Washington Post: 2014 het jaar van cannabis in 22 historische nieuwsfeiten

In eigen land wordt de Hollandse Hennepoorlog met de dag feller, verbetener en dommer, maar in de VS, bakermat van de war on drugs, is de bladzijde in het afgelopen jaar echt omgeslagen. Wie daar nog aan twijfelt: lees het overzicht dat de gerenommeerde Washington Post samenstelde van de 22 meest significante momenten voor cannabis in 2014.

Onder de kop ‘Why 2014 was the year of pot‘, zet Washington Post verslaggever Niraj Chokshi in chronologische volgorde 22 beslissende momenten op een rijtje. Klik hier voor het originele artikel.

2014: het jaar van cannabis

1. Legale verkoop begint in Colorado (1 januari)
Het jaar begint historisch: de eerste juridisch gesanctioneerde verkoop van recreatieve cannabis in de moderne geschiedenis. In de hele staat staan lange rijen kopers bij dispensaries om onderdeel te zijn van dit historische moment.  Bij een gepland media-evenement, overspoeld door camera’s en journalisten, is ex-marinier Sean Azzariti een van de eersten die een aankoop doet: 3,5 gram Bubba Kush voor $40 en chocoladetruffels met cannabis voor $9,28.

2. Obama: ‘Ik denk niet dat het gevaarlijker is dan alcohol’ (27 januari)
In de New Yorker verschijnt een artikel van David Remnick op basis van een interview met president Obama. Voorstanders van legalisering zien zijn uitspraken over cannabis als bevestiging van hun argument dat cannabis relatief geringe schade veroorzaakt. Een fragment uit het artikel:

Toen ik Obama vroeg over een ander gebied waarop de publieke opinie aan het verschuiven is – de legalisering van cannabis- leek hij leek nog minder zin te hebben om mee te gaan en duidelijkheid te verschaffen.
“Zoals goed gedocumenteerd is, rookte ik als jongere cannabis, en ik beschouw het als een slechte gewoonte en een ondeugd, die niet veel verschilt van de sigaretten die ik als jongere en een flink deel van mijn volwassen leven heb gerookt. Ik denk niet dat het gevaarlijker is dan alcohol.”
Is het minder gevaarlijk? vroeg ik.
Obama leunde achterover en liet een korte stilte vallen. Dat is een van zijn moves. Als hij wordt geïnterviewd, in het bijzonder door de schrijvende pers, heeft hij de gewoonte om zichzelf af te remmen, met een voorzichtige luciditeit als resultaat. Hij spreekt in alinea’s en met momenten van revisie. Soms stopt hij midden in een zin en zegt: “Streep dat door”, of: “Ik denk dat er grammaticaal niks klopte van die zin, dus laat me opnieuw beginnen”.
Minder gevaarlijk, zei hij, “in termen van het effect ervan op de individuele consument. Het is niet iets wat ik aanmoedigen, en ik heb mijn dochters gezegd dat ik denk dat het een slecht idee, een verspilling van tijd, niet erg gezond.”

hemp13. Congres staat hennepteelt toe (5 februari)
De landbouwwet die Obama op 7 februari tekent, bevat een bepaling die universiteiten en overheidsinstellingen in de paar staten waar hennepteelt legaal is, toestaat onderzoek naar het gewas te doen. De tekst is mede opgesteld door de nieuwe leider van de meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell, een Republikein uit Kentucky. In de herfst wordt in Kentucky de eerste hennepoogst in decennia binnengehaald.

4. CNN’s Sanjay Gupta steunt medicinale cannabis (6 maart)
Sanjay Gupta, ‘Chief Medical Correspondent‘ van CNN verklaart dat zijn steun aan medicinale cannabis is verdubbeld. “Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat het onverantwoord is om niet de beste zorg te bieden die we kunnen bieden, zorg waarbij cannabis vaak een rol kan spelen”, schrijft hij in een commentaar over de evolutie van zijn ideeën op dit gebied. Gupta’s draai en een special waarin hij de hoofdrol speelt, geven de argumenten voor medicinale cannabis high profile legitimiteit.

(© Gonzo media)
(© Gonzo media)

5. Poll: meer Amerikanen zien tabak, alcohol en suiker als ‘meest schadelijk’
Een opiniepeiling van de Wall Street Journal en NBC wijst uit dat meer Amerikanen andere (legale) middelen als “meest schadelijk” zien, een bevestiging van recente peilingen die enorme verschuivingen laten zien in de houding van het publiek ten opzichte van cannabis.
“Gevraagd wat volgens hen de meest schadelijke is van vier middelen, zetten Amerikanen tabak (49%) en alcohol (24%) op de eerste en tweede plaats, gevolgd door suiker (15%) en cannabis. Slechts 8% beschouwt cannabis als meest schadelijke middel”, aldus de Wall Street Journal.

6. Utah neemt beperkte medicinale cannabiswet aan (25 maart)
De nieuwe medische cannabiswet van Utah is niet belangrijk vanwege de inhoud, maar vanwege de achtergrond. Hoewel beperkt in reikwijdte is de wet een teken dat medicinale cannabis niet meer zo politiek giftig is als het onder conservatieve politici lange tijd was. Het wetsvoorstel heeft de steun van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden van de staat, van de Senaat en van de gouverneur. De zeer conservatieve staat North Carolina volgt in juni met een soortelijke beperkte wet.

7. Washington DC decriminaliseert (31 maart)
Vincent Gray, burgemeester van Washington DC, tekent een wetsvoorstel dat bezit van cannabis decriminaliseert (tot een ounce, zo’n dertig gram) in het district, met een maximale boete van $25 per overtreding, volgens activisten één van de laagste sancties van het land.

8. Maryland legaliseert medicinale cannabis en decriminaliseert bezit (14 april)
Maryland wordt de 21e staat die medicinale cannabis legaliseert en decriminaliseert ook het bezit van cannabis.

USA-cannabis-HT-2014

9. Minnesota legaliseert medicinale cannabis (29 mei)
Minnesota wordt de 22e staat die medicinale cannabis legaliseert.

10. New York  legaliseert medicinale cannabis (7 juli)
New York wordt de 23e staat die medicinale cannabis legaliseert.

11. Legale verkoop van cannabis begint in Washington (8 juli)
Washington word de tweede staat die met succes legalisering van cannabis implementeert. De legale verkoop begint zes maanden later dan in Colorado.

Beeld: Denver Kush Club
Beeld: Denver Kush Club

12. New York Times roept op tot einde cannabisverbod (27 juli)
In een historische zesdelige serie commentaren pleit de hoofdredactie van de New York Times voor een einde aan het verbod op cannabis, waarbij ze onomwonden stelt: “de federale regering moet het verbod op cannabis opheffen”.

13. Studie: 25% minder dodelijke overdoses in staten met medicinale cannabis (25 augustus)
Een studie in het tijdschrift JAMA Internal Medicine van 25 augustus wijst uit dat het jaarlijkse aantal sterfgevallen als gevolg van een overdosis geneesmiddelen 25% lager is in staten met legale medicinale cannabis. De resultaten onderschrijven claims dat cannabis medicinaal werkt en levens kan redden als alternatief voor traditionele geneesmiddelen.

14. Philadelphia wordt de grootste stad die bezit van cannabis decriminaliseert (20 oktober)
Philadelphia wordt de grootste Amerikaanse stad -tot nu toe- die cannabis decriminaliseert.

15. Federale rechtbank overweegt of cannabis op Lijst I thuis hoort (27 oktober)
Een federale rechter staat een driedaagse hoorzitting toe over de vraag of cannabis thuis hoort op dezelfde lijst als heroïne, LSD en XTC. Activisten zien de hoorzitting als een mijlpaal, hoewel het laatste woord over de kwestie nog lang niet is gezegd, zelfs al zou de rechter zich uitspreken tegen de huidige classificering van cannabis.

Ballot_results_marijuana_HuffPost05112014
Bron: Huffington Post

16. Nog twee staten en Washington DC stemmen voor legalisering (4 november)
Kiezers in Alaska, Oregon en Washington DC stemmen in meerderheid voor een voorstel dat cannabis binnen de grenzen van hun staat legaliseert. Daarmee verdubbelt niet alleen het aantal staten waar kiezers in meerderheid voor legalisering hebben gestemd, maar wordt het voor activisten ook makkelijker om deze koerswijziging als onvermijdelijk te kenschetsen. Nu al zijn er in verschillende staten campagnes gestart voor de volgende verkiezingen in 2016.

17. Medicinale cannabis verliest in Florida, met 58% van de stemmen (4 november)
Ondanks een reeks overwinningen in de rest van het land die het hele jaar aanhoudt, krijgt de cannabis beweging één tegenslag te verwerken op verkiezingsdag. Een voorstel om medicinale cannabis in Florida te legaliseren krijgt niet de vereiste 60% van de stemmen. Niettemin haalt het voorstel een ruime meerderheid, met 58% voorstanders.

18. Indianen reservaten mogen legaliseren (11 december)
Het ministerie van Justitie kondigt aan dat zij de federale cannabis wetgeving niet langer zal handhaven in de reservaten van Native Americans, zelfs niet als cannabis in de betreffende staat nog verboden is.

19. Congress blokkeert legalisering in Washington DC (13 december)
Een door de Republikeinen aan de begroting toegevoegde bepaling verbiedt het gebruik van belastinggeld voor de legalisering van cannabis. Niettemin lijkt het stadsbestuur zich voor te bereiden op een krachtmeting om cannabis hoe dan ook te legaliseren.

Beeld: TheWeedBlog
Beeld: TheWeedBlog

20. Congres maakt een einde aan het verbod op medicinale cannabis (13 december)
Op hetzelfde moment dat het Congres zich bemoeit met de inspanningen van Washington DC om cannabis te legaliseren, legt het ook vast dat de federale autoriteiten niet meer zullen optreden tegen medicinale cannabis op het niveau van individuele staten. De begroting bevat een bepaling die het ministerie van justitie verbiedt geld te besteden aan de vervolging van dispensaries of patiënten die zich houden aan de regelgeving van de staat.

21. Colorado steekt 8 miljoen in onderzoek naar cannabis (17 december)
De Raad voor de Volksgezondheid van Colorado stemt in met een subsidie van acht miljoen dollar voor acht onderzoeken naar medicinale cannabis. De Denver Post noemt het “de grootste door de overheid gefinancierde poging ooit om de medische werkzaamheid van cannabis te bestuderen”.
De studies zullen onderzoeken of cannabis kan worden gebruikt bij epilepsie, posttraumatische stress-stoornis, ziekte van Parkinson,  inflammatoire darmziekten als de ziekte van Crohn, hersentumoren en wervelkolom pijn.

22. Oklahoma en Nebraska klagen Colorado aan vanwege legalisering (18 december)
De twee staten betogen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof dat Colorado’s wet ongrondwettelijk is omdat zij federale wetgeving omzeilt en hen belemmert in de handhaving van hun eigen wetten.

(vertaling en bewerking: Derrick Bergman)

HET VOC HEEFT
UW STEUN NODIG
KLIK & HELP MEE!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*