Wie komt er op voor Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company?

  • SHARE:
  • Tweet this

April 29th, 2015 | 15:01
Door webmaster

In zijn wekelijkse column op de website RollingStoned.nl vraagt VOC secretaris en woordvoerder Derrick Bergman aandacht voor het droeve lot van The Grass Company oprichter Johan van Laarhoven, die al ruim negen maanden onder erbarmelijke omstandigheden vast zit in een overvolle Thaise cel. Zonder aanklacht.

(deze column verscheen eerder op RollingStoned.nl)

Free Johan van Laarhoven!

Johan van Laarhoven in zijn cel (eigen foto, eerder verschenen in NRC)

Johan van Laarhoven in zijn cel in de Bangkok Remand Prison (eigen foto, eerder verschenen in NRC)

280 dagen zit Johan van Laarhoven nu opgesloten in de Bangkok Remand Prison in Thailand, met 50 andere gedetineerden in één cel. Met dank aan het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat de Thai een ‘verzoek om informatie’ stuurde over de oprichter van The Grass Company en zijn vrouw. Het is schokkend hoe weinig aandacht er in Nederland is voor dit schandaal.

Ik heb Van Laarhoven maar één keer lang gesproken. In Tilburg uiteraard, zíjn stad, waar hij in 1981 begon met het verkopen van hasj, in de kelder van koffiehuis Le Copain. De twee oudere dames die het koffiehuis bestierden vonden het geen probleem. Johan van Laarhoven is in alles een self made man, een vrije jongen die zijn hele leven kansen heeft gepakt toen die zich voor deden.

Zo bouwde hij in dertig jaar een klein imperium op: The Grass Company. Anno 2015 zijn er twee TGC coffeeshops in Den Bosch en twee in Tilburg, waar ook het hoofdkantoor van TGC Trading, groothandel in rokersbenodigdheden, is gevestigd. Bekend van de Flamez en Greengo vloei en de rokersmerchandise van New Kids Nitro, om maar iets te noemen.

De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

De arrestatie in Pattaya op 23 juli 2014

De arrestatie in Pattaya op 23 juli 2014

Het vlaggenschip, ‘mène stève pik’ zoals Johan zelf zei, is zonder twijfel The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg, op loopafstand van het station. Het is voor zover ik weet de enige coffeeshop in Nederland waar je fatsoenlijk kunt eten. Dus geen tosti’s of Cup a soup, maar een serieuze menukaart en een professionele keuken. Qua formaat, inrichting en aanbod hoort deze coffeeshop bij de allerbeste van Nederland.

Zelf verkaste Van Laarhoven in 2008 naar Thailand, zoals wel meer Nederwiet-pioniers. In een groot artikel over zijn zaak schreef NRC/Handelsblad eind januari: ‘Zeker tien Nederlandse coffeeshophouders zijn actief in Thailand. Onder hen de founding fathers van de coffeeshop zoals Henk de Vries (The Bulldog) uit Amsterdam en Ben Dronkers (Sensi Smile) uit Rotterdam.’

In 2011 verkocht Van Laarhoven zijn aandelen in The Grass Company. In datzelfde jaar startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar het bedrijf. Dat onderzoek heeft inmiddels geleid tot mega-invallen bij TGC trading, de eerste in mei 2013 met 150 man en de tweede, juli 2014, zelfs met 210 ambtenaren. Van politieagenten en belastinginspecteurs tot brandweerlui en de Explosieven Opruimingsdienst. Het resultaat is na vier jaar nul komma niks. Er is zelfs nog geen aanklacht.

Was het uit frustratie hierover dat de in Bangkok gestationeerde Nederlandse ‘drugs liaison officer‘ Ben Olde Engberink op 14 juli 2014 een brief stuurde aan de Thaise procureur-generaal Trakul Winitnaiyapak, met een ‘request to initiate a criminal case‘ tegen Van Laarhoven en zijn Thaise echtgenote? Een brief waarin hij fijntjes meldde dat zij ervan worden verdacht samen een ‘transnational criminal organisation‘ te runnen, die drugswinsten naar Thailand sluist?

The Grass Company, Spoorlaan, Tilburg (© Gonzo media)

The Grass Company, Spoorlaan, Tilburg (© Gonzo media)

De brief had in elk geval snel resultaat: op 23 juli 2014 valt de politie met veel machtsvertoon Van Laarhoven’s villa in Pattaya binnen en arresteert de ‘Nederlandse drugsbaron’ en zijn vrouw. De actie is grotendeels als breaking news op de Thaise tv te volgen. Het is precies het soort verhaal waarmee de Thaise junta de aandacht af kan leiden van de échte problemen in het land.

Sindsdien slijt deze succesvolle Nederlandse ondernemer zijn dagen op een rubberen matje in een kale cel met vijftig man. Toen een van zijn celgenoten overleed, lieten de bewakers het lichaam twintig uur in de cel liggen. Zijn gezondheid gaat met de week achteruit.

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken TGC Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken TGC Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

In het NRC artikel zegt Van Laarhoven: ‘Dit is de dank van Holland voor 35 jaar hard pezen. Ze pakken me alles af. In Nederland wordt een coffeeshophouder geen dag in voorarrest gehouden terwijl ik zit weg te rotten in een Thaise gevangenis. En ook mijn vrouwtje die niks met de zaken te maken heeft.’

Als ik weer eens een Nederlandse politicus hoor vertellen hoe vreselijk het is dat Indonesië mensen per vuurpeloton executeert wegens ‘drugs misdaden’, dan denk ik aan het trieste lot van Johan van Laarhoven. De man die wegrot in een Thaise cel omdat hij met veel succes coffeeshops heeft gerund en vloeitjes heeft verkocht en daar rijk mee is geworden.Leaf-fist

Adres van de gevangenis waar Johan Van Laarhoven verblijft:

Bangkok Remand Prison
Ngamvongvan Road, Chatuchak
Bangkok 10900
Thailand

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.