Doede de Jong reageert op cannabis uitzending Arena

  • SHARE:
  • Tweet this

April 2nd, 2015 | 12:55
Door webmaster

De stelling van het tv-programma Arena (EO) van gisteravond luidde: ‘Wietteelt moet je niet legaliseren, maar aanpakken’. Aan de discussie namen onder meer Myranda Bruin, coffeeshoponderneemster en penningmeester van het VOC en Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam deel.

Arena_01042015_met_intro

Jan Paternotte, D66 fractievoorzitter in Amsterdam bij Arena, 1 april 2015

De uitzending leidde tot zoveel reacties dat #arena een tijdje trending topic was op Twitter. Hieronder een selectie tweets met de hashtag #arena van gisteravond. De uitslag van de digitale stemming liet een ruime overwinning van het gezonde verstand zien: 76% vóór legalisering van cannabis.

Opmerkelijk: biologische wietkweker en VOC ‘er van het eerste uur Doede de Jong werd op het laatste moment de wacht aangezegd door de redactie van Arena. Hij zou, als ervaringsdeskundige bij uitstek, aan het debat deelnemen maar werd opeens geschrapt. Via de VOC mailing lijst gaf hij vandaag de volgende reactie op de uitzending:

Reactie op het programma Arena van de E.O. (1 april)

76% stemde tegen de stelling en dus vóór legalisering

76% stemde tegen de stelling en dus vóór legalisering

Ik vond het een tenenkrommende discussie. Twee aan alles verslaafd geweest zijnde ex junks, een moeder die haar kinderen niet fatsoenlijk weet op te voeden en de oorzaak daarvan buiten zichzelf zoekt en een christen fundamentalist, die leugens zit te verkondigen alsof het gedrukt staat. De enige twee die ik verstandige taal vond bezigen waren Myranda en de D66 man.

Punten van kritiek:

Allereerst stellen dat het respectloze verbod de oorzaak van alle geconstrueerde ellende is.

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Amsterdam (© Gonzo media)

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Amsterdam (© Gonzo media)

Waarom niet de vele positieve aspecten en de geweldige medicinale werking van cannabis benadrukken?

Waarom niet de vraag gesteld: ‘alle drugsproblematiek tezamen is slechts een marginaal verschijnsel t.o.v. de alcohol problematiek en krijgt desondanks onevenredig veel aandacht. Waarom is dit zo?’

De dubbele moraal ter discussie stellen.

Waarom niet de leugens van de christen fanaat, 90% gaat naar het buitenland, wiet is even gevaarlijk en verslavend als alcohol, naar de prullenbak verwezen?

Geen aandacht voor de minstens 10 jaar contraproductieve zinloze intensieve repressie, die alleen maar ellende heeft gegenereerd en niemand is er een gram minder om gaan roken.

Het recht op zelfbeschikking benadrukken. Het is mijn hoofd en mijn lichaam, in feite mijn enige bezit en een regering heeft niet het recht om te bepalen wat ik daar wel of niet mee doe. Het criterium is altijd dat je een ander met je gedrag niet concreet tot last moet zijn.

Waarom niet verwezen naar de 800.000 volwassen Nederlanders die boven of naast alcohol iets anders prefereren, namelijk wiet, en hier niemand mee tot last zijn. Integendeel! En er gaat niemand aan dood.

Beeld: VOC

Beeld: VOC

Waarom niet refereren aan de ontwikkelingen in Amerika?

Er is toch wel enige discrepantie tussen de absolute vrijheid om verbaal van alles uit je mond te moeten kunnen laten komen en dat wat erin gaat, ineens door de overheid wordt bepaald.

Kortom: er was genoeg stof om de kromme tegenargumenten te weerleggen. Nu weet ik ook dat het niet meevalt om in dit soort discussies je punt te maken. Positief was dat de uitslag, 24% voor een verbod en 76% voor legalisering. De uitslag was daarmee omgekeerd evenredig aan de kwaliteit van de discussie. Dit stemt mij hoopvol!

Er is waarschijnlijk een potentieel verbaal bloedbad voorkomen door mij niet aan de discussie te hebben laten deelnemen. Ze zagen de bui waarschijnlijk al hangen. Jammer?

Baas In Eigen Brein!

Doede de Jong

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.