Wie komt er op voor Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company?

In zijn wekelijkse column op de website RollingStoned.nl vraagt VOC secretaris en woordvoerder Derrick Bergman aandacht voor het droeve lot van The Grass Company oprichter Johan van Laarhoven, die al ruim negen maanden onder erbarmelijke omstandigheden vast zit in een overvolle Thaise cel. Zonder aanklacht.

(deze column verscheen eerder op RollingStoned.nl)

Free Johan van Laarhoven!

Johan van Laarhoven in zijn cel (eigen foto, eerder verschenen in NRC)
Johan van Laarhoven in zijn cel in de Bangkok Remand Prison (eigen foto, eerder verschenen in NRC)

280 dagen zit Johan van Laarhoven nu opgesloten in de Bangkok Remand Prison in Thailand, met 50 andere gedetineerden in één cel. Met dank aan het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat de Thai een ‘verzoek om informatie’ stuurde over de oprichter van The Grass Company en zijn vrouw. Het is schokkend hoe weinig aandacht er in Nederland is voor dit schandaal.

Ik heb Van Laarhoven maar één keer lang gesproken. In Tilburg uiteraard, zíjn stad, waar hij in 1981 begon met het verkopen van hasj, in de kelder van koffiehuis Le Copain. De twee oudere dames die het koffiehuis bestierden vonden het geen probleem. Johan van Laarhoven is in alles een self made man, een vrije jongen die zijn hele leven kansen heeft gepakt toen die zich voor deden.

Zo bouwde hij in dertig jaar een klein imperium op: The Grass Company. Anno 2015 zijn er twee TGC coffeeshops in Den Bosch en twee in Tilburg, waar ook het hoofdkantoor van TGC Trading, groothandel in rokersbenodigdheden, is gevestigd. Bekend van de Flamez en Greengo vloei en de rokersmerchandise van New Kids Nitro, om maar iets te noemen.

De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)
De Tilburgse burgemeester Noordanus bezoekt met raadsleden The Grass Company aan de Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)
De arrestatie in Pattaya op 23 juli 2014
De arrestatie in Pattaya op 23 juli 2014

Het vlaggenschip, ‘mène stève pik’ zoals Johan zelf zei, is zonder twijfel The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg, op loopafstand van het station. Het is voor zover ik weet de enige coffeeshop in Nederland waar je fatsoenlijk kunt eten. Dus geen tosti’s of Cup a soup, maar een serieuze menukaart en een professionele keuken. Qua formaat, inrichting en aanbod hoort deze coffeeshop bij de allerbeste van Nederland.

Zelf verkaste Van Laarhoven in 2008 naar Thailand, zoals wel meer Nederwiet-pioniers. In een groot artikel over zijn zaak schreef NRC/Handelsblad eind januari: ‘Zeker tien Nederlandse coffeeshophouders zijn actief in Thailand. Onder hen de founding fathers van de coffeeshop zoals Henk de Vries (The Bulldog) uit Amsterdam en Ben Dronkers (Sensi Smile) uit Rotterdam.’

In 2011 verkocht Van Laarhoven zijn aandelen in The Grass Company. In datzelfde jaar startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar het bedrijf. Dat onderzoek heeft inmiddels geleid tot mega-invallen bij TGC trading, de eerste in mei 2013 met 150 man en de tweede, juli 2014, zelfs met 210 ambtenaren. Van politieagenten en belastinginspecteurs tot brandweerlui en de Explosieven Opruimingsdienst. Het resultaat is na vier jaar nul komma niks. Er is zelfs nog geen aanklacht.

Was het uit frustratie hierover dat de in Bangkok gestationeerde Nederlandse ‘drugs liaison officer‘ Ben Olde Engberink op 14 juli 2014 een brief stuurde aan de Thaise procureur-generaal Trakul Winitnaiyapak, met een ‘request to initiate a criminal case‘ tegen Van Laarhoven en zijn Thaise echtgenote? Een brief waarin hij fijntjes meldde dat zij ervan worden verdacht samen een ‘transnational criminal organisation‘ te runnen, die drugswinsten naar Thailand sluist?

The Grass Company, Spoorlaan, Tilburg (© Gonzo media)
The Grass Company, Spoorlaan, Tilburg (© Gonzo media)

De brief had in elk geval snel resultaat: op 23 juli 2014 valt de politie met veel machtsvertoon Van Laarhoven’s villa in Pattaya binnen en arresteert de ‘Nederlandse drugsbaron’ en zijn vrouw. De actie is grotendeels als breaking news op de Thaise tv te volgen. Het is precies het soort verhaal waarmee de Thaise junta de aandacht af kan leiden van de échte problemen in het land.

Sindsdien slijt deze succesvolle Nederlandse ondernemer zijn dagen op een rubberen matje in een kale cel met vijftig man. Toen een van zijn celgenoten overleed, lieten de bewakers het lichaam twintig uur in de cel liggen. Zijn gezondheid gaat met de week achteruit.

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken TGC Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)
Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken TGC Spoorlaan, zomer 2011 (© Gonzo media)

In het NRC artikel zegt Van Laarhoven: ‘Dit is de dank van Holland voor 35 jaar hard pezen. Ze pakken me alles af. In Nederland wordt een coffeeshophouder geen dag in voorarrest gehouden terwijl ik zit weg te rotten in een Thaise gevangenis. En ook mijn vrouwtje die niks met de zaken te maken heeft.’

Als ik weer eens een Nederlandse politicus hoor vertellen hoe vreselijk het is dat Indonesië mensen per vuurpeloton executeert wegens ‘drugs misdaden’, dan denk ik aan het trieste lot van Johan van Laarhoven. De man die wegrot in een Thaise cel omdat hij met veel succes coffeeshops heeft gerund en vloeitjes heeft verkocht en daar rijk mee is geworden.Leaf-fist

Adres van de gevangenis waar Johan Van Laarhoven verblijft:

Bangkok Remand Prison
Ngamvongvan Road, Chatuchak
Bangkok 10900
Thailand

Comments (7)

 • jaap loenen 29/04/2015 at 10:14 pm Reply

  Een grof schandaal. En een waarschuwing aan iedereen, om gebieden op de wereld te mijden waar geen rechtsstaat heerst (oftewel helaas vrijwel alles buiten europa). En zeker waar de doodstraf of andere onmenselijke straffen bestaan.

  Het is mij een raadsel hoe iemand, die in deze business werkzaam was, uitgerekend in zo’n land met pensioen gaat, waar onmenselijk en keihard tegen iedere vorm van drugs wordt opgetreden. Naief of zelfs immoreel? Zeker niet verstandig. Het zal er wel aangenaam toeven zijn, maar dat lijkt het me risico niet waard.

 • johan v 03/05/2015 at 10:58 am Reply

  dit is weer de dank van de nederlandse staat, voor je zaakjes te netjes regelen in nederland.

 • WILLEM PELUPESSY 07/06/2015 at 6:53 pm Reply

  HALLO JOHAN
  HET IS IN EN IN TRIEST VOOR WOORDEN DAT JIJ NU ONTERRECHT VAST ZIT. IN NEDERLAND BEN JIJ NOOIT VEROORDEELD VOOR JOUW BUSINESS.
  ALS IK HET GOED HEB GELEZEN IS DE GROOTSTE VERROTTE BOOSDOENER, IN DE JAREN 1940-1945, OOKWEL N.S.BJER GENOEMD, DE KLOOTZAK BEN OLDE ENGBERINK DE NED. DRUGS LIAISON OFFICER IN BANGKOK.
  IK BEN STELLIG VAN MENING DAT JIJ DEZE KLOOTZAK EN DE NED AMBASADE IN BANGKOK KUNT AANKLAGEN VOOR VALSE BESCHULDIGINGEN EN VALSHEID IN GESCHRIFTE EN BEN OLDE ENGBERINK ONDER VALSE VOORWENSEL DEZE BRIEF HEEFT GESTUURD NAAR DE THAISE PROCUREUR /GENERAAL TRAKUL.

  IK KAN JOUW VANUIT CURACAO ALLEEN VEEL STERKTE TOEWENSEN…VERGEET NIET DAT JE ER EEN KEER UITKOMT……….HET RECHT MOET ZEGEVIEREN.

  BEST REGARDS,

  WILLEM….

  Was het uit frustratie hierover dat de in Bangkok gestationeerde Nederlandse ‘drugs liaison officer‘ Ben Olde Engberink op 14 juli 2014

 • Sjakie Teilstra 23/06/2015 at 9:35 am Reply

  Beste lezers, zijn jullie enigszins op de hoogte van het aantal kilo’s hennep dat door deze beste man onder de toonbank is verkocht? Wat een schijnheilig gedoe dit! Als je een beetje meer weet over “de lange” dan zou je niet zeggen acherm maar eigen schuld dikke bult! Miljoenen zijn er wit gewassen da is me zielig he.. daag

 • webmaster 24/06/2015 at 8:38 am Reply

  Beste Sjakie,
  In Nederland geldt nog steeds dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Johan van Laarhoven is nooit veroordeeld voor een strafbaar feit. En zelfs nu, na twee jaar heksenjacht, is er nog geen aanklacht geformuleerd. U moet wat minder de Telegraaf lezen.

 • Harry 28/07/2015 at 12:33 pm Reply

  Beste Sjakie. Ik ben alleen op de hoogte van het feit dat ondanks alle middelen die zijn ingezet, deze man hedentendage niet eens opgeroepen is om voor de rechter te komen laat staan dat hij veroordeelt is. Dus niet dom lullen maar kom met feiten.

 • Nauta 11/11/2015 at 2:52 am Reply

  Gewoon weg een voorbeeld van niet handig zijn en wettenm niet respecteren, slecht voorbereid dingen doen.

  Klink hard, een man als deze moet zeker weten dat goede voorberieidng het halve werk is,

  Als je geld verdiend met zaken waarvan beken is dat die in een ander land wordt aan gemerkt als illegaal of in zijn geval drugs heb je problemen, dat je eerst moet bekijken hoe dat uitpak als je naar een dergelijk land gaat en dar geld investeerd of wil gaan wonen.

  Nu het een zogenaamde nederlander betreft wordt duitelijk dat het nogsteeds zo is dat in andere landen andere wetten gelden.

  Het is gewoon een voorbeeld van stom dood gewoon stom om met geld te investeren wat in dit geval in een land als Thailand valt onder verkeregen door handel verboden middelen.

  Als deze man met zijn geld had eerste een wat had uitgegeven aan onderzoek en wat hij kan doen had hij andere belssigen genomen,

  Srpoing lacht zivch in zijn vuistje dat is zeker hij heeft een rekening die betaald wordt en gratis publicitiet.
  Voorbij gegaan woard aan de kern van de zaak. Door gewoon stom zijn en denken alles kan.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*