd tegen het cannabisverbod duurt echter al veel langer. Sinds de vroege jaren tachtig kweekt hij biologische wiet. Hij bouwde een kas bij zijn boerderij, maar gebruikt alleen zonlicht, nooit lampen. Anders dan zijn duizenden ondergrondse collega’s, heeft Doede altijd open kaart gespeeld. Met de buurt, de media én de overheid.

Beeld: Baerveldt Vormgeving
Beeld: Baerveldt Vormgeving

In ‘De wietindustrie‘ schrijven Maalsté en Panhuysen: ‘Door zijn rol in de documentaire krijgt De Jong een cultstatus in de wereld van het cannabisactivisme. Justitie lijkt not amused en grijpt opnieuw in. In januari 2012 krijgen we weer een telefoontje van de Friese kweker. Hij zit er doorheen. De Jong is de zomer daarvoor geopereerd aan nierkanker en heeft dat ternauwernood overleefd. In het najaar vindt de politie vijftien wietplanten bij hem. En vlak voor de kerst krijgt hij het bericht dat het Openbaar Ministerie een half miljoen euro van hem eist.

Justitie heeft de hennepactivist op de knieën gekregen,’ concluderen de auteurs. ‘Terugkijkend op het ‘dossier De Jong’ vragen we ons af waarom juist hij zo hard is aangepakt. Hij is toch niet de grote crimineel naar wie justitie op jacht is? Bij het gedoogbeleid lijken een paar ongeschreven regels te horen. Een van die spelregels is dat je je gedeisd houdt als je wordt gedoogd. Je moet als coffeeshop of kweker vooral niet alle aandacht op je vestigen. De Jong stelt zich te provocerend op. Hij blijft hennepplanten kweken en is daar heel open over tegen de buitenwereld, terwijl justitie er alles aan doet om het kweken van wiet in een kwaad daglicht te stellen.

Doede spreekt op de zevende Cannabis Bevrijdingsdag, 14 juni 2015 (Foto: Rob Tuinstra)
Doede spreekt op de 7e Cannabis Bevrijdingsdag (Foto: Rob Tuinstra)

Doede de Jong vecht voor het recht op zelfbeschikking en tegen het hypocriete Nederlandse beleid, waarbij cannabis in coffeeshops wordt verkocht, maar elke vorm van teelt verboden is. Vanaf het eerste Cannabis Tribunaal (2008) is Doede actief voor de stichting VOC en hij sprak drie keer op Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Het VOC roept iedereen op om donderdag 15 oktober naar het gerechtshof in Leeuwarden (Wilhelminaplein 1, vanaf 14.30 uur) te komen om Doede te steunen. Na afloop komen we bijeen in coffeeshop De Os, Korfmakersstraat 2, Leeuwarden.

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*