OM Amsterdam: Cannabis Social Club Tree of Life strafbaar

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is van mening dat het initiatief van de vereniging The Tree of Life, Social Cannabis Club Amsterdam om gezamenlijk cannabisplanten te verbouwen ‘voor persoonlijk gebruik en in besloten kring’ strafbaar is. Dat meldt het OM zojuist in een persbericht.

De volledige tekst van het persbericht:

Initiatief Social Cannabis Club volgens OM strafbaar

12 februari 2015 – Arrondissementsparket Amsterdam

Logo Cannabis Social Club Tree of Life Amsterdam
Logo Cannabis Social Club Tree of Life Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is van mening dat het initiatief van de vereniging The Tree of Life, Social Cannabis Club Amsterdam om gezamenlijk cannabisplanten te verbouwen ‘voor persoonlijk gebruik en in besloten kring’ strafbaar is. Het OM in Amsterdam heeft, naar aanleiding van een verzoek daartoe van de in maart 2014 opgerichte vereniging, onderzocht of het initiatief onder het huidige coffeeshopbeleid zou kunnen vallen. De conclusie van het OM is dat dat niet het geval is.

Wat behelst het initiatief? De leden van de vereniging, allen meerderjarig, maken regelmatig gebruik van cannabis. Volgens de bestaande regelgeving (Opiumwet in combinatie met de Aanwijzing Opiumwet van het OM) mogen per lid maximaal vijf planten geteeld worden. Voor het initiatief geldt dat de productie ten behoeve van de vereniging en alle leden gezamenlijk is. Om haar doel te bereiken creëert de vereniging een ruimte voor het telen en oogsten van cannabis. Ook richt de vereniging een uitsluitend voor leden toegankelijk lokaal in waar de cannabis kan worden gebruikt.

Het initiatief valt naar de mening van het OM niet onder het gedoogbeleid omdat het doel van de vereniging is om haar leden in staat te stellen om gezamenlijk cannabis te verbouwen. Hoewel er geen sprake is van beoogd geldelijk gewin, is er naar de mening van het OM door de schaalgrootte en de mate van professionaliteit wel sprake van ‘bedrijfsmatig handelen’. Dit gaat voorbij aan de gedachte achter het huidige gedoogbeleid van hooguit vijf planten. Het initiatief is naar het oordeel van het OM dan ook strafbaar en valt niet onder het huidige coffeeshopbeleid onder te brengen.

Een eerste reactie van Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam:

AT5_Tree_of_Life_Rutger_Groot_Wassink_12022015VOC woordvoerder Derrick Bergman, zelf lid van de Tree of Life: ‘Een even verrassend als teleurstellend besluit. Je zou denken dat het Amsterdamse OM gezien de recente liquidatiegolf andere prioriteiten heeft dan het vervolgen van een kleine, niet-commerciële vereniging van volwassenen die graag willen weten waar hun cannabis vandaan komt. De genoemde schaalgrootte is lachwekkend. Zelf ontvang ik via de club vijf gram per maand, dat is nog geen twee plantjes per jaar. Kleinschaliger kan bijna niet. Gelukkig beslist niet het OM of de Tree of Life strafbaar is, maar de rechter. In België is Cannabis Social Club Trekt Uw Plant tot twee keer toe vrijgesproken door de rechter. Zolang de politiek onmachtig is om cannabis te reguleren, zal de verandering van onderop moeten komen. De Cannabis Social Club, dat is de participatiemaatschappij in optima forma.’

-later meer-

 

Comments (2)

 • piet wiet 13/02/2015 at 6:44 pm Reply

  Blow ik bederf ik
  blow ik niet sterf ik
  beter geblowed en bedorven
  als niet geblowed en toch gestorven
  M.S.

 • Mick 23/02/2015 at 2:31 pm Reply

  Goed initiatief!
  Diep trieste uitspraak van het OM!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*