Opstelten als Japanse luitenant in de Filippijnse jungle (Logboek VOC december)

Lees het Logboek VOC, dat elke maand in Highlife Magazine verschijnt, van december: ‘Opstelten begint te lijken op de Japanse luitenant Hiroo Onoda, die zich tot 1974 in de Filipijnse jungle verstopte omdat hij dacht dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds bezig was.’

Logboek VOC december 2014

Campagne Cannabis? Aangenaam! van start

Opstelten als Japanse luitenant in de Filipijnse jungle

Origineel VOC Logboek
Origineel VOC Logboek

Tijdens de jaarlijkse High Times Cup in Amsterdam en op Cannafest in Praag was goed te zien hoe springlevend de internationale cannabiscultuur is. Het VOC was op beide evenementen aanwezig. Ondertussen is de Cannabis? Aangenaam! campagne van start gegaan, onder bezielende leiding van Doede de Jong.

Op Cannafest gaf VOC woordvoerder Derrick Bergman een presentatie over de stand van zaken rond Cannabis Social Clubs in Europa en over de Hollandse Hennepoorlog. Ruim 25.000 mensen bezochten de drie dagen durende cannabis en hennepbeurs, met 156 stands een van de grootste en gezelligste van Europa. De High Times Cup is veel kleiner, maar voor het VOC is het belangrijk om de Amerikanen te informeren over de bedroevende situatie in Nederland en hun steun te vragen om het tij te helpen keren. Dat blijft een vrijwel ondoenlijke taak zolang dit kabinet, met deze minister van justitie regeert.

Growshopwet
Gelukkig begint de VVD-PvdA coalitie steeds grotere barsten te vertonen. De kans dat het kabinet kort na de provinciale staten verkiezingen in maart 2015 valt wordt daarmee steeds groter.

Ansichtkaart VOC, verkiezingscampagne 2012 (© Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) 2012
Ansichtkaart VOC, verkiezingscampagne 2012 (© VOC 2012)

Het VOC zal rond die verkiezingen, die de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen, opnieuw campagne voeren voor een cannabisvriendelijke stem. Het is inmiddels glashelder op wie je NIET moet stemmen als je voor legalisering bent. Bij de stemming over de growshop-wet in de Eerste Kamer, op 11 november, bekenden de aanhangers van de Hollandse Hennepoorlog opnieuw kleur: VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en OSF stemden vóór deze absurde wet.

Chilipepers
Dat andere absurde wetsvoorstel, om cannabis met meer dan 15% thc tot harddrugs te verklaren, is voorlopig gelukkig uitgesteld. Maar de growshopwet is vanaf 1 maart 2015 van kracht. Dan kun je dus worden vervolgd als je aan de verkeerde persoon wat zakken potgrond hebt verkocht, je auto hebt uitgeleend of een schuur hebt verhuurd. Voor growshops wordt het zaak hun assortiment uit te breiden met chilipepers en tuinkruiden, net te doen of ze nooit hebben gehoord van cannabis en niet teveel producten tegelijk te verkopen. Het is allemaal van een verbijsterende stupiditeit.

Hiroo Onada: autobiografie
Hiroo Onada: autobiografie

Baanbrekende uitspraak
Opstelten begint te lijken op de Japanse luitenant Hiroo Onoda, die zich tot 1974 in de Filipijnse jungle verstopte omdat hij dacht dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds bezig was. De legalisering van cannabis in Oregon, Alaska en Washington DC op 4 november mag dan onzichtbaar voorbij zijn gegaan in de Nederlandse media; deze overwinningen bewijzen opnieuw dat het wereldwijde cannabisverbod op instorten staat. Terecht was er in de media wel veel aandacht voor de baanbrekende uitspraak -schuldigverklaring zonder strafoplegging- van de Groningse rechtbank in de zaak John en Ines op 16 oktober.

Verscherping
Professor Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen noemde het vonnis bij RTV Noord ‘moedig en heel consequent’, maar bleef voorzichtig over de kansen op legalisering. ‘Of het beleid op den duur op de schop gaat, durf ik niet te zeggen. We hebben al zo vaak gedacht, ook halverwege de jaren ’90, nou is het afgelopen, nou gaan we legaliseren. En toen kwam minister president Kok van een Eurotop terug en zei plotseling: nee, we gaan de zaak helemaal terug draaien. Vanaf dat moment is er eigenlijk een verscherping van het beleid te zien geweest.’

© VOC
Check www.cannabisaangenaam.nl

Achterdeur
Een wijze les uit het verleden en wat het VOC betreft een aansporing om nog harder te vechten voor het behoud van onze cannabiscultuur en legalisering van de plant. De achterdeur van de coffeeshop moet open en volwassen burgers en Cannabis Social Clubs moeten het recht krijgen om voor persoonlijk gebruik te telen. Niemand moet het monopolie hebben op deze plant: noch de overheid, noch de coffeeshops, noch de farmaceutische industrie. Om die boodschap kracht bij te zetten en de beeldvorming rond cannabis te verbeteren richten we ons de komende maanden op de multimedia campagne Cannabis? Aangenaam!

Doede de Jong en Michael Schaap, Cannabis Culture Awards 2014, Amsterdam (© Gonzo media)
Doede de Jong en Michael Schaap, Cannabis Culture Awards 2014, Amsterdam (© Gonzo media)

Uit de kast komen
De campagne is een initiatief van Doede de Jong en is geïnspireerd door de Breaking the Taboo en Marijuana Majority campagnes in Engeland en de VS. Op de website www.cannabisaangenaam.nl staat het doel zo omschreven: ‘Cannabis wordt gewaardeerd door honderdduizenden Nederlanders van alle rangen, standen en leeftijden. Dat willen we laten zien met de campagne Cannabis? Aangenaam! Daarom vragen we bekende Nederlanders om ‘uit de kast te komen’ en in een videostatement te pleiten voor legalisering van cannabis. Zij zijn de ambassadeurs van de campagne die in 2015 zal worden uitgerold om meerdere cannabisconsumenten te bewegen om ook uit de kast te komen. Zo voeren we de druk op de politiek op om legalisering door te voeren en te stoppen met de betutteling van volwassen burgers.’

Crewfeestje Cannabis Bevrijdingsdag in Live 330 Den Haag (© Gonzo media)
Crewfeestje Cannabis Bevrijdingsdag in Live 330 Den Haag (© Gonzo media)

Crewfeestje CBD in Den Haag
Op 2 november kon het VOC het jaarlijkse crewfeestje voor de vrijwilligers van Cannabis Bevrijdingsdag dankzij een genereuze uitnodiging van Darpan van Kuik combineren met het vijftiende oogsfeest van de Canna Embassy. Zelden hadden we zoveel plezier in Den Haag…

Henk Poncin
Tenslotte een bericht over VOC voorzitter Henk Poncin, die revalideert na een ernstig fietsongeluk. Zijn vrouw meldt: ‘Henk gaat, gemotiveerd als hij is om naar huis te kunnen gaan, met grote stappen voorwaarts. Hij mag sinds gisteren zonder begeleiding naar buiten om een 15 minuten durend afgesproken rondje in het Vondelpark te lopen. Vrijheid voor Henk. Weg uit ‘de lik’, want opgesloten zitten is natuurlijk helemaal niets voor Henk.’ VOC_logo

Wat is het VOC?
Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, opgericht na het eerste Cannabis Tribunaal in december 2008. Het VOC strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op eigen teelt en tegen betutteling en repressie. Meer informatie: www.voc-nederland.org  Twitter: @vocnederland

HET VOC HEEFT UW STEUN NODIG:
KLIK HIER OM MEE TE HELPEN!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*