Ben Dronkers: ‘Cannabis Culture Awards nu belangrijker dan ooit’

Morgen, donderdag 27 november, worden de Cannabis Culture Awards uitgereikt. Winnaars Howard Marks en Marc en Jodie Emery nemen hun award in ontvangst in het Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam.

CCA2014-logo-smallDe Cannabis Culture Awards worden sinds 2004 uitgereikt aan personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de wereld van cannabis en hennep. De uitreiking valt dit jaar samen met de High Times Cannabis Cup. Nog nooit kreeg dit evenement zoveel tegenwerking van de gemeente; voor het eerst in 27 edities bleek het onmogelijk om de expo te organiseren. ‘De problemen met de High Times Cup tonen aan dat de Cannabis Culture Awards nu belangrijker zijn dan ooit’, aldus Ben Dronkers, initiatiefnemer van de prijs. ‘Jarenlang was ons land een voorbeeld voor de rest van de wereld: hier kon je zien dat decriminalisering oneindig veel beter werkt dan de peperdure ‘war on drugs’ aanpak. Nu steeds meer landen cannabis decriminaliseren en legaliseren, gaan wij de andere kant op.’

CANNABIS CULTURE AWARDS 2014 seed discount POSTER CCA.indd

De winnaars van dit jaar hebben elk op hun eigen manier een grote bijdrage geleverd aan de verspreiding van de plant en de strijd tegen het zinloze cannabisverbod. Marc Emery is al sinds 1994 de drijvende kracht achter de legaliseringsbeweging in Canada. Met zijn bedrijf Hemp BC verkocht hij miljoenen cannabiszaden; met de opbrengst financierde hij activisme en media als Cannabis Culture Magazine en Pot TV. Hij keek deze strategie af van Ben Dronkers, zoals hij meermaals zelf heeft erkend.

Na een lange juridische strijd zat Emery ruim vier jaar vast in een Amerikaanse cel; in augustus werd hij vervroegd vrij gelaten. Tijdens zijn detentie nam Marc’s vrouw Jodie zijn rol op bewonderenswaardige wijze over. CNN noemde Marc Emery jaren geleden al ‘The Prince of Pot’; zijn onvermoeibare Jodie heeft de eretitel ‘Princess of Pot’ zonder meer verdiend.

Howard Marks, alias Mister Nice, gold in de jaren zeventig en tachtig als de grootste hasjsmokkelaar ter wereld. Hij was geen doorsnee smokkelaar; hij studeerde aan Oxford, had contacten met de Britse geheime dienst en beperkte zich strikt tot cannabis.

Michael Schaap (foto: Wikimedia)
Michael Schaap (foto: Wikimedia)

Jarenlang wist Marks uit handen van de politie te blijven, maar uiteindelijk bracht hij zeven jaar door in één van de beruchtste en strengst beveiligde gevangenissen van Amerika. Na zijn vrijlating schreef hij een succesvolle autobiografie, die 2010 werd verfilmd. Marks heeft honderden interviews en speeches gehouden waarin hij even eloquent als geestig pleit voor legalisering.

De uitreiking wordt gepresenteerd door Michael Schaap, bekend van de VPRO tv-serie ‘De Hokjesman‘ en presentator van het Cannabis Tribunaal. Er zijn ‘Wietpieten’, korte films en interviews met de winnaars en Ben Dronkers. Vanwege de High Times Cup zullen verschillende prominenten uit de internationale cannabiswereld aanwezig zijn, onder wie CCA winnaars Todd McCormick en Freek Polak, een van de oprichters van het VOC. Het dwarsbomen van de High Times cup expo zal zeker aan de orde komen. De uitreiking is gratis toegankelijk en biedt een unieke kans om kennis te maken met een aantal wereldberoemde iconen van de cannabiscultuur. Locatie: Hash, Marijuana & Hemp Museum, Oudezijds Achterburgwal 130, Amsterdam. Deuren open om 14.00 uur, aanvang 15.00 uur.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*