Nederlands oudste cannabis tijdschrift Soft Secrets ‘fier en vol trots’ ten onder

De Nederlandse editie van Soft Secrets houdt na bijna 25 jaar op te bestaan. Hoofdredacteur Cliff Cremer maakte deze week bekend dat het eerste nummer van 2015 tegelijk het laatste zal zijn. ‘We gaan fier en vol trots ten onder, indachtig de legendarische pioniersfunctie die het blad altijd heeft gehad.’

Soft Secrets hoofdredacteur Cliff Cremer, Cannabis Bevrijdingsdag 2014 (© Gonzo media)
Soft Secrets hoofdredacteur Cliff Cremer, Cannabis Bevrijdingsdag 2014 (© Gonzo media)

Cliff Cremer meldde de redactie dinsdag:
‘Discover heeft besloten om SSNL van de markt te halen, het blad gaat dus stoppen. Reden zijn de steeds verder teruglopende advertentie-inkomsten waardoor het blad verlies is gaan lijden. Verbetering op korte termijn is niet te verwachten, zeker niet met dit zeer destructieve kabinet aan de macht. Of een volgend kabinet de groene branche wat meer gaat ontzien is nog maar helemaal de vraag. (…) Jammer dat het zo gelopen is, maar we gaan fier en vol trots ten onder, indachtig de legendarische pioniersfunctie die het blad altijd heeft gehad, vanaf het prille begin onder Wernard’s leiding als huisorgaan van de Positronics Growshop tot aan het landelijk bekende blad voor en door kwekers dat we nu zijn geworden.’

Wernard Bruining, VOC Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)
Wernard Bruining, VOC Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)

Het eerste nummer van Soft Secrets verscheen in 1990, met als uitgever door Wernard Bruining, oprichter van de eerste coffeeshop van Amsterdam en de eerste growshop van Europa. Rond 1985 was Wernard begonnen met de teelt van Nederwiet, geholpen door Amerikaanse vluchtelingen van de War on Drugs, zoals de legendarische Californische kweker Old Ed. Wernard’s growshop Positronics groeide in korte tijd uit tot een drukke pleisterplaats en clubhuis van kleine telers. De meeste werden lid van de Sinsemillia Fanclub, zodat ze stekken konden kopen bij Positronics.

De zaken gingen prima en om goed op de hoogte te blijven van het nieuws rond cannabis, nam Wernard een abonnement op een knipselservice. In het pre-internet tijdperk was dat dé manier om alle informatie uit de geschreven media te volgen en archiveren. Wel een vrij dure manier, dus besloot Wernard om zelf een ‘knipselkrant’ samen te stellen met de meest relevante berichten, waarvan je abonnee kon worden. Soft Secrets was geboren. Al snel werden de knipsels aangevuld met eigen artikelen, columns en natuurlijk kweektips. Wernard’s vrouw Yolanda was hoofdredacteur.

Soft Secrets doet verslag van een van de eerste edities van Cannabis Bevrijdingsdag
Soft Secrets doet verslag van de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag, 2009

Door de jaren heen veranderde er veel, maar niet het krantenpapier en het compacte formaat; Soft Secrets was één van de eerste Nederlandse kranten op tabloid formaat. In de jaren negentig werd de titel – voor een prikkie – verkocht aan Discover, de uitgever van Highlife Magazine. En waar Highlife zich vooral richt op de cannabisconsument en de coffeeshopbezoeker, werd Soft Secrets vooral het blad voor (home)growers. Een vakblad zoals geen ander in de wereld. Cliff Cremer –de zoon van Jan– bouwde Soft Secrets om van een wat saai opgemaakt clubblad voor een kleine incrowd  tot een moderne, commerciële krant met een groot bereik.

Anno 2014 verschijnt Soft Secrets in acht talen, in onder meer Spanje, Engeland, Duitsland, Tsjechië en zelfs Chili. Ondertussen bleek het in eigen land steeds moeilijker om het blad overeind te houden. Ondernemers durven simpelweg niet te adverteren in Nederland, vaak op advies van hun advocaten. En zo gaat de Nederlandse Soft Secrets dezelfde weg als maandblad EssensiE, dat al in 2012 ter ziele ging. Ondernemers die juist in deze repressieve tijden pal zouden moeten staan achter de cannabisbladen, kruipen liever weg in een hoekje en hopen dat de storm vanzelf overwaait.

18 maart 2015: Provinciale Staten verkiezingen!
18 maart 2015: Provinciale Staten verkiezingen!

Als op 1 maart volgend jaar de zogenaamde growshopwet van kracht wordt, is het verboden om informatie te bezitten of verspreiden over illegale cannabisteelt. Een ongekende aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van drukpers in Nederland, waarover andere media en politici zwijgen als het graf.

Het einde van het oudste cannabistijdschrift van ons land is het zoveelste bewijs:
de Hollandse Hennepoorlog maakt slachtoffers onder honderd procent legale, belasting betalende bedrijven, terwijl het de al dan niet georganiseerde misdaad alleen maar rijker maakt.

Het VOC heeft
uw steun nodig
klik svp hier

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*