Oorlogstaal Bart Nieuwenhuizen (OM) over cannabis, NRC: ‘dit beleid is failliet’

Een dag nadat officier van justitie Bart Nieuwenhuizen in NRC/Handelsblad aankondigde de ‘hennepteelt volledig de nek om te gaan draaien’, constateert de krant in een vernietigend hoofdcommentaar: ‘Dit beleid is failliet. En iedereen weet het.’

Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie en lid van de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt (© Gonzo media)
Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie en lid van de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt (© Gonzo media)

Bart Nieuwenhuizen (56), hoofdofficier van justitie in Den Bosch en prominent lid van de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt, heeft binnen het Openbaar Ministerie de bijnaam ‘Mister Hennep’, onthulde NRC/Handelsblad gisteren. Nieuwenhuizen doet een aantal verbijsterende, zeer politieke uitspraken in het artikel. Een bloemlezing:

We hebben besloten de hennepteelt volledig de nek om te draaien, want het is hard crime. Het gaat om georganiseerde, de samenleving ondermijnende misdaad, die bovendien heel schadelijk is voor de volksgezondheid. We moeten echt af van het romantische beeld van de tevreden stickieroker. Softdrugs maken gebruikers lamlendig.

Er zijn 56 growshops met een gemeentelijke vergunning en nog enige honderden zonder vergunning. Er zal er geen een van overblijven. Ik geloof niet dat er een growshopmarkt is buiten de hennepteelt. Mensen die paprika of tomaten willen kweken, kunnen gewoon terecht bij de Boerenbond.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Er zullen bedrijven via internet spullen gaan verkopen, maar die gaan we ook platgooien. En de websites halen we uit de lucht. We gaan niet zitten miezemuizen met een huistelertje, maar we pakken wel de bedrijfsmatige teelt van hennep aan. Die is immers verweven met de zware misdaad.

Het interne debat [binnen het OM] luidt vooral dat we weg moeten blijven van de politiek. Ik heb wel eens een officier van justitie horen zeggen: ‘Als ze morgen suikerbieten verbieden, ga ik boeren arresteren. Zo ver zou ik niet willen gaan, maar in zijn algemeenheid moet het OM zich niet met politiek bemoeien.

In schril contrast met deze oorlogszuchtige taal staat het hoofdcommentaar dat vanavond in NRC/Handelsblad is verschenen. De tekst volgt hieronder, als bijdrage aan het politieke en maatschappelijke debat over de onvermijdelijke opheffing van het cannabisverbod.

Kabinet blijft illusies wekken met handhaving wietverbod

NRC 3 MAART 2015

Het is sinds deze week een stuk drukker in de doodlopende steeg van het softdrugsbeleid. Terwijl recent de Nederlandse ambassade nog trots aan Washington DC uitlegde hoe fraai de wiethandel in Amsterdam is gereguleerd, verhoogt het kabinet de straffen en bemoeilijkt het de teelt verder. Waarschijnlijk vergeefs. Een nieuw artikel in de Opiumwet maakt het strafbaar om materialen te leveren of diensten te verlenen als er een ernstig vermoeden is dat die voor grootschalige kweek van hennep zijn bestemd. „Het Openbaar Ministerie heeft besloten de hennepteelt de nek om te draaien”, verklaarde de Brabantse hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen gisteren ernstig. Althans, dat nemen we aan.

Tot nu moest het Openbaar Ministerie aantonen dat leveranciers, verhuurders, installateurs en anderen illegale kwekers met opzet hielpen – in directe en nauwe samenwerking. Deze wet zwakt dat af tot een ‘ernstig vermoeden’. Volgens de minister gaat het over „verwijtbaar wegkijken” of er „onder zeer verdachte omstandigheden ten onrechte van uitgaan” dat een bepaalde leverantie níét voor grootschalige hennepteelt is bestemd. Zou het verschil maken?

Verkopers bij de Gamma of tuincentra die een paar groeilampen aan een particulier meegeven, hoeven zich geen zorgen te maken, zei de minister vorig jaar in de Eerste Kamer. Ook ‘gewone onachtzaamheid of onoplettendheid’ wordt door het OM niet vervolgd.

Waaraan wel gedacht moet worden, is de loodgieter die in een verlaten huurwoning een professioneel teelt-irrigatiesysteem aanlegt. Of de loonwerker die op een verlaten boerenerf twee zeecontainers ingraaft, inclusief sleuven voor de leidingen. Het zijn voorbeelden die suggereren dat deze wet nu ook weer niet een héél groot verschil zal maken. Opzet en ernstig vermoeden liggen in deze voorbeelden vrij dicht bij elkaar. Mogelijk zal het de georganiseerde criminaliteit dus tot wat meer voorzichtigheid nopen. Hennepteelt de ‘nek omdraaien’ lijkt vooral grootspraak.

De bonafide thuiskweker die voor zijn gedoogde vijf planten een kweektentje nodig heeft, loopt geen risico, als we de minister mogen geloven. Tuincentra zullen met groeilampen dus hetzelfde doen als supermarkten met babymelk. Niet meer dan twee per klant, per keer. ‘Growshops’ zullen verdwijnen, maar hun legale tuinbouwproducten niet. Die markt wordt overgenomen door anderen die hun producten anoniem via internet aanbieden. Cannabis blijft een gewoon gereguleerd consumptieartikel. Juridisch zal het resultaat vooral extra handhavingsdrukte en veel schijnresultaten zijn. ‘Politie rolt groeilampbende op’, waarna de juristen het mogen uitzoeken. Dit beleid is failliet. En iedereen weet het.

Comments (2)

  • rob 04/03/2015 at 9:15 am Reply

    LEGALISEER!!!

  • ganjavrouw 01/06/2017 at 7:29 am Reply

    de goede zijn dicht gegaan crimminelen regeren nu in autoboxen internet wie steekt hier achter niet zich baar ze wisten waar deze shops zaten wie er kwamen wie er werkte nu is alles in het geniep niet zichbaar maar zo gevaarlijker nu kopen ze slechte artikelen niet gekeurd de meeste zijn overgestapt van wiet kweken naar hard drugs maken \Den Haag ze maken meer kapot dan ons lief is

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*