Nu al verwarring troef over growshopwet

De nieuwe growshopwet is pas een dag van kracht, maar nu al heerst grote verwarring over wat nu verboden is en wat niet. Meerdere media reppen van een verbod op growshops, maar minister Opstelten zelf zei bij de behandeling in de Eerste Kamer: ‘Het gaat om het voorbereiden van de beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt of de teelt van grote hoeveelheden. (…) Een simpel verbod op growshops zou niet werken’.

de Volkskrant, 2 maart 2015
de Volkskrant, 2 maart 2015

‘Sinds gisteren zijn growshops verboden’, meldt verslaggever Peter de Graaf vandaag met grote stelligheid in de Volkskrant: ‘Per 1 maart zijn alle ‘voorbereidingshandelingen’ voor de illegale hennepteelt strafbaar. Die aanpassing wordt in de cannabisbranche ook wel de ‘growshopwet’ genoemd. Want die bedrijven, nu nog legaal, zijn de meest zichtbare slachtoffers: ze worden illegaal.’

Dat is echter niet wat minister Opstelten (VVD) van veiligheid en justitie over de wetswijziging heeft verklaard tegen de Eerste Kamer. Daar werd het wetsvoorstel op 4 november 2014 behandeld en moest Opstelten een groot aantal kritische vragen van senatoren beantwoorden. Een fragment uit het stenogram, afkomstig van de Eerste Kamer website:

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)

Opstelten: ‘Mevrouw Ter Horst vroeg of de teelt van vijf planten legaal is. Nee, dat is niet legaal. Ook dit is illegale hennepteelt. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze teelt een lagere opsporingsprioriteit krijgen in het opportuniteitsbeginsel van het Openbaar Ministerie. Bij aantreffen worden ze wel in beslag genomen, altijd. De enige legale teelt is de teelt die onder een ontheffing plaatsvindt, de teelt van medicinale wiet.

Ook vroeg mevrouw Ter Horst waarom is gekozen voor een algemene strafbaarstelling in plaats van een verbod op growshops. Artikel 11a is geen, zo zeg ik met nadruk, algemene strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen. Dat hebben we uitvoerig besproken, met voorbeelden. Het gaat om het voorbereiden van de beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt of de teelt van grote hoeveelheden. Op deze Opiumdelicten staan gevangenisstraffen van zes jaar. Een simpel verbod op growshops zou niet werken, omdat de strafbare gedragingen die in dat kader plaatsvinden dan elders zouden opdoemen.

Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over: er is dus geen ‘simpel verbod op growshops’ en het gaat in het nieuwe wetsartikel alleen om ‘voorbereiden van de beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt of de teelt van grote hoeveelheden’.  En dus niet over de thuisteler met maximaal vijf plantjes. In zijn column op RollingStoned.nl concludeerde advocaat Maurice Veldman vorig jaar al:

Beeld: RollingStoned
Beeld: RollingStoned

Moet de eerzame thuisteler zich druk maken? Nee, de minister antwoordde dat afhankelijk van de omstandigheden deze teelt een lagere opsporingsprioriteit krijgt in het vervolgingsbeleid van de officier van justitie. De thuisteler moet uiteraard gewoon zijn spullen kunnen blijven kopen en de verkoper daarvan is niet strafbaar. De verkoop aan deze branche verandert dus niet.

Dit nieuwe dieptepunt in de Hollandse Hennepoorlog heeft zijn eerste slachtoffers inmiddels geëist. Na twintig jaar sloot De Groene Oogst in Tilburg gisteren voorgoed haar deuren. ‘Achttien werknemers verliezen hun baan’, aldus de Volkskrant, die eigenaar Arjan Theuns aan het woord laat. Theuns: ‘Met dank aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, ik kan wel huilen. Die lopen straks allemaal bij het UWV.’ Terecht constateert de krant dat ‘wietkwekers hun materialen overal kunnen kopen: bij de Boerenbond, Gamma, Intratuin of bol.com.’

Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie en lid van de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt (© Gonzo media)
Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie en lid van de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt (© Gonzo media)

Een populaire tweet vandaag is die van politie- en misdaadjournalist Joost van der Wegen over de growshopwet: ‘In nieuwe Opiumwet: als je kennis hebt van mensen of zaken die met wietkweek te maken hebben, max. 3 jr. cel. Dat is echt Noord-Korea hoor.’

In een interview met NRC verklaart hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen vandaag dat het Openbaar Ministerie heeft besloten ‘de hennepteelt volledig de nek om te draaien’. Dat is dus inclusief de teelt die is bestemd voor aanvoer van de coffeeshops, waarvan een ruime Tweede Kamermeerderheid van 114 zetels voorstander is (VVD, PvdA, SP, D66, GL, PvdD, 50Plus, Groep Kuzu/Öztürk, Klein).

Een goed moment voor de Tweede Kamer om in een motie glashelder vast te leggen dat het nieuwe artikel 11a Opiumwet uitdrukkelijk geen verbod op growshops inhoudt en niet bedoeld is voor thuistelers die maximaal vijf planten telen voor persoonlijk gebruik.

Zie ook: ‘Politie past nieuwe wetgeving hennepteelt meteen toe: 3 invallen‘, NRC.nl 2 maart 2015

Zie ook ‘Column mr. Maurice Veldman: De strijd tegen de growshopwet is begonnen’, Sensi Seeds Blog, 3 maart 2015

Comment (1)

 • Sjef Wijnand 03/03/2015 at 4:44 pm Reply

  Ongelooflijk dat zoveel mensen, die beslissingen op bestuurlijk niveau moeten nemen zoveel onzin en onwaarheden kunnen uitkramen over dit onderwerp. Niet alleen zie je het onbegrip en de hardnekkige overtuiging dat zij de wijsheid in pacht hebben, erger is dat het gebaseerd is op onwetendheid over de materie en tendentieuse berichtgeving in de media. Hierdoor dreigen de voordelen van legalisering volledig onder te sneeuwen.

  In Colorado, de eerste staat waar wiet werd gelegaliseerd in de USA liegen de cijfers niet: niet alleen daalde de criminaliteit dramatisch (gemiddeld meer dan 30% over de hele linie) de economie profiteert er ook maximaal van, doordat er eindelijk gewoon belasting over kan worden betaald, zonder dat je gelijk de bak in moet. Maar het ergste is nog wel dat een plantje, vol met heilzame bestanddelen, voor veel patienten nog steeds onbereikbaar is, ondanks het wetenschappelijk bewijs dat het kan werken tegen ziektes die voorheen werden bestempeld als ongeneeslijk!

  http://www.examiner.com/article/medical-cannabis-helps-als-patient-outlive-her-own-doctors
  De heren en dames politici moeten zich rotschamen, want ik kan dit niet anders zien als een misdaad tegen de
  menselijkheid… schande!!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*