Cliff Cremer in laatste Soft Secrets: Nederland wordt lachertje van de wereld

Deze week verscheen de laatste editie van de Nederlandse Soft Secrets, het oudste cannabisblad van ons land. Hoofdredacteur Cliff Cremer: ‘De maakbare samenleving, ooit het stokpaardje van de linkse partijen, is nu het troetelkindje van rechts. Burgers kunnen niet zelf kiezen, burgers kunnen geen verstandige afwegingen maken, daar hebben we kennelijk mompelende bejaarden als Ivo Opstelten voor nodig.’

Omslag van de allerlaatste Nederlandse Soft Secrets
Omslag van de allerlaatste Nederlandse Soft Secrets

Het eerste nummer van Soft Secrets werd in 1990 uitgegeven door Wernard ‘Potfather‘ Bruining, oprichter van de eerste coffeeshop van Amsterdam (Mellow Yellow) en de eerste growshop van Europa (Positronics). Aanvankelijk was Soft Secrets een knipselkrant, maar al gauw groeide het uit tot een gevarieerd blad op krantenpapier, met aandacht voor alle aspecten van de cannabiscultuur. Een succesformule: anno 2015 zijn er acht buitenlandse edities, die verschijnen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Tsjechië, Chili, Argentinië, Uruguay, Colombia en Peru.

Maar dus niet meer in Nederland, waardoor er in ons land nog maar één blad over cannabiscultuur over blijft: Highlife. Als hommage aan Soft Secrets plaatsen we het laatste voorwoord van hoofdredacteur Cliff Cremer vandaag op de VOC site. Tip: zorg dat je een exemplaar van de laatste Nederlandse editie in handen krijgt, een gegarandeerd collectors item…

Beste lezers,

Cliff Cremer, uitreiking Highlife Cannabis Cup, Cannabis Bevrijdingsdag 2014 (© Gonzo media)
Cliff Cremer bij de uitreiking van de Highlife Cannabis Cup op Cannabis Bevrijdingsdag 2014 (© Gonzo media)

Met pijn in ons hart moeten we na bijna 15 jaar afscheid nemen van de Nederlandse editie van Soft Secrets. Dit nummer is dus het laatste Nederlandstalige nummer dat verschijnt. In het buitenland gaat Soft Secrets wel gewoon door. De reden om de publicatie in Nederland stop te zetten is een economische: nu de schandelijke zgn. ‘Growshopwet’ afgelopen jaar ook in de Eerste Kamer is aangenomen, en de wet per 1 maart 2015 ook daadwerkelijk is ingegaan, is er onzekerheid ontstaan bij veel Nederlandse bedrijven die in de groene branche werkzaam zijn. Door die onzekerheid durven zij niet meer te adverteren, en dat is funest voor een gratis blad als Soft Secrets, dat het nou juist van de adverteerders moet hebben. We hebben het nog even kunnen uitzingen, maar nu is het doek dan definitief gevallen.

De bejaarde VVD-minister Opstelten heeft er alles aan gedaan om de growshopwet zo breed mogelijk te formuleren, zodat iedereen die op wat voor manier dan ook heeft ‘meegeholpen’ bij het opzetten en operationeel maken en houden van een grootschalige wietplantage (meer dan 200 planten) , strafbaar kan worden gesteld. En dat gaat heel ver: zelfs het verstrekken van mondelinge informatie kan later eventueel strafrechtelijke konsekwenties hebben. Dat zowel de Tweede als Eerste Kamer zich hebben laten verleiden om zo’n enge Orwelliaanse wet aan te nemen, toont wel aan hoezeer de tijden met betrekking tot cannabis zijn veranderd in Nederland in de afgelopen tien jaar.

Juist nu, nu de rest van de wereld met Amerika voorop eindelijk begint in te zien dat de War on Drugs een kostbare, historische en totale mislukking is geworden, en er overal landen opstaan die cannabis niet alleen voor medicinaal gebruik maar ook voor recreatieve doeleinden legaliseren (en die daarmee miljoenen aan extra belastinggeld binnenharken), juist nu kiest gidsland bij uitstek Nederland ervoor, om 50 jaar terug in de tijd te gaan en die hopeloze en al lang verloren Oorlog tegen een Plant weer nieuw leven in te blazen.

    .
.

Alsof de internationale ontwikkelingen niet bestaan, en wij ons nog steeds te houden zouden hebben aan achterlijke drugswetten uit de vorige eeuw. Niet zo gek natuurlijk met een minister die de 70 is gepasseerd en wiens ‘drugs-visie’, zo hij die al heeft, waarschijnlijk nog het meest is gebaseerd op jaren vijftig propaganda-films als ‘Reefer Madness’.

Hoe de ontwikkelingen in Nederland zullen verlopen, daar kunnen we op dit moment alleen maar naar gissen. Komt er volgend jaar wéér een rechts griezelkabinet met daarin de VVD, of zelfs met hun ideologische vriendjes van de PVV, dan staat een ding wel vast: dan zal de hele handel in softdrugs zich verplaatsen naar de straat en naar de onderwereld, prijzen zullen omhoog schieten, criminele organisaties zullen onmiddelijke in het gat springen, coffeeshops worden wegbetutteld en veel Nederlandse bedrijven zullen zich vestigen in het veel vrijere en liberale Spanje, waar volop geëxperimenteerd wordt met de Cannabis Social Clubs. Nederland wordt dan het lachertje van de wereld, het ooit zo tolerante gidsland dat zijn eigen succesvolle drugsbeleid de nek omdraaide vanwege…, ja vanwege wat eigenlijk?

Cliff_Cremer_voorwoord-quote-SSNL012015Maar goed, elk volk krijgt de leiders die het verdient, en dat geldt ook voor ons. Amsterdam is al jaren bezig met het vertrutten, ‘opschonen’ en kleinburgerlijk maken van de stad. Toeristen worden weggejaagd, coffeeshops worden gesloten alsof het illegale gokhuizen betreft. De Wallen worden ‘opgeschoond’ met het waanidee dat ‘90%’ van de prostituees er ‘gedwongen’ staat. Dat vrouwen zelf hun lot in handen hebben en dat er vrouwen zijn die vrijwillig voor de prostitutie kiezen (90% als je het mij vraagt), is voor deze overheid en haar fantasieloze ambtenaren ondenkbaar (het laatste nieuws is overigens dat de gemeente Amsterdam zelf de pooier wil gaan uithangen, misschien kunnen zij ook zelf vast straatdealers opleiden?). De maakbare samenleving, ooit het stokpaardje van de linkse partijen, is nu het troetelkindje van rechts. Burgers kunnen niet zelf kiezen, burgers kunnen geen verstandige afwegingen maken, daar hebben we kennelijk mompelende bejaarden als Ivo Opstelten voor nodig.

Online poll de Volkskrant, 5 maart 2015
Online poll de Volkskrant, 5 maart 2015

Wat ons rest is om afscheid te nemen in stijl, met een pretnummer met daarin de beste verhalen van de afgelopen 14 jaren. Wij willen hier al onze lezers, adverteerders en symphatisanten hartelijk bedanken voor hun interesse in Soft Secrets Nederland, en wij hopen dat de vaste lezers hun weg zullen vinden naar de Highlife, het eerste en nu ook enig overgebleven cannabisblad van Nederland. Voor de verstokte Soft Secrets lezers zijn er natuurlijk altijd nog de Engelse, Duitse en Franse edities. Want uiteraard blijft Soft Secrets in de andere talen gewoon bestaan, en blijven wij de pioniersfunctie vervullen die we altijd al hebben gehad. Brutaal, intelligent en met de interesses van onze lezers voorop! Voor growers, door growers!

Met groene groet!
Cliff Cremer

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*