Uitspraak Mambo Social Club: ‘Dit vonnis is niet van deze tijd’

Gisteren deed de rechtbank van Hasselt uitspraak in de zaak tegen Mambo Social Club, de tweede Cannabis Social Club van België. Twee bestuursleden werden vrijgesproken, de voorzitter en een plantenverzorger van de vereniging kregen opschorting van straf. De Mambo Social Club kan zich in deze uitspraak niet vinden en gaat in beroep tegen de uitspraak.

Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club (© Gonzo media)
Michel Degens, voorzitter Mambo Social Club (© Gonzo media)

‘Dit is zeker en vast niet het einde van deze zaak”, aldus Mambo voorzitter Michel Degens in een eerste reactie, ‘we blijven vertrouwen in justitie en we trekken met onze zaak naar het hof van beroep zoals onze collega’s van Trekt Uw Plant destijds hebben moeten doen.’ In een persbericht laat het bestuur van Mambo vandaag weten:

‘Dit vonnis staat haaks op de bedoelingen van het drugsbeleid in België: het terugdringen van de met cannabis gerelateerde criminaliteit, de toegankelijkheid voor jongeren en het problematisch gebruik. Het is nog niet doorgedrongen tot het parket in Hasselt dat de Mambo Social Club een objectieve bondgenoot kan zijn in de strijd tegen deze zaken.

Dit vonnis negeert het politieke besluit om bezit en teelt van cannabis voor eigen gebruik niet meer te vervolgen. Dat besluit werd in 2005 genomen na 8 jaar van politieke discussies en maatschappelijk debat. Het gaat hier dan ook om een politieke uitspraak. Wij roepen de politiek verantwoordelijken op nu stelling in te nemen zodat een definitieve regeling kan worden uitgewerkt die duidelijk is voor iedereen.

Het bestuur van de Mambo Social Club bij de rechtbank in Hasselt, 9 september 2014 (© Gonzo media)
Het bestuur van de Mambo Social Club bij de rechtbank in Hasselt, 9 september 2014 (© Gonzo media)

Het vonnis is daarmee tevens een geschenk voor de illegale drugshandel. Hiermee wordt bevestigd dat consumenten enkel aangewezen zijn op de illegale markt om aan cannabis te komen. Als dit vonnis stand houdt zijn de leden van Mambo Social Club, onder wie tientallen mensen die cannabis door hun arts krijgen voorgeschreven, wederom genoodzaakt zich op de illegale markt te voorzien. Die illegale markt houdt geen rekening met de noodzaak om problemen te vermijden en voorkomen, zoals gebruik door minderjarigen, risico’s voor de volksgezondheid  en maatschappelijke overlast. Mambo Social Club doet dat allemaal wel, maar dit wordt ons nu onmogelijk gemaakt.

Beeld: Encod
Beeld: Encod

Het vonnis houdt geen enkele rekening met de (inter-)nationale tendens om cannabisgebruikers niet langer te criminaliseren, maar op zoek te gaan naar reguleringsmodellen die de volksgezondheid en openbare veiligheid beter dienen. Op dit moment hebben vier Amerikaanse staten en Uruguay de cannabismarkt volledig gelegaliseerd, en de verwachting is dat deze trend zich het komende jaar verder door zal zetten. In Spanje, Slovenië en Nederland is het verschijnsel Cannabis Social Club reeds geaccepteerd door de overheid. En zelfs in Antwerpen, waar de burgemeester zogezegd een ‘war on drugs’ voert, werkt de vzw Trekt Uw Plant al vijf jaar ongestoord op dezelfde manier als de Mambo Social Club.

Mambo_Social_Club_logoTenslotte negeert dit vonnis de mening van een groot aantal vooraanstaande rechtsexperts, die van mening zijn dat de huidige drugswetgeving niet duidelijk is en niet voldoet aan de elementaire kenmerken van de rechtstaat. Dat verwondert ons, maar sterkt ons vertrouwen dat deze uitspraak de tand des tijds niet zal overleven.

Wij zullen uiteraard tegen deze uitspraak in beroep gaan. Wij zijn niet bereid te accepteren dat Hasselt een eiland zou zijn waar de tijd stil blijft staan. Wij staan klaar om als dat moet een langdurige strijd te voeren om ons recht te halen. We geloven in het social club model en we zijn ervan overtuigd dat we een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.’

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*