Waarom zou je het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod steunen?

Na de meest recente maandelijkse VOC bijeenkomst, vroeg een coffeeshop-onderneemster hoe ze in drie zinnen aan haar klanten uit kan leggen waarom zij het VOC zouden moeten steunen.

VOC_kaart_01_kleinDe stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) doet heel veel verschillende dingen: lobbyen in Den Haag en bij de lokale politiek, informatie verspreiden via websites, social media, brochures, interviews met de media en deelname aan discussieavonden, acties en evenementen als Cannabis Bevrijdingsdag en het Cannabis Tribunaal organiseren, campagnes en overlegbijeenkomsten opzetten… en fondsen werven om dit allemaal te bekostigen.

VOC_elongated_poster_small
Beeld: VOC

Maar belangrijker dan wat we allemaal doen is waaróm we dat doen. Wie aan bezoekers van een coffeeshop, of andere cannabisliefhebbers, in drie zinnen uit wil leggen waarom het belangrijk is om het VOC te steunen, kan dit zeggen:

-1- Omdat het VOC strijdt tegen stigmatisering en discriminatie van mensen die cannabis gebruiken en werkt aan een betere beeldvorming rond coffeeshops en cannabis

-2- Omdat het VOC lobby’t bij de landelijke en lokale politiek om cannabis fatsoenlijk te regelen, met een gereguleerde achterdeur van de coffeeshop, recht op thuisteelt voor eigen gebruik en vergoeding van medicinale cannabis door zorgverzekeraars

-3- Omdat het VOC jaarlijks Cannabis Bevrijdingsdag organiseert, het grootste cannabis evenement van Nederland, en de campagne Cannabis? Aangenaam! produceert, waarin bekende Nederlanders pleiten voor normalisering en legalisering van cannabis

Toen we eind 2008 met het VOC begonnen, kregen we regelmatig de vraag waar we ons druk om maakten: cannabis was toch helemaal niet verboden in Nederland? De groep mensen die dat nog denkt is gelukkig een stuk kleiner geworden. Zelfs wie nog nooit een joint heeft gerookt weet inmiddels dat de coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar het niet mogen kweken of inkopen.

Aan die absurde paradox wil het VOC een einde maken. We willen ook een einde maken aan de Hollandse Hennepoorlog, want zo mag je de volledig doorgeslagen jacht op cannabistelers gerust noemen.

Het VOC komt op voor de gewone consument, de gewone thuisteler, de bonafide coffeeshop, de patiënt voor wie cannabis letterlijk van levensbelang kan zijn en voor iedereen die vindt dat het verbod op cannabis moet worden opgeheven. Daarbij hebben we alle steun nodig die we kunnen krijgen.Leaf-fist

Je kunt digitaal doneren, maar een gewone overschrijving is beter, want zonder commissie.

Stichting VOC, Eindhoven
IBAN: NL29ABNA0429817126
BIC: ABNANL2A

Alvast bedankt!

Comment (1)

 • Milan 01/03/2015 at 1:33 pm Reply

  Het lijk mij een goede zaak dat er organisaties zoals deze zijn.
  Waar anderen graag een biertje drinken rook ik graag een jointje,en dan natuurlijk het liefst van eigen kweek.
  Natuurlijk heb ik mijn grenzen in het kweken,1 (600watt HPS) lamp,waar een paar plantjes onder staan (dus geen hele zolder vol).
  De stroomkosten van 1 lamp zijn natuurlijk te overzien,en worden uiteraard gewoon betaald.
  Ik kweek bewust in een stenen omgeving i.v.m brandveiligheid en als extra maatregel heb ik een schuimblusser aangeschaft.
  Mijn buren weten van mijn hobby,en hebben nooit geklaagd over enige overlast,ze vinden het zelfs leuk wat ik doe!
  Hierbij is het het vermelden waard dat mijn buurman een oud-agent is.

  Ik kweek gedeeltelijk ook om het kweken zelf: ik lees forums,win informatie in bij growshops en voer discussies met de blowers onder mijn vrienden.
  Het valt mij hierbij op dat er altijd een hele fijne sfeer hangt: iedereen wil elkaar helpen.
  Dit is vergelijkbaar met skaters die elkaar een nieuwe trick leren.

  Helaas worden mensen zoals ik steevast weggezet als criminele luiaards,of op zijn minst toch anders aangekeken.
  Ik en mijn vaste blow-vriendin zijn het levende bewijs dat dit lang niet altijd terecht is:zij is een gediplomeerd juridisch medewerker die nu hard werkt om advocaat te worden.
  Ikzelf heb een tijd rondgelopen bij Het Korps Mariniers,waar ik besloten heb om meer te leren,ik wil nu graag het management induiken.
  Daarnaast is de eigenaar van een bedrijf dat handelt in full-option auto’s ook een blow-maatje van mij.
  Het lijkt me duidelijk dat het beeld van ‘de blower’ niet correct is.

  Gelukkig komt er met een nieuwe generatie (ik ben zelf 18 jaar) ook een nieuwe visie.
  Jongeren zijn vaak enthousiast over wat ik doe,maar waarschuwen me toch voor eventuele gevolgen.
  Dit geeft hoop op een eventuele legalisering.

  Mijn punt is dat de hobbyist gedecriminaliseerd zou moeten worden,maar dat hij zichzelf dan verantwoordelijk zou moeten gedragen.

  Er zijn vele toepassingen voor de cannabisplant naast recreatief danwel medisch gebruik.
  Zo heeft Lotus bijvoorbeeld een auto gemaakt die gemaakt is van hennepvezels (een sterk maar licht materiaal)
  Dit zou op grote schaal een oplossing kunnen zijn voor meerdere problemen.
  Dit is echter niet het niveau waarop de massa denkt,en wat ik hier ook niet wil bespreken,we zijn hier voor ons eigen kweekje.

  Ik wens iedereen een fijne kweek en rooksessies toe.

  Milan

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*