Doede de Jong reageert op cannabis uitzending Arena

De stelling van het tv-programma Arena (EO) van gisteravond luidde: ‘Wietteelt moet je niet legaliseren, maar aanpakken’. Aan de discussie namen onder meer Myranda Bruin, coffeeshoponderneemster en penningmeester van het VOC en Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam deel.

Arena_01042015_met_intro
Jan Paternotte, D66 fractievoorzitter in Amsterdam bij Arena, 1 april 2015

De uitzending leidde tot zoveel reacties dat #arena een tijdje trending topic was op Twitter. Hieronder een selectie tweets met de hashtag #arena van gisteravond. De uitslag van de digitale stemming liet een ruime overwinning van het gezonde verstand zien: 76% vóór legalisering van cannabis.

Opmerkelijk: biologische wietkweker en VOC ‘er van het eerste uur Doede de Jong werd op het laatste moment de wacht aangezegd door de redactie van Arena. Hij zou, als ervaringsdeskundige bij uitstek, aan het debat deelnemen maar werd opeens geschrapt. Via de VOC mailing lijst gaf hij vandaag de volgende reactie op de uitzending:

Reactie op het programma Arena van de E.O. (1 april)

76% stemde tegen de stelling en dus vóór legalisering
76% stemde tegen de stelling en dus vóór legalisering

Ik vond het een tenenkrommende discussie. Twee aan alles verslaafd geweest zijnde ex junks, een moeder die haar kinderen niet fatsoenlijk weet op te voeden en de oorzaak daarvan buiten zichzelf zoekt en een christen fundamentalist, die leugens zit te verkondigen alsof het gedrukt staat. De enige twee die ik verstandige taal vond bezigen waren Myranda en de D66 man.

Punten van kritiek:

Allereerst stellen dat het respectloze verbod de oorzaak van alle geconstrueerde ellende is.

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Amsterdam (© Gonzo media)
Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Amsterdam (© Gonzo media)

Waarom niet de vele positieve aspecten en de geweldige medicinale werking van cannabis benadrukken?

Waarom niet de vraag gesteld: ‘alle drugsproblematiek tezamen is slechts een marginaal verschijnsel t.o.v. de alcohol problematiek en krijgt desondanks onevenredig veel aandacht. Waarom is dit zo?’

De dubbele moraal ter discussie stellen.

Waarom niet de leugens van de christen fanaat, 90% gaat naar het buitenland, wiet is even gevaarlijk en verslavend als alcohol, naar de prullenbak verwezen?

Geen aandacht voor de minstens 10 jaar contraproductieve zinloze intensieve repressie, die alleen maar ellende heeft gegenereerd en niemand is er een gram minder om gaan roken.

Het recht op zelfbeschikking benadrukken. Het is mijn hoofd en mijn lichaam, in feite mijn enige bezit en een regering heeft niet het recht om te bepalen wat ik daar wel of niet mee doe. Het criterium is altijd dat je een ander met je gedrag niet concreet tot last moet zijn.

Waarom niet verwezen naar de 800.000 volwassen Nederlanders die boven of naast alcohol iets anders prefereren, namelijk wiet, en hier niemand mee tot last zijn. Integendeel! En er gaat niemand aan dood.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Waarom niet refereren aan de ontwikkelingen in Amerika?

Er is toch wel enige discrepantie tussen de absolute vrijheid om verbaal van alles uit je mond te moeten kunnen laten komen en dat wat erin gaat, ineens door de overheid wordt bepaald.

Kortom: er was genoeg stof om de kromme tegenargumenten te weerleggen. Nu weet ik ook dat het niet meevalt om in dit soort discussies je punt te maken. Positief was dat de uitslag, 24% voor een verbod en 76% voor legalisering. De uitslag was daarmee omgekeerd evenredig aan de kwaliteit van de discussie. Dit stemt mij hoopvol!

Er is waarschijnlijk een potentieel verbaal bloedbad voorkomen door mij niet aan de discussie te hebben laten deelnemen. Ze zagen de bui waarschijnlijk al hangen. Jammer?

Baas In Eigen Brein!

Doede de Jong

Comment (1)

 • Ad 19/04/2015 at 9:55 am Reply

  Als supporter van vrije menings uiting, eigen verantwoording en eigenbaas in buik , lijf en brein!
  Volg ik al een paar jaar het krampachtig vechten van VOC om de Cannabis een vaste en geaccepteerde plek in onze maatschappij te geven met een steeds grotere tegenstand van de overheid die met de moed der wanhoop de meest immorele fratsen uithaalt om maar het te winnen???
  Maar al zolang is het een welles nietes spel waarbij uiteindelijk de overheid steeds opnieuw alle middelen tot hun beschikkingheeft (media) die de massa een rad voor de ogen draait in hun voordeel!
  Maar wat ik mij al heel lang afvraag is: wanneer draaien jullie de rollen nu eens om, tot nu toe is bij VOC het Medische Cannabis gebruik zo’n beetje het ondergeschoven kindje, en wordt er vooral op gehamerd dat de recreant zelf wel kan bepalen wat goed voor hem/haar is. Zou het veranderen van taktiek en dan met name de Medische gebruikers v/d Cannabis in welke vorm dan ook niet een beter wapen zijn om mee te vechten tegen een overheid die weigerd om haar onderdanen hun recht op gezondheid onthoud!!
  Als er vanuit dat perpectief gevochten word dan is de andere partij die zich moet verdedigen en dan word de zwarte piet( sorry kan niet anders) daar gelegd waar hij thuis hoort! Ten eerste zal die motivatie de bevolking zonder meer aanspreken, tenslotte voelt iedereen wel iets van pijn of ongemak, waar we vanaf willen. En als VOC laten jullie niemand vallen omdat uiteindelijk de recreant dan geluidloos meelift met de steeds groter wordende Mediwiet gebruikers. vriendelijke gr Ad

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*