Wat vrijheid! Doede de Jong over drugscontroles bij veerboot Harlingen

In een nieuw opiniestuk veegt Doede de Jong, Nederlands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur, de vloer aan met de drugscontroles bij de veerboot in Harlingen. ‘Wederom een weinig verheffende vertoning. Geüniformeerde mensen die burgers hun gedroogde bloemen afpakken.’

Wat vrijheid!

Het is al bijna traditie geworden. De jaarlijkse drugscontrole bij de veerboot in Harlingen.

   .
‘Gaat de politie binnenkort, met hun drugshonden, op alle stations patrouilleren?’

Onder het mom van drugsbestrijding wordt hier de onaangenaam verraste vakantiegangers, door de politie met hun drugshonden, hun wiet, die misschien wel in een Harlinger coffeeshop gekocht is, afhandig gemaakt.

Wat heeft het voor zin om vredelievende mensen, op basis van een moreel oordeel, hun vakantie te frustreren? Het is pure onderdrukking.

Wederom een weinig verheffende vertoning. Geüniformeerde mensen die burgers hun gedroogde bloemen afpakken. Waarin een klein land groot kan zijn!

‘’Ze willen het dealen en de overlast aanpakken’’. Wat een farce!

Doede spreekt op de zevende Cannabis Bevrijdingsdag, 14 juni 2015 (Foto: Rob Tuinstra)
Doede spreekt op de zevende Cannabis Bevrijdingsdag, 14 juni 2015 (Foto: Rob Tuinstra)

Wiet wordt toch legaal verkocht in coffeeshops, waar de staat belasting op heft. Hoe kan het dan verboden zijn?

Deze zogenaamde overlast, veelal veroorzaakt door alcohol zuipende jeugd, los je blijkbaar op door mensen in Harlingen hun wiet af te pakken. De logica hiervan ontgaat mij volledig.

Temeer daar alle drugsgebruik tezamen slechts een marginaal verschijnsel ten opzichte van de alcoholproblematiek is en desondanks onevenredig veel aandacht krijgt. Waarom is dit?

En is Terschelling niet gewoon een Nederlandse gemeente?

(Foto: Rob Tuinstra)
(Foto: Rob Tuinstra)

Gaat dit geld verslindende circus zich binnenkort soms ook verplaatsen naar andere veerboothavens en gaat de politie binnenkort, met hun drugshonden, op alle stations patrouilleren?

Terwijl ruim 70% van de bevolking voor legalisering van wiet is, gaat het O.M. ten koste van consument, kweker en de samenleving onverdroten door met hun dure, repressieve, contraproductieve symboolpolitiek.

De volksgezondheid, kwalitatief slechte wiet, gaat ondertussen door het riool. Er is totaal geen controle op.

Ter illustratie: van met lood vervuilde wiet (meer gewicht verkregen middels loodbemesting) die verkocht wordt, kun je longemfyseem krijgen. Alles voor het geld!

Globaal treedt alom een liberalisering op.

In Amerika zijn 23 staten waar op medicinale basis wiet wordt verstrekt en zijn vijf staten waar wiet gelegaliseerd is. Verscheidene staten staan hiervoor op de nominatie.

CBD2015_1627_Speech_Doede_de_Jong_foto_Rob_Tuinstra_047
(Foto: Rob Tuinstra)

Maar in een land, waar het nummer “Drank en drugs” al drie weken nummer 1 staat en al veertig jaar coffeeshops zijn, heeft de overheid blijkbaar nog steeds niet door, dat de overgrote meerderheid van de bevolking wietbestrijding niet meer van deze tijd vindt.

Het is de hoogste tijd, in het belang van de samenleving, om oplossingsgericht te gaan denken.

Verstandig is het om de materie onder te brengen bij V.W.S., goede objectieve voorlichting te geven en het recht op zelfbeschikking te respecteren.

Legaliseer de bloemen van de hennepplant!

Doede J. de Jong 
Biologische wietkweker

STEUN HET VOC IN DE
STRIJD VOOR BETER
CANNABISBELEID:
KLIK HIER

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*